NRC: Mann en Jones worden beschimpt, gehoond en verdacht gemaakt

Ik ben zelf NRC-lezer en lees dus altijd de klimaatartikelen van collega wetenschapsjournalist Karel Knip. Hoewel Knip een overtuigd aanhanger is van AGW, is hij toch ook wel zeer alert op overdrijvingen. Zo schreef hij enkele kritische stukken over de Deltacommissie en ging hij de discussie aan over koude- versus hittedoden (de ongemakkelijke waarheid is dat er meer doden door koude vallen dan door hitte).

Een paar jaar geleden namen Knip en ik deel aan een debatje voor studenten in Leiden. Ik selecteerde enkele stukken van Knip zelf om te laten zien hoe eenzijdige berichtgeving over de opwarming kan zijn. In dit geval ging het om de dramatische achteruitgang in zeeijs op de Noordpool in 2007. Knip schreef er vrij alarmerend over, maar berichtte nooit over het record aan zeeijs op de Zuidpool. Toen ik hem ernaar vroeg erkende hij dat hij niet op de hoogte was van het record op de Zuidpool. Geen schande, want het NSIDC had een lang en dramatisch persbericht de deur uit gedaan over de Noordpool en vermeldde het record op de Zuidpool ergens in een bijzin onderaan hun website. Na afloop dronken we een biertje en hadden leuke en constructieve discussies.

Hockeystick
Knip is echter sinds jaar en dag ‘een fan’ van de hockeystick-grafiek, ondanks alle kritiek op die grafiek. Ik zou zelfs wil zeggen dat Knip nog steeds fan is van de hockeystick-grafiek door alle kritiek op die grafiek. Wat bedoel ik daar nou weer mee? Welnu, zoals bekend komt de kritiek op de hockeystick uit de sceptische hoek (hoewel McIntyre geen eens een echte klimaatscepticus is) en Knip wil zich gewoon niet associëren met het sceptische kamp. Denk ik. Dit heeft vervolgens weer invloed op hoe hij in de loop der jaren over de hockeystick-affaire heeft bericht.

Pausvorming
Eind 2004 volgde ik een lezing van Knip bij de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Hij waarschuwde daar voor pausvorming in de wetenschap. Zulke wetenschappelijke pausen kunnen een enorme invloed uitoefenen op het peer review proces, aldus Knip destijds. Ik vond het een interessant verhaal omdat ik juist in die tijd met mijn hockeystick-research bezig was en het idee kreeg dat Michael Mann zo’n paus is. Ik sprak Knip na afloop even, ja hij kende het werk van McIntyre en McKitrick, maar ja, dat was niet peer reviewed etc. Knip schreef in oktober 2004 een groot stuk over de hockeystick, waarin hij het werk van Michael Mann ondanks kritiek van Hans von Storch in Science nog verdedigde.

Bij het verschijnen van mijn hockeystick-verhaal in februari 2005 memoreerde ik aan de lezing van Knip in een separaat commentaar, waarin ik opmerkte dat het ironisch was dat juist Knip vrij braaf achter klimaatpaus Mann bleef aanlopen. In NRC van afgelopen zaterdag was te lezen dat climategate daar helemaal niets aan heeft veranderd. In de rubriek Ophef schreef Knip twee stukjes over climategate. Het een ging over de gletsjers in de Himalaya en de aanleiding voor het tweede stukje was het uitgebreide verhaal in Nature van Quirin Schiermeier, dat wij vorige week ook hier bespraken.

Laten we eens kijken wat Knip schreef over climategate en van wat voor ophef er sprake was:

Ruw in de mond
Het blazoen gereinigd? Ook Nature besteedt deze week aandacht aan de CRU-affaire. De CRU is de Climate Research Unit van de University of East Anglia. De CRU kwam eind november in het nieuws toen bleek dat haar emailcorrespondentie van de afgelopen jaren zomaar op internet was gezet.
De leiding van de CRU was tot december in handen van Phil Jones, die naam heeft gemaakt met reconstructies van de gemiddelde temperatuur op aarde zoals die sinds 1860 uit thermometermetingen valt te berekenen. Binnen het IPCC, het VN- orgaan voor klimaatanalyse, heeft Phil Jones veel gezag. Door functie en expertise kreeg hij veel te maken met de Amerikaan Michael Mann, die ook reconstructies van de gemiddelde aardetemperatuur maakt. Maar tot verder terug in de tijd en aan de hand van jaarringen van bomen. Het was in de Middeleeuwen misschien lokaal erg warm, oordeelt Mann, maar gemiddeld over de hele aarde toch niet zo warm als vandaag.
Op Manns reconstructie is door een vasthoudende groep opwarmingsontkenners felle kritiek geleverd.Zij zijn ervan overtuigd dat het in de Middeleeuwen wel degelijk ongekend warm was, de huidige opwarming is dus niet uniek, en de ergernis heeft ze bij de keel gegrepen.
Waar mogelijk worden Mann en Jones beschimpt, gehoond en verdacht gemaakt.

Ontkenners en overdrijvers
Hier wordt de toon gezet door Knip, geheel in lijn met Nature. Als Nature het woord denialist gebruikt, dan NRC toch gewoon opwarmingsontkenners. Ik blijf me verbazen over het gemak waarmee deze term in een topblad als Nature en nu dus in een kwaliteitskrant als NRC gebruikt wordt. En altijd zonder voorbeelden, dus zonder namen. Ik snap waar het probleem vandaan komt want je ontkomt al snel niet aan een lange omschrijving als ‘tegenstanders van de theorie van het door de mens versterkte broeikaseffect’, maar als het korter moet volstaat ‘critici’ ook en die term is veel neutraler. Als je volhardt in de term opwarmingsontkenners, dan zou je ook consequent moeten zijn en voor ‘alarmisten’ de term ‘opwarmingsoverdrijvers’ moeten gaan gebruiken.

Knip spreekt van een ‘vasthoudende groep opwarmingsontkenners’ die ervan overtuigd is dat het in de Middeleeuwen warmer was. In werkelijkheid zijn het echter alleen McIntyre en McKitrick geweest die Mann’s hockeystick helemaal hebben ontrafeld. Zoals eerder geschreven is McKitrick openlijk een scepticus (om andere redenen dan alleen de hockeystick overigens), McIntyre beperkt zich tot gedetailleerde inhoudelijke kritiek op voornamelijk proxy studies en verder stoort hij zich aan wetenschappers die hun data niet willen vrijgeven en IPCC-auteurs die zich niet aan hun eigen procedures houden.

McIntyre en McKitrick hebben diverse fouten blootgelegd in de hockeystick-grafiek. Zo zou wetenschap moeten werken. Zij stellen echter nergens dat het in de Middeleeuwen warmer was dan nu. Zij stellen alleen dat Mann, en Jones en andere hockeyteam-spelers ook geen overtuigend bewijs voor het tegenovergestelde hebben en dat de vraag dus open is.

Ik geef geen antwoord
McIntyre en McKitrick hebben Mann op geen enkel moment beschimpt, gehoond of verdacht gemaakt. Knip komt ook wederom niet met bewijs hiervoor en het Nature stuk ook niet. Toch wordt het weer met groot gemak geschreven. Het was Mann die over McIntyre het volgende schreef in een e-mail in 2006 aan o.a. Phil Jones:

I’m saddened to hear that this bozo is bothering you too, in addition to NCAR, NSF, NAS, IPCC and everyone else. Rest assured that I won’t ever respond to McIntyre should he ever contact me, but I will forward you any email he sends related to this. I assume Scott feels the same way…

De truc
Mann en anderen blijven maar klagen dat McIntyre data en soms broncode aanvraagt bij wetenschappers. Maar waarom eigenlijk? Zou dit niet een standaard procedure moeten zijn? Als ze het meteen zouden doen op het moment van publiceren zouden ze van McIntyre geen last meer hebben. Knip gaat verder:

Toen in november de omvangrijke e-mailcorrespondentie tussen Jones en Mann op internet werd gezet – gehackt,gelekt, niemand weet het nog – wreven de opwarmingsontkenners zich in hun handen: nu zou duidelijk worden dat Mann en zijn vriendje Jones de boel bedonderd hadden. En waarachtig dook er een e-mail op waarin Jones melding maakte van een trick, een foefje, dat was toegepast om goed uit te komen.
Nu heeft Nature-redacteur Quirin Schiermeier de emailvracht ook doorgewerkt en vastgesteld: er is veel ‘rude behaviour and verbal faux pas’, ruw gedrag en grofgebektheid, maar er is niets dat de consensus over klimaatverandering aantast.

En deze conclusie – die overigens ook al na een dag de ronde deed – wordt door Knip ook gewoon maar even overgenomen. Heeft Knip zelf de moeite genomen om de emailvracht door te nemen? Klaarblijkelijk niet, want dan mag je hopen dat hij op z’n minst een stuk kritischer zou zijn op de CRU-kliek.

Schiermeier grijpt de gelegenheid aan om uit te leggen dat het IPCC zelf steeds erkend heeft dat er nog belangrijke onzekerheden zijn en de 54 [dit moet 4 zijn] voornaamste onzekerheden zelfs uitdrukkelijk opsomt.
Aan het slot legt Schiermeier uit wat Jones’ foefje was: de jaarringen van veel bomen blijken sinds kort helemaal niet meer als maat voor de temperatuur bruikbaar te zijn. In voorkomende gevallen laat Jones ze daarom gewoon buiten beschouwing.

Lees hier dat de trick echt wel een truc was om de divergentie van de boomringen te verhullen. McIntyre heeft als expert reviewer in de aanloop naar het vierde IPCC-rapport Briffa (die lead author was) er op gewezen dat het misleidend was om zijn reconstructie af te breken in 1960 om zo de divergentie te verhullen. Show it and deal with it, aldus McIntyre. De reactie van het IPCC (wrs. Briffa) was:

Rejected — though note divergence’ issue will be discussed, still considered inappropriate to show recent section of Briffa et al. series.

“de jaarringen van veel bomen blijken sinds kort helemaal niet meer als maat voor de temperatuur bruikbaar te zijn. In voorkomende gevallen laat Jones ze daarom gewoon buiten beschouwing.” schrijft Knip. Vraag, hoe weten we dat er niet eerder periodes zijn geweest waarin boomringen plots (zonder dat we snappen waarom) niet meer bruikbaar zijn als maat voor de temperatuur? Antwoord, dat weten we helemaal niet en dus is de grote vraag of boomringen überhaupt wel geschikt zijn als proxy voor de temperatuur. De climategate e-mails wijzen nu juist uit dat sommige van de CRU-onderzoekers zich hier terdege van bewust zijn maar dat ze doelbewust hun ‘boodschap’ niet willen afzwakken:

A proxy diagram of temperature change is a clear favourite for the Policy Makers summary. But the current diagram with the tree ring only data somewhat contradicts the multiproxy curve and dilutes the message rather significantly.

Dit alles – dat the trick een vorm van misleiding is – wil Knip dus niet inzien. Climategate hoort thuis in de rubriek Ophef. Het is alleen bizar dat ondanks alle bewijzen die nu op straat liggen, Mann, Jones en anderen nog steeds de hand boven het hoofd wordt gehouden. Sterker nog, dat Mann en Jones als slachtoffers worden neergezet. Dat is de wereld op zijn kop. Ik had meer van Knip verwacht.

Door | 2010-01-26T17:11:24+00:00 26 januari 2010|17 Reacties

17 Reacties

 1. software 22 mei 2014 om 12:27 - Antwoorden

  When someone writes an post he/she keeps the thought of a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  So that’s why this paragraph is amazing. Thanks!

 2. mart 7 februari 2010 om 19:00 - Antwoorden

  @ hans erren januari 26th, 2010 at 13:04 schreef: Tja boog, dan kan met hetzelfde argument het IPCC rapport ook in de prullenbak, dat is namelijk ook secundaire literatuur en aantoonbaar gecherrypicked.

  deze typering zullen de berggidsen uit Pontresina (Bernina Engadin) die hun hart hebben uitgestort bij Dario Adri Schwörer voor zijn scriptie over de teloorgang van ijsklimroutes in het Bernina gebied en de toename van objectieve gevaren door steenslag op dergelijke routes je niet in dank afnemen;

  secundaire literatuur…. gecherrypicked…..

 3. ietjefietje 7 februari 2010 om 13:05 - Antwoorden

  http://www.john-daly.com/hockey/hockey.htm

  Lees zelf over tree-rings en de onbetrouwbaarheid ervan (bomen groeien het hardst met veel regen, daar heeft temp. niet zoveel mee te maken!

 4. curvedwater 27 januari 2010 om 03:08 - Antwoorden

  Cognitieve dissonantie heet dit toch, het gedrag van knip?

  En voor wat betreft mcintyre: het wegmanrapport hsd al vastgesteld dat mann c.s. van statistische methoden gebruik maakten maar geen contact hadden met statistici, noch van statistiek veel kennis hadden,

  En laat dat nou net het specialisme van mcintyre zijn.

  Vreemd dat in dat geval geklaagd wordt over kwalificaties of non-peer review: zijn kritiek klopt of klopt nier. Alles op zijn site leesbaar.

  De wetenschap moet hoognodig van andere normen worden voorzien, waaronder het toelaten van kritiek per internet websites.

  En Knip: die heeft ergens een plaat voor zijn kop, een dode vlek

 5. Fred 26 januari 2010 om 15:55 - Antwoorden

  Het artikel van Knip viel mij ook erg op. Meestal gebruikt Knip goede argumenten en toont hij in zijn stukken aan goed op de hoogte te zijn van wetenschappelijke ontwikkelingen. Bij de term 'opwarmingsontkenners' weet je echter meestal al hoe laat het is. Dan heeft de geest zich afgesloten.

  Enfin, afgelopen maandag heeft de hoofdredactie van het NRC wat mij betreft dit goed gemaakt door een ingezonden stuk van Pielke e.a. te publiceren. Kennelijk begint er langzaam wat te veranderen en heeft men meer oog voor het 'tegenkamp' en vooral voor de eigen journalistieke taak.

 6. Hans Erren 26 januari 2010 om 14:04 - Antwoorden

  Tja boog, dan kan met hetzelfde argument het IPCC rapport ook in de prullenbak, dat is namelijk ook secundaire literatuur en aantoonbaar gecherrypicked. Wat voor het EOS artikel niet geldt, dat is namelijk wel gestaaft op peer reviewed literatuur, lees de referenties van Pielke et al. er maar op na..

 7. Remco van Ek 26 januari 2010 om 11:58 - Antwoorden

  Richting Mann etc zijn jullie superkritisch, maar van kritiek naar het eigen kamp is weinig te bespeuren. Waar ik benieuwd naar ben is wat nu eigenlijk jullie denkbeeld is:

  – er is geen klimaatverandering?

  – er is wel klimaatverandering, maar het is natuurlijk en de wereld koelt?

  – er is wel klimaatverandering, maar het is natuurlijk en de wereld warmt op?

  – er is wel klimaatverandering, maar het is natuurlijk en de wereld warmt op en het is verwaarloosbaar?

  wat vinden jullie nu eigenlijk?

  • Hajo Smit 26 januari 2010 om 12:24 - Antwoorden

   Weer off topic en echt helemaal buiten de missie van deze site: "Volg de nasleep van het uitlekken van e-mails en code van hét (nog) toonaangevende klimaatinstituut"…

   Puur voor mezelf sprekend wil ik je vraag wel beantwoorden als jij tenminste de ridderlijkheid kunt opbrengen voortaan on topic te blijven… want anders ben ik echt klaar met je… je schendt voortdurend elke blog-ethiek en wij zijn nog zo netjes je reacties te laten staan. Op wattsupwiththat wordt elke off topic reactie ruecksichtloos verwijderd….

   ik kies voorgeen van je mutiple gok antwoorden… het juiste antwoord is:

   – klimaatverandering is van alle tijden – alles verandert steeds (herakleitos) – historisch zijn er nooit overtuigende causale correlaties tussen CO2 en temperatuur geweest (wel omgekeerd door oceaanuitgassing) – de waterdampthermostaat is zo sterk dat de minimale opwarmende kracht van meer CO2 volledig in het niet valt – opwarmende en afkoelende fasen worden grotendeels gestuurd door autonome cycli van de zon en de oceanen – opwarming en afkoeling hebben na de kleine ijstijd (1450-1850) netjes in de pas gelopen met de PDO met de laatste afkoelende fase tussen 1940 en 1970 en de laatste opwarming tussen 1975 en 1998 – verschillende factoren wijzen op enkele decennia afkoeling die al zijn begonnen – verder is de toekomst altijd een raadsel en kunnen er allerlei spontane verrassingen en wetenschappelijke ontdekkingen volgen, waardoor we ons in eerste lijn op het nu moeten richten in de politiek – precies zo als Bjorn Lomborg het ons voorrekent – welvaart en rijdom zijn de beste garantie voor een schoon milieu – onze kleinkinderenn zullen veel rijker zijn dan wij en veel slimmer – het zou belachelijk zijn als mijn overgrootvader onze problemen van nu had moeten weten laat staan voor mij oplossen – elke generatie verdient zijn eigen problemen en uitdagingen – de wederopbouw was voor mijn vaders generatie een prachtige uitdaging – zo zullen ook onze kleinkinderen uitdagingen zien en oppakken en tackelen – plaatsvervangend slachtofferdenken voor je eigen kleinkinderen miskent de geschiedenis en de menselijke creativiteit en inventiviteit en natuurlijk jeugdig optimisme ongeacht de omstandigheden – misschien hebben onze kleinkinderen straks wel een klimaatprobleem – of een heel ander probleem waar wij nu nog geen weet van hebben – gun ze dat! – laat het los! relax! leef in het nu! help nu! de kinderen van nu hebben het harder nodig! amen

   • LeClimatique 26 januari 2010 om 18:02 - Antwoorden

    Voor de nieuwe lezers, zie de presentatie van Bjorn Lomborg die hij bij TED gaf.

    Prioriteiten kunnen en durven stellen aan oplossingen voor problemen op werled-formaat.

    Wat we als mensheid kunnen doen aan urgente problemen.
    http://www.youtube.com/watch?v=Dtbn9zBfJSs

   • Remco van Ek 28 januari 2010 om 02:32 - Antwoorden

    “Weer off topic en echt helemaal buiten de missie van deze site: “Volg de nasleep van het uitlekken van e-mails en code van hét (nog) toonaangevende klimaatinstituut”…”

    Nou ja, sorry dan, maar ik geloof dat ik weinig op heb met de missie van deze site waarbij het vooral gaat om een heksenjacht op gerespecteerde klimaatonderzoekers zonder dat er echt wezenlijke punten naar voren worden gebracht. En dat terwijl de site vermeldt dat het gaat over “Feiten en duiding in het klimaatdebat”. Je geeft overigens zelf aan op de dagelijkse standaard dat “De website Climategate.nl zich thans aan het verbreden is” en dus niet uitsluitend ingaat op de emails (denk aan de door jullie gekoesterde fout in het IPCC rapport). Uitstapjes naar doorvertaling van de betekenis van jullie bevindingen naar het klimaatbeleid worden niet geschuwd. En over de wantoestanden aan de kant van de skeptici en deniers geen woord? Da’s niet fris. Het doet mij denken aan FoxNews “fair & balanced”. Fair & balanced? Feiten? Aan me hoela. Vandaar mijn verwondering: wat vinden jullie nou echt en hoe komen jullie aan een dergelijk standpunt? En hoe bestaat het dat je daarbij een overweldigende hoeveelheid wetenschappelijke kennis negeert en je juist achter lieden schaart waarvan toch aangetoond is dat ze het niet bij het rechte eind hebben.

    Hoe dan ook, toch dank dat je me nog een antwoord wilt gunnen. Het intrigeert me gewoon. Ik begrijp het niet. Het gaat namelijk om iets zeer ernstigs.

    “klimaatverandering is van alle tijden – alles verandert steeds (herakleitos)” Yep, dat ontkent niemand. “historisch zijn er nooit overtuigende causale correlaties tussen CO2 en temperatuur geweest” Oeps, een overtuigende correlatie is er zeker en er is ook een goed begrepen fysisch proces. En dan … “precies zo als Bjorn Lomborg het ons voorrekent”. Slik! Jij vertrouwt op Björn Lomborg? Wauw. Van deze man is toch wel aardig gedocumenteerd dat er van alles rammelt. http://www.lomborg-errors.dk/

    Kijk, ieder zijn mening. De toekomst is onvoorspelbaar, en waarom zouden we ons over iets zorgen maken. Hupsakee en oladieee!

    Ik kijk er toch wat anders tegenaan en gelukkig ook heel veel andere mensen. Ik leef in het nu, maar ook met een gevoel van verantwoordelijkheid en solidariteit voor de generaties na mij. Daarbij gaat het niet alleen om mensen maar om al het leven op aarde. Iets wat mij nu verwonderd, inspiratie geeft en gelukkig maakt en hopelijk ook generaties na mij. Amen.

  • Marcel Crok 26 januari 2010 om 12:26 - Antwoorden

   Remco, je legt altijd meteen weer de bal bij ons. Stap 1 is, ben je het eens met de kritiek op Mann en zo nee, waarom niet?

   Maar goed, om in te gaan op je vragen, ik verwijs graag naar de drie hypotheses van Pielke (is peer reviewed inmiddels 🙂
   http://pielkeclimatesci.wordpress.com/2009/12/07/
   1) GW is all natural

   2) GW is antropogeen, maar broeikasgassen zijn niet dominant (aersolen, roet, landgebruik, biogeochemische effecten van CO2 op watercyclus spelen ook een belangrijke rol)

   3) GW is antropogeen en broeikasgassen zijn dominant, de IPCC-hypothese.

   Pielke zelf vindt 2) het meest overtuigend. Ik hang ergens tussen 1 en 2 in. Ik sluit niet uit dat Lindzen en Spencer gelijk hebben, dat er een sterke negatieve feedback in het systeem zit waardoor de effecten van de mens vooralsnog beperkt blijven. Maar ik sta open voor nieuwe inzichten, en mocht het de komende jaren versneld gaan opwarmen in lijn met de broeikasmodellen, dan pas ik mijn mening daarop aan.

   • boog 26 januari 2010 om 12:53 - Antwoorden

    "ik verwijs graag naar de drie hypotheses van Pielke (is peer reviewed inmiddels"

    Hoho, niet zo snel. Dat artikel van Pielke cs. is geen onderzoeksartikel, maar een "forum" artikel. Volgens de EOS website: "Forum contains thought-provoking contributions expected to stimulate further discussion".

    Het forumartikel als dusdanig bevat dus geen primaire inhoudelijke resultaten die als argument kunnen dienen in welke discussie dan ook. Alleen op meta-niveau: het stuk toont de zin van de discussie aan.

   • Remco van Ek 28 januari 2010 om 01:24 - Antwoorden

    Beste Marcel,

    Fijn dat je me van een antwoord wilt voorzien. Ook al misschien of topic, maar ik ben dan ook een simpele ziel.

    Wetenschapsjournalist Karel Knip sla ik hoog aan. Hij blijft kritisch, maar snapt wel de significantie van peer-reviewed literature. Het is m.i. dan ook volkomen terecht dat hij zich achter Mann opstelt. Je lijkt je te verbazen over de mening van Karel…

    “In dit geval ging het om de dramatische achteruitgang in zeeijs op de Noordpool in 2007. Knip schreef er vrij alarmerend over, maar berichtte nooit over het record aan zeeijs op de Zuidpool.” Wat zegt dat volgens jou dan? Dat het kouder is geworden op de zuidpool? Dat moet dan wel de verklaring zijn voor de sinds 1950 gedesintegreerde ijsplaten Larsen A, Larsen B and Larsen C, Prince Gustav, Muller, Jones, Wordie, George VI north, George VI south en Wilkins. Of bestaat er misschien een mogelijkheid dat er meer zeeijs ontstaat als ijsplaten afbrokkelen?

    “In werkelijkheid zijn het echter alleen McIntyre en McKitrick geweest die Mann’s hockeystick helemaal hebben ontrafeld.” In welk peer-reviewed artikel hebben ze dat dan aangetoond? McIntyre en McKitrick hebben wel kritiek geuit, maar die kritiek is weerlegd (in peer reviewed artikelen!). Waar ik het overigens wel met je eens ben is dat Mann de data beschikbaar had moeten stellen. Aan dat deel van het verhaal komt vast nog wel een staartje… Daar zijn jullie vast blij mee.

    “Het was Mann die over McIntyre het volgende schreef in een e-mail in 2006 aan o.a. Phil Jones” …? Geen idee waarom je dit zo belangrijk vindt. Mann had waarschijnlijk weinig op met McIntyre. Dat kan en dat mag hij ook in een mail naar en bevriende collega schrijven. Voor het wetenschappelijk proces is het echter helemaal niet relevant. Waar het om gaat is of Mann met een goede tegenverklaring komt op de door McIntyre geuitte kritiek en dat die discussie via de peer-reviewed literature wordt gevoerd. Het antwoord daarop is ja.

    “Lees hier dat de trick echt wel een truc was om de divergentie van de boomringen te verhullen.” Wat is het probleem? Mann laat duidelijk het onderscheid zien tussen de instrumentele data en de temp proxie op basis van boomringen.

    Dan de uitleg van je standpunt ten aanzien van klimaatverandering waarbij je refereert naar Pielke sr. Je zit tussen 1 en 2 in. Kijk dat is iets waar ik me nou over verbaas. Zelfs Pielke sr zegt over 1: “Because hypothesis 1 is not well supported, our scientific view is that human

    impacts do play a significant role within the climate system.” Wat is jouw basis om toch te denken dat het allemaal natuurlijk is (de zon?). Je lijkt peer-reviewed literature niet zo relevant te vinden. Klopt dat?

    “Ik sluit niet uit dat Lindzen en Spencer gelijk hebben, dat er een sterke negatieve feedback in het systeem zit waardoor de effecten van de mens vooralsnog beperkt blijven.” Uiteraard moet er niks uitgesloten worden, maar tot nu toe is er weinig inhoudelijke support omdat deze theorieën tot nu toe nog weinig valide blijken te zijn.

  • Jef 8 februari 2010 om 07:19 - Antwoorden

   Het gaat er niet om of er een opwarming is ja of nee, waar het omgaat is dat CO2 niet de oorzaak is. En dat dus het hele gedoe met handel in emissierechten een zwendel is.

   Bovendien is CO2 een plantenvoedsel en het is dus een "groene" misdaad om het in de grond te stoppen.

Geef een reactie