Eén van de meest verrassende inzendingen ten behoeve van het onderzoek naar de climategate-praktijken door het Brits Parlement is die van Richard Thomas CBE, de voormalige Britse Information Commissioner, die tot juni 2009 ging over het toezicht op de naleving van de door Phil Jones et al. met voeten getreden Freedom Of Information Act (FOIA). Bekijk zijn CV op Wikipedia en je weet dat we hier van doen hebben met Mr. Openbaarheid himself.

Wat brengt deze man in in het onderzoek in als we bedenken dat noch zijn voormalige instituut noch zijn opvolger iets hebben ingezonden (zie lijst)? Hier de link naar zijn complete inzending. Hier springen we meteen naar zijn laatste punt, zijn Recommendations:

7. Recommendations

7.1 Based on my current knowledge of the issues before the Committee, I suggest that the Committee might conclude that:

  • the legislation should be amended so that a prosecution under section 77 of FOIA or Regulation 19 of EIR could be brought within six months of evidence of the offence coming to the Information Commissioner’s knowledge;
  • the Information Commissioner – not the Muir Russell Review Team – should make any rulings on the validity of FOI / EIR requests; and
  • the Information Commissioner should be invited to extend the “Definition Document” for Universities so that – with any necessary exceptions – publicly-funded statistical or factual data and research findings should be proactively disclosed as the norm.

Wetswijziging
Met pijn in zijn hart stelt Thomas dus vast dat de feiten gedaan tijdens zijn termijn niet meer juridisch vervolgd kunnen worden omdat de FOIA-wetgeving alleen handelingen tot zes maanden geleden kan aanpakken. Thomas stelt dan ook voor dat dit moet worden veranderd in “zes maanden vanaf het moment van het bekend worden van een overtreding”. Net als de statistici pleit Thomas dat de nieuwe wetenschappelijke norm moet worden dat data pro-actief worden geopenbaard en niet meer op aanvraag.

Hieronder ruimt voor de vraag wie o wie is de Nederlandse Information Commissioner (ik heb geen idee!)…

Grote vraag: hebben we in Nederland ook een Information Commissioner en een IC’s-office?

Wikipedia vermeldt dat in alle EU-lidstaten dergelijke functies en instituten zijn gevormd (link). Ik hoop dat ik onwetend ben en dat Nederland inderdaad deze stap heeft gezet. Wie weet meer? Google leidt me naar de SURF Foundation, een samenwerking van universiteiten en wetenschappelijke instituten die het delen van informatie wil bevorderen. Lees op de website van deze hier het interessante artikel “EU ondersteunt openbaar maken wetenschappelijke kennis” van oktober 2008. Wat ons ook brengt bij de Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities, die door SURF op 1 december 2004 is ondertekend. Hopelijk kunnen de reageerders helpen om dit gebied voor Nederland wat verder in kaart te brengen. Onze kamerleden heb ik er niet over gehoord.