Ja, ik als schrapende freelancer ben jaloers op Al Gore, die dankzij de beleggingen van zijn firma’s in carbon offset en ‘duurzame energie’ mogelijk de eerste koolstofmiljardair wordt. Ik ben jaloers op de activisten van multinational Greenpeace, die jaarlijks een kwart miljard euro binnentrekken met de slagzin dat de aarde vergaat en vervolgens de suggestie wekken dat zij iets goeds doen. Wanneer je net als directrice Liesbeth van Tongeren een kleine anderhalve ton per jaar kunt verdienen met een halve baan: Women on top!

De aandeelhouders in Vestas, Green Seat, Triodos, en andere groene ondernemers hebben het geluk van gratis advertentieruimte. Onze massamedia, van NRC tot Trouw en PvdA-spreekbuis de NOS zijn nooit te beroerd om milieuclubs en de windindustrie hun marketingboodschap te laten lanceren onder het mom van neutraal nieuws. Speel voor kritische underdog en de journalist met betonnen CAO hapt vanzelf in je uitgeworpen climatebait. Al eerder berichtte ik dat NRC liever Greenpeace citeert als klimaatdeskundige dan serieuze wetenschappers als Henrik Svensmark.

Spoorwegingenieur
Naast jaloezie, past echter totaal ontzag voor de uitbaters van een ander bedrijf. Geen enkele business-generator heeft het afgelopen jaar zoveel gratis advertentieruimte gekregen in onze massamedia als de BV IPCC. Werkelijk iedere mondiale firma wil met deze partner zaken doen. De CEO van dit klimaatbedrijf, spoorwegingenieur Rajenda Pachauri is zelfs één van de meest bezige ondernemers op aarde. Dat gaat vanzelf opvallen, tenminste bij de journalisten die niet alleen goedgelovig persberichten plamuren over ‘het warmste decennium’ maar die ook onderzoek doen.

Zo stuurde mijn waarde collega Marcel me een prachtige link toe, waarin een uiteenzetting staat van Pachauri’s activiteiten in ondernemingen. Van private equity firma’s als Pegasus Capital Advisors tot de raad van bestuur van verschillende investeerders in ‘sustainable’ dingesgedoe, dat na Kopenhagen mag opbloeien met de triljarden euro’s publiek geld die op de markt komen om de aarde te redden. Hierbij zit ook een functie in de advisary board van Siderian Ventures. Met een Nederlandse link: Tendris, de baby van ondernemer Ruud Koornstra is hiervan deels eigenaar. Koornstra werd multimiljonair via de verkoop van energiebedrijf Oxxio, en ontdekte nu de business opportunity van ‘groene energie’ whatever that may be.

Groene energie
Ik mocht Koornstra dit voorjaar even ontmoeten en d’r is niets mis mee: gewoon een ondernemer die kansen ziet, en die zijn eigen kapitale woonboerderij kocht en zelfvoorzienend maakte in energie. Hoeft hij geen stroom meer af te nemen van Oxxio en te stoeien met de klantenservice. Het probleem ligt vooral bij VROM. Wie enigszins vertrouwd is met het niveau van (VROM)-ambtenaren, weet dat het met de inkomsten uit publiek geld wel snor zit bij groene ondernemers, Rakhorst kan er over meepraten: kansen en uitdagingen. Ambtenaren lijden allen aan stelselmatige klimaatangst en ze geloven heilig in ‘groene energie’.

Olie-industrie
Pachauri is verder adviseur van de Rockefeller Foundation (vast onderwerp van complottheoretici over world government), en Credit Suisse. Echt leuk wordt het pas als blijkt dat Pachauri nauwe banden heeft met, jawel: de olie-industrie, net als Greenpeace trouwens dat beleggingen heeft in Shell (zie jaarverslag). Daarin liggen ze op één lijn met de alarmistische CRU-wetenschappers, waarbij in Climategate blijkt dat ze teren op fondsen van BP en Shell. We lezen verder:

“One of his most interesting – and possibly contentious – positions, however, is his previous directorship with and current post as “scientific advisor” to GloriOil Limited. This is a company he set up himself in late 2005 – two years after he had become chairman of the IPCC. He is described as its “founder”. It was set up in Houston, Texas, to exploit patented processes developed by TERI – of which Pachauri is Director-General – known as “microbial enhanced oil recovery” (MEOR), designed to improve the production of mature oilfields. It now has annual revenues of $2.5 to 5 million.
Yet Dr Pachauri is also a member of FEOP (Far East Oil Price) Advisory Board, managed by the Oil Trade Associates, Singapore, from April 1997 onwards. This is part of the so-called ForwardMarketCurve – a “ground breaking, all-broker methodology for achieving robust and accurate price discovery in forward commodity markets” – especially, as the name would imply, oil and petroleum products.”

Smartlap
Terwijl onze keiharde onderzoeksjournalisten bij de NOS weer het onderste kussen opschudden (gaap, is’t al vijf uur?), zijn het dus weer bloggers die u berichten hoe de echte wereld in elkaar zit. Ik sluit hier af met een prachtige eerlijke bekentenis die Willem Lageweg gaf, directeur Duurzaam Ondernemen bij ons Ministerie van VROM op het Sustainability-Congres in het Philips Stadion in Eindhoven in januari dit jaar.

Na de zoveelste smartlap, vergezeld met plaatjes van smeltende ijsberen, en de vraag hoe doorsnee slaven de financiële crisis gaan doorstaan, bekende hij: “Met de Planet en Profit zal het wel goedkomen, maar de people..?” Ja beste lijfeigenen, welkom in de EUSSR, waar een gifgroene elite onder het mom van nieuwe moraal heerlijk ouderwets bezig is.

Ja, dan klink ik toch wel echt jaloers, en dus doe ik nogmaals een beroep op de olie-industrie: sponsor mij.