Greenpeace mag de toekomst van koraalriffen beschrijven voor IPCC

In de blog gisteren over het ecosysteem-hoofstuk van het IPCC-rapport stipten we het al even aan: Rik Leemans en IPCC-lead auteurs citeren Greenpeace bij beschrijvingen van de toekomst van koraalriffen. Tegelijk zijn meer bloggers op de link Greenpeace-IPCC gestuit. Op de blog van Anthony Watts staat een overzicht van Greenpeace-lectuur die het IPCC gebruikt. Ook voor de onderbouwing van claims over zonne-energie in het zesde hoofdstuk van het IPCC-rapport wordt Greenpeace als expert geciteerd.

Om de aandacht van politici te trekken, maken de auteurs van een IPCC-rapport steeds roodgekleurde ‘boxjes’in hun hoofdstukken aan. Hier staat een simpel en pakkend thema beschreven. IN het hoofdstuk waarvan één van onze meest vooraanstaande IPCC-medewerkers RIk Leemans lead author is, volgen vraagstukken als box 4.3 ‘Polar bears: species in peril?’, of box 4.4 Coral Reefs: endangered by climate change?’Voor de in donkere kleuren beschreven toekomst van koraalriffen in box 4.4 citeren de IPCC-auteurs maar liefst acht maal de zelfde door Greenpeace ingehuurde auteurs. (Hoegh-Guldberg), die het neutraal-wetenschappelijke ‘Pacific in Peril’schreven.

  • Koraalsterfte vindt plaats boven een temperatuurgrenswaarde (Hoegh Guldberg)
  • De meerderheid van riffen zal in 2030-2050 boven die grenswaarde komen (Hoehg-Guldberg
  • Soorten die temperatuurresistent zijn houden de ondergang van koraal maar tot 2050 tegen (Hough Guldberg)
  • Schattingen van het verdwenen koraaloppervlak in warm water van de laatste 25 jaar zijn 30 procent hoger (Hoegh-Guldberg) ..al zegt Greenpeace niet ten opzichte van wat
  • Dat komt door hogere frequentie waarmee watertemperatuur over grenswaarde komt (Hoegh Guldberg)
  • Hogere oppervlakte temperaturen kunnen grootschalige vernadering in koraalriffen te weeg brengen (Hoegh Guldberg)
  • En meer koraalbleek (Hoegh Guldberg)

Bij andere verwijst dit hoofstuk naar box 6.1 waar opnieuw dezelfde bioloog wordt geciteerd, waarvan bekend is dat hij a. Actiedocumenten voor Greenpeace schrijft en dat dit document door het IPCC wordt geciteerd b. ook actief de milieuclub promoot op zijn eigen website.

Nu zijn de bloggers nog maar net begonnen met controleren van bronnen op wetenschappelijke geloofwaardigheid. Een vlotte lezing leert dat we nog veel meer grijze literatuur van belangengroepen tegenkomen die onder het mom van neutrale wetenschap worden aangehaald. Wij vermoeden dat dit dus nog maar het begin is, gezien de vele verwikkelingen die ook CRU-klimaatwetenschappers hebben met Wereldnatuurfonds, Friends of The Earth en zakelijke belangen in ‘groene energie’.