u_turn_cover_600Het Climategate-hek is van de dam. De dijken zijn gebroken. Niemand minder dan Phil Jones, de spil in het e-mail schandaal, heeft zowat alle claims van zijn alarmistische kamp terug getrokken. Marcel Crok gaat dit nog uitgebreid becommentariëren. Hier alleen even wat links naar dit breaking news.

Alle nieuwsberichten over de U-turn tonen de schaapachtige pasfoto van prime suspect Phil Jones. Ik heb gekozen voor de cover van een obscuur ecoreligieus boek met de titel “The great U-turn, De-industrializing Society”. Waarom? Omdat dit deep down natuurlijk altijd de agenda van de alarmisten sinds is geweest. Welnu, deze U-turn is vandaag definitief afgeblazen. Het zijn de alarmisten zelf die nu een U-turn maken. Diederik Samsom ging Phil Jones voor.

Het mooiste van de bekentenissen van Phil Jones is wel het onderstaande.

Professor Jones told the BBC yesterday there was truth in the observations of colleagues that he lacked organisational skills, that his office was swamped with piles of paper and that his record keeping is ‘not as good as it should be’

Dit vertaal ik even naar het Nederlands want we praten hier wel over de man die tot taak had op een nette manier de terrestrische klimaat- en temperatuurgegevens van ons aardbolletje te verzamelen:

Professor Jones erkende gisteren ruiterlijk tegenover de BBC dat zijn collega’s terecht hebben bericht dat hij organisatietalent ontbeerde en dat zijn kantoor een jungle van papierstapels was en dat zijn archivering  ‘minder goed dan wenselijk’ was.

Dit is natuurlijk maar een detail. Ga vooral zelf het hele BBC-interview met Roger Harrabin lezen. En pik meteen deze analyse op het blog The Clamour of our Times even mee. Voordat Marcel met een doorwrochte analyse zal komen hieronder nog even de hoogtepunten van het interview in bullits… na dit interview zal niets meer hetzelfde zijn.

Op Wattsupwiththat.com vinden we al een stevige analyse van gastauteur Indur M. Goklany. Hieronder de hoofdpunten uit het BBC interview van science writer Roger Harrabin met de in afwachting van de resultaten van het lopende onderzoek teruggetreden Phil Jones zoals door deze Goklany (bio) uiteengezet:

  • Neither the rate nor magnitude of recent warming is exceptional.
  • There was no significant warming from 1998-2009. According to the IPCC we should have seen a global temperature increase of at least 0.2°C per decade.
  • The IPCC models may have overestimated the climate sensitivity for greenhouse gases, underestimated natural variability, or both.
  • This also suggests that there is a systematic upward bias in the impacts estimates based on these models just from this factor alone.
  • The logic behind attribution of current warming to well-mixed man-made greenhouse gases is faulty.
  • The science is not settled, however unsettling that might be.
  • There is a tendency in the IPCC reports to leave out inconvenient findings, especially in the part(s) most likely to be read by policy makers.

Hoe zeggen advocaten het dan zo mooi? “I rest my case”. Oftewel: quod erat demonstrandum.

Leuk puntje nog: ene Richard Lindzen die aan MIT werkt en die ook iets van het klimaat schijnt te weten, heeft op 11 maart 2008 heel bescheiden al eens gewezen op het feit dat er sinds 1995 geen significante opwarming meer is (link). Maar dat was voor climategate allemaal tegen dovemansoren gezegd. Ik herhaal nog eens dat climategate (de CRU-hack) voor de klimaatpolitiek wordt wat Gorbatsjovs Glasnost was voor het politieke systeem in het Oostblok: het begin van het einde.

Wikipedia: Glasnost (Russian: Гласность, IPA [ˈɡlasnəsʲtʲ]) was the policy of maximal publicity, openness, and transparency in the activities of all government institutions in the Soviet Union, together with freedom of information, introduced by Mikhail Gorbachev in the second half of 1980s

Marcel: go!

Bonus: luister hieronder naar Roger Harrabin die uitlegt hoe het interview met Phil Jones verliep.
[audio:http://www.climategate.nl/wp-content/audio/rogerharrabin.mp3]