Het op klimaatgebied recalcitrante én toonaangevende magazine Elsevier is er weer eens als de kippen bij: ons klimaatbeleid is ondanks een motie van de PVV niet controversieel verklaard. Volgens was motie-indiener Richard de Mos teleurgesteld en dan vooral in de VVD: “Kennelijk is iedereen het eens met het beleid van voormalig Milieuminister Jacqueline Cramer”.

Wie heeft wat gezegd?
Zodra we het transcript van de kamerbespreking kunnen inzien, zal hieronder weergeven wat de verschillende partijvertegenwoordigers waaronder Diederik Samsom hebben gezegd. Enerzijds verrast het natuurlijk niet dat men gewoon snel verder wil met het beleid dat voor deze of gene leuke spin-offs met zich meebrengt, anderzijds is het na het laatste toch wel opmerkelijke kamerdebat ook wel weer opmerkelijk dat men deze gelegenheid niet te baat neemt om de zaak nog eens opnieuw te bekijken.

Gemiste kans op coalitievorming
Het is ook een duidelijk kritiekpunt aan de PVV dat deze partij er niet actief aan heeft gewerkt om het door de tegenpartijen opgelegde klimaatisolement te doorbreken. Daar zijn zeker kansen toe geweest en dan had De Mos wellicht al kunnen oefenen met coalitievorming op dit zo belangrijke beleidspunt. Was het hem dan wel gelukt om de hele zaak controversieel te laten verklaren? Wie zal het zeggen.

Interview met Liesbeth Spies (CDA)
Op 17 maart aanstaande heb ik een interview staan met het kamerlid Liebeth Spies, de CDA-woordvoerder op klimaatgebied. Ondanks de gevoelige tik in de gemeenteraadsverkiezingen is wat het CDA te zeggen heeft over klimaat toch nog wel betekenisvol de komende maanden lijkt me. Via de reacties hoor ik graag wat ik Spies zoal zou kunnen en vooral moeten vragen.

Hieronder een video uit één van de drie Amerikaanse staten die het klimaatbeleid wél controversieel hebben verklaard…

Staat Utah verzet zich tegen klimaatbeleid Washington