Requiem-refrein: 'Windturbines zijn nogal gezichtsbepalend en van verre waarneembaar als groot verticaal object. Sommigen vinden dat mooi, anderen vinden het lelijk'. Pieter Joop, vakblad Natuur Bos en Landschap november 2009

Requiem-refrein: 'Windturbines zijn nogal gezichtsbepalend en van verre waarneembaar als groot verticaal object. Sommigen vinden dat mooi, anderen vinden het lelijk'. Pieter Joop, vakblad Natuur Bos en Landschap november 2009

Ook blij dat we in ons dichtbevolkte landje nog zulke prachtige landschappen hebben, zoals bovenstaande heuvelland bij Eijs? Dan heb ik slecht nieuws: de Senaat heeft de Crisis en Herstelwet aangenomen, vanuit de onderbuiknotie dat er teveel bezwaar zou zijn tegen discutabele monsterprojecten.
Pieter Joop van het Ministerie van LNV lobbiet bij natuurorganisaties om windmolens geplaatst te krijgen in natuurgebieden, daar staat een beloning tegenover voor gebiedseigenaren. Deze Britse studie in het Journal of Applied Ecology toont weer 2 dingen:

  1. Van de 12 onderzochte soorten halveerde bij 7 soorten het aantal binnen een straal van 500 meter rond de windparken
  2. De bescherming van vogels is niet in goede handen van de (Britse)Vogelbescherming, sinds zij in de val liepen van algemene duurzaamfrutsel en spaarlampmarketing, een taak die de Albert Heijn ook wel kan uitvoeren

Zie ook dit filmpje:
Vale gier vindt de duurzame dood

Ik schreef ook al over de semi-wetenschappelijke klimaatstudies van vogelaars als Robinson, die zich beter bij hun verrekijker konden houden.

Dat vogels niet in goede handen zijn bij de vogelbescherming blijkt ook uit de woorden van actiestatement van de James Pearce Higgins van het RSPB. Hij begint zijn paper niet met de noodzaak van vogelbescherming maar met deze woorden:

1. There is an urgent need for climate change mitigation, of which the promotion of renewable energy, such as from wind farms, is an important component. Birds are expected to be sensitive to wind farms, although effects vary between sites and species

Met zulke natuurvrienden heb je geen vijanden meer nodig
Dit is geen incident, zoals ik in 2006 al schreef voor HP de Tijd, ook onze eigen ‘Vogelbescherming’ doet hier plotseling klinisch en stelt dat ‘er minder vogels door windturbines sneuvelen dan in het verkeer’. Een redenering van ‘ik heb al in de hoek van je woonkamer geplast, dan kan er ook nog wel een drol bij’. Daar is een hele duurzame reden voor: die heet Europe Aid en 2,5 miljoen euro.

Ook bij de massale achteruitgang van vogelpopulaties waarover ik schreef voor de Biologen in de Oostvaardersplassen door Frans Vera’s grote grazernij houdt Vogelbescherming zich stil. Eén Vandaag had er nog een reportage over afgelopen dag, zelf heb ik er al regelmatig over geschreven. Bij het onder water zetten van boeren kan Vogelbeschermig wel de held uithangen.

De Daily Telegraph schrijft al hoe enkele RSBP-leden boos de presentatie verlieten. Het onderzoek is overigens al een jaar oud, en bovenstaande argumenten zijn al zo oud dat ik bijna geen zin meer had om ze nog weer eens op te schrijven.

Nog maar een filmpje?
Duurzame dood voor gier op Kreta

Enkele projecten die zeker natuurvernietiging gaan opleveren in het kader van die crisis en herstelwet zijn overigens niet beperkt tot windmolens
– uitbreiding luchthaven Lelystad: vlak naast één van Europa’s belangrijkste vogelgebieden de Oostvaardersplassen. Vogels en vliegtuigen gaan absoluut niet samen, en één van beide moet wijken
– uitbreiding luchthaven Twente. Er is een alternatief ontwikkelingsplan, er is een luchthaven in Munster, in Nederland is iedere plek op fietsafstand te bereiken.
– aanleg centrale as dwars door Nationaal Landschap de Friese Wouden kan zo de laatste bezwaren probleemloos van tafel vegen

En gezien de ambitie van de provincie Limburg (hun energieplan dat ik vorig jaar kreeg bij Solland Solar in Heerlen) moeten er honderden, zo niet duizenden windmolens bij komen tussen het bronsgroene eikenhout. Ik ga nog gauw even genieten in Eijs bij Taverne Lambiek na eerst een rondje mountainbiken.