Sneeuw in kopenhagen17 december?

Sneeuw in kopenhagen17 december?

Hierboven de laatst gegenereerde weerkaart met het verwachte cumulatieve sneeuwdek voor aankomende donderdag. Denemarken: 21cm sneeuw. Elke zes uur spuugt het Amerikaanse GFS-weermodel nieuwe kaarten uit – op basis van de Freedom of Information Act (!) zijn die openbaar –  en nog is het spannend: er zitten zachtere en koudere runs tussen voor Kopenhagen. We zien zware sneeuwval, lichte sneeuwval en kans op droge omstandigheden. Climategate.nl gaat de aanstaande Europese kougolf volgen en van commentaar voorzien.

 

Grote airconditioner uitgezet
Flashback 23 juni 1988. James Hansen houdt zijn  historische klimaatalarmistische toespraak voor het Amerikaanse congres. Niet toevallig is deze datum  gekozen: juni is de warmste  maand in Washington. Hansen hoopt op een extra hete dag en wordt door de weergoden op zijn wenken bediend. Het is die dag 98 °F (36.67 °C), slechts twee graden verwijderd van de 100°F die geijkt zijn op de lichaamstemperatuur van ons zoogdieren.  Achteraf is toegegeven dat die dag bewust een grote airconditioner was uitgezet en dat drie ramen waren opengelaten om de hitte binnen goed voelbaar te maken (bron1, bron2).

Just lucky?
Sabotage van een  airco of niet – “We were just lucky,” zei Hansen afgelopen jaar ter gelegenheid van de 20e verjaardag van zijn speech. Hoewel de eeuwig extreem weersomstandigheden en kleine net meetbare veranderingen van de gemiddelde temperatuur (klimaat) o zo weinig met elkaar van doen hebben is elke warmtegolf en elke koudegolf koren op de molen van respectievelijk de alarmisten en  de sceptici. De warme Europese zomer van 2007 gevolgd door een rampzalig skiseizoen in de Alpen heeft het Europese publiek en de Europese leiders zeker gesterkt in de overtuiging dat er iets (verschrikkelijks) aan de hand is.

Spectaculaire stijging
De koude winters 2007-2008 en 2008-2009 en het herstel van het zeeijs rond de noordpool hebben de alarmistische beweging geen goed gedaan. De mooie Hollandse schaatsperiode in januari 2009 – weer eens samenvallend met een zonnevlekminimum – heeft tenminste wat twijfel gezaaid.  Afgelopen oktober spinden de sceptici opnieuw garen. De PVV stelde kamervragen over Oostenrijkse skigebieden die vroegere openingen beleefden dan ooit te voren. In november waren de weergoden op de hand van de alarmisten met op basis van de omstreden grondmetingen de op een na warmste Hollandse november ooit. Ook  de boven elke twijfel verheven wereldwijde satellietmetingen gaven een spectaculaire stijging van +0,5°C aan.

Gore-effect
Waren de weergoden wel echt op de hand van de alarmisten? Waren ze niet stiekem hun krachten aan het sparen voor echt koud spektakel in december tijdens COP15? Bij voorkeur natuurlijk tijdens de slotdagen als veel regeringsleiders hun opwachting gaan maken? Wat zou er mooier zijn dan de regeringsleiders te kunnen portretteren als een stelletje armzalige koulijders? Sceptici zijn goed bekend met  het Gore-effect (zie spectaculair factsheet) en dus duimden zij in stilte voor een vorstperiode tijdens COP15. Wat de weerkaarten sinds een week laten zien is mooier dan waar op te hopen viel: een echt zeldzaam heftige winterinval voor medio december. De wat obscure meteoroloog Piers Corbyn durfde het op 30 november al aan om op basis van zijn solar techniek een boel ellende voor Kopenhagen te voorspellen (zie pdf).

Kou is ook Global Warming?!
Al Gore komt niet naar Kopenhagen. Het naar hem genoemde  effect wel. In welke mate moeten we nog even afwachten. De Noordzee die de Deense eilanden omgeeft is nog warm genoeg om onder bepaalde  omstandigheden de vorst te temperen. Ook als Denemarken enigszins gespaard wordt, zullen flinke delen van Europa volgende week gebukt gaan onder kou en sneeuw. Ook de Britse eilanden kunnen getroffen worden (zie kaart hierboven) en daar heeft men nog barre herinneringen aan afgelopen winter en de door Metoffice voorspelde maar door de weergoden bruut geannuleerde BBQ-zomer.  Eens zien of climategate ertoe kan bijdragen dat de media niet weer zo makkelijk gaan roepen dat kou ook door Global Warming komt, zoals nog bij de afgelopen Amerikaanse zomer zonder zomer.

Afsluitend willen we je deze cartoons niet onthouden: