Diederik Samsom heeft via een videoboodschap op de site van Pauw & Witteman laten weten dat Pachauri de eer aan zichzelf moet houden. Het nieuws is ook al opgepikt door het Reformatorisch Dagblad.

Een transcriptie:

“Het internationale klimaatpanel IPCC is in opspraak geraakt. Niet omdat er fouten in stonden over smeltende Himalaya-gletsjers, maar omdat politieke motieven een rol hebben gespeeld [Samsom verwijst ongetwijfeld naar deze uitspraak van lead author Murari Lal, red.] bij het opnemen van die passages en dat is een ernstige fout.

Als de internationale gemeenschap er niet meer van op aan kan dat het IPCC waardevrije wetenschap bedrijft, dan vervalt de basis voor internationale klimaatafspraken. En er moet dus orde op zaken worden gesteld. Het beste zou zijn als de heer Pachauri, de baas van het IPCC, onder wiens verantwoordelijkheid dit is gebeurd, de eer aan zichzelf houdt en zo de weg vrijmaakt voor een herstel van vertrouwen in waardevrije wetenschap van het klimaatpanel.”

Dus na Richard Tol in NRC roept nu ook Samsom Pachauri op te vertrekken. Ben benieuwd wanneer Cramer met een reactie zal komen.