Ineens kunnen we versneld dromen van een nieuwe milieuminister. Niet langer hoeven we haar à la Watergate het journalistieke vuur aan de schenen te leggen. Nee, er is een gerede kans dat de PvdA uit het kabinet stapt en dat we een nieuw centrumrechts of zelfs rechts kabinet tegemoet kunnen zien.

Aardverschuiving
Het laatste nieuws is een terugtrekkende beweging van Mariëtte Hamer. Dus misschien juichen we te vroeg. Maar toch is het interessant te zien dat er in Nederland en wereldwijd zo maar politieke aardverschuivingen mogelijk zijn. In dit artikel op de site van de Guardian betreurt een groene journalist de opkomst van Tony Abbott als kansrijke oppositieleider in Australië. Deze Abbott heeft zijn rivaal Malcolm Turnbull juist kunnen verslaan op basis van zijn harde sceptische klimaatlijn. Zeg maar de lijn Richard de Mos (PVV).

Mogelijk is de aanstaande Britse premier David Cameron onder invloed van de Australische conservatieve “ontgroening” al van zijn groene geloof gevallen. In 2006 poseerde de hij nog met huskies (sterven die ook uit dan?) in Lapland (link) maar in de recente door de  Tories opgestelde Top 10 Reasons to Vote Conservative is klimaat en zelfs milieu niet terug te vinden. Ierland heeft met Sammy Wilson al een klimatsceptische milieuminister (zie Wikipedia). In Frankrijk speelt Sarkozy al tijden met de gedachte om de scepticus Claude Allegre als milieupaus te benoemen. Deze Allegre heeft net zijn zoveelste sceptische boek gepubliceerd: “L’imposture climatique ou la fausse écologie”.

Laten we dus ook in Nederland eens brainstormen en dromen over een ideale volgende milieuminister. Huib van Heel misschien? Als het weer een vrouw moet zijn heeft Rutger van Geenstijl.tv nog een erg aantrekkelijke kandidate ontmoet op de Nationale Ontgroeningsdag (filmpje). Graag in de reacties jouw ideale milieuminister!

Hieronder later vandaag hyperlinks naar nieuws over de uitslag van de ministerraad…

16.01 uur Volkskrant  – Nog steeds geen duidelijkheid

en dat gaat snel….

4.46 uur Volkskrant – Kabinet valt over Uruzgan-besluit