Crisis en herstelwet is requiem voor natuur

Requiem-refrein: 'Windturbines zijn nogal gezichtsbepalend en van verre waarneembaar als groot verticaal object. Sommigen vinden dat mooi, anderen vinden het lelijk'. Pieter Joop, vakblad Natuur Bos en Landschap november 2009

Requiem-refrein: 'Windturbines zijn nogal gezichtsbepalend en van verre waarneembaar als groot verticaal object. Sommigen vinden dat mooi, anderen vinden het lelijk'. Pieter Joop, vakblad Natuur Bos en Landschap november 2009

Ook blij dat we in ons dichtbevolkte landje nog zulke prachtige landschappen hebben, zoals bovenstaande heuvelland bij Eijs? Dan heb ik slecht nieuws: de Senaat heeft de Crisis en Herstelwet aangenomen, vanuit de onderbuiknotie dat er teveel bezwaar zou zijn tegen discutabele monsterprojecten.
Pieter Joop van het Ministerie van LNV lobbiet bij natuurorganisaties om windmolens geplaatst te krijgen in natuurgebieden, daar staat een beloning tegenover voor gebiedseigenaren. Deze Britse studie in het Journal of Applied Ecology toont weer 2 dingen:

 1. Van de 12 onderzochte soorten halveerde bij 7 soorten het aantal binnen een straal van 500 meter rond de windparken
 2. De bescherming van vogels is niet in goede handen van de (Britse)Vogelbescherming, sinds zij in de val liepen van algemene duurzaamfrutsel en spaarlampmarketing, een taak die de Albert Heijn ook wel kan uitvoeren

Zie ook dit filmpje:
Vale gier vindt de duurzame dood

Ik schreef ook al over de semi-wetenschappelijke klimaatstudies van vogelaars als Robinson, die zich beter bij hun verrekijker konden houden.

Dat vogels niet in goede handen zijn bij de vogelbescherming blijkt ook uit de woorden van actiestatement van de James Pearce Higgins van het RSPB. Hij begint zijn paper niet met de noodzaak van vogelbescherming maar met deze woorden:

1. There is an urgent need for climate change mitigation, of which the promotion of renewable energy, such as from wind farms, is an important component. Birds are expected to be sensitive to wind farms, although effects vary between sites and species

Met zulke natuurvrienden heb je geen vijanden meer nodig
Dit is geen incident, zoals ik in 2006 al schreef voor HP de Tijd, ook onze eigen ‘Vogelbescherming’ doet hier plotseling klinisch en stelt dat ‘er minder vogels door windturbines sneuvelen dan in het verkeer’. Een redenering van ‘ik heb al in de hoek van je woonkamer geplast, dan kan er ook nog wel een drol bij’. Daar is een hele duurzame reden voor: die heet Europe Aid en 2,5 miljoen euro.

Ook bij de massale achteruitgang van vogelpopulaties waarover ik schreef voor de Biologen in de Oostvaardersplassen door Frans Vera’s grote grazernij houdt Vogelbescherming zich stil. Eén Vandaag had er nog een reportage over afgelopen dag, zelf heb ik er al regelmatig over geschreven. Bij het onder water zetten van boeren kan Vogelbeschermig wel de held uithangen.

De Daily Telegraph schrijft al hoe enkele RSBP-leden boos de presentatie verlieten. Het onderzoek is overigens al een jaar oud, en bovenstaande argumenten zijn al zo oud dat ik bijna geen zin meer had om ze nog weer eens op te schrijven.

Nog maar een filmpje?
Duurzame dood voor gier op Kreta

Enkele projecten die zeker natuurvernietiging gaan opleveren in het kader van die crisis en herstelwet zijn overigens niet beperkt tot windmolens
– uitbreiding luchthaven Lelystad: vlak naast één van Europa’s belangrijkste vogelgebieden de Oostvaardersplassen. Vogels en vliegtuigen gaan absoluut niet samen, en één van beide moet wijken
– uitbreiding luchthaven Twente. Er is een alternatief ontwikkelingsplan, er is een luchthaven in Munster, in Nederland is iedere plek op fietsafstand te bereiken.
– aanleg centrale as dwars door Nationaal Landschap de Friese Wouden kan zo de laatste bezwaren probleemloos van tafel vegen

En gezien de ambitie van de provincie Limburg (hun energieplan dat ik vorig jaar kreeg bij Solland Solar in Heerlen) moeten er honderden, zo niet duizenden windmolens bij komen tussen het bronsgroene eikenhout. Ik ga nog gauw even genieten in Eijs bij Taverne Lambiek na eerst een rondje mountainbiken.

Door |2010-03-17T11:27:17+00:0016 maart 2010|6 Reacties

6 Comments

 1. Jan 17 maart 2010 om 10:10 - Antwoorden

  Laten we blijven bij de werkelijke reden om geen windparken te bouwen.

  Het is een verkwisting van geld. Ze werken 17% van de tijd: te weinig wind of te veel.

  Je hebt dus vooriedere geinstalleerde MW wind een centrale nodig van een ander type(gas, kolen, olie, kern..)

  Zelfs in Denemarken, waar men bij veel wind de overtallige kW naar Noorwegen kon sturen om water terug de bergen in te pompen, om bij weinig wind elekticiteit op te wekken en terug te sturen naar Denemarken, is men er achter dat het niet de moeite loont.

  Ook in Duitsland ziet men in dat het geldverspilling is.

  Dus Nederland stop nu die geldverspilling van 5 miljard, als bijdrage voor de besparing van 29 miljard.

  De vogelliefhebbers zullen ook blij zijn.

  • Rypke Zeilmaker 17 maart 2010 om 12:38 - Antwoorden

   Beste Jan

   Het probleem is nog steeds dat volgens sommigen geld geen rol mag spelen bij het 'redden van het klimaat', wat dat ook moge zijn. (geheel toevallig omdat het toch niet hun eigen geld is)

   Kijk bijvoorbeeld naar Milieudefensie met haar klimaatplannen die niet door de bezuinigingen getroffen zouden hoeven worden

   Daarom haak ik in op een ander punt dat bij deze categorie toch een gevoelige snaar moet raken, en dat je momenteel bij de PvdA-gezinde media als Trouw, Volkskrant, Parool en NRC plus de publieke omroep te weinig hoort

   Ze hebben het te druk met campagne voeren voor Cohen

 2. TINSTAAFL 18 maart 2010 om 13:38 - Antwoorden
 3. Pieter Joop 12 april 2010 om 14:34 - Antwoorden

  Rypke. Een blog over windturbines met alle schaduwkanten daarvan is goed voor de gedachtevorming. Helaas dicht je mij een rol toe die op een misverstand berust. Er is een informatief artikel verschenen in het Vakblad waarbij ik heb aangegeven wat de landschappelijk- en ecologsiche effecten zijn, maar ook welke rijksdoelen en particulieren belangen hierin meespelen. Het is aan de lezer om zich dan een beeld te vormen van het krachtenveld. Blijkbaar heb jij dat ook gedaan, dat is goed. Jouw inschatting van mijn werkzaamheden zijn echter onjuist. Wat ik namens het ministerie doe: ik werk voor de N van het ministerie, bij de programmadirectie Natura 2000. Als redactielid heb ik alleen wat informatie willen gegeven over windturbines in het landschap, een vrij nieuw onderwerp in een blad dat zich vooral richt op natuurbeheer.

  Ik verwacht dat je de tekst aanpast, je zou me er een groot plezier mee doen. Indien je vragen hebt over LNV en windturbines kun je altijd googlen en in contact treden met mij en LNV. Ik kan je dan doorverwijzen naar de pojectleider Windenergie van LNV.

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK