Vanochtend breaking news op Deltamagazine.nl: De inhoudelijke behandeling van de Deltawet zal pas na de verkiezingen plaatsvinden. VVD, SP en PVV vinden de Deltawet te controversieel om nu verder inhoudelijk te behandelen. De VVD eist eerst een nader onderzoek naar het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Volgens de VVD zijn er gerede twijfels over het smelten van de gletsjers en de opwarming van de atmosfeer. Ook de PVV ziet geen stijging van de oceanen, anders dan de achttien centimeter per eeuw volgens de oceanologen. De SP wil de Deltawet aan een nieuw kabinet overlaten omdat het om een groot bedrag gaat en de maatschappelijke consequenties van de Deltawet ‘enorm’ zijn.

Interview Neppérus
Mooi nieuws: op 17 maart interview ik aansluitend aan het gesprek met Liesbeth Spies van het CDA, Helma Neppérus van de VVD. Ik ben erg benieuwd of zij het tegenhouden van de Deltawet als een overwinning viert.

Vanmiddag vinden een heftige reactie van de waterschappen op Nieuwsbank.nl. Hieronder de eerste alinea:

“De veiligheid van ons land duldt geen uitstel. We willen hier in Nederland geen Franse toestanden.” Zo reageert voorzitter Peter Glas van de Unie van Waterschappen op het feit dat de nieuwe Deltawet controversieel lijkt te worden verklaard door de Tweede Kamer. Dat betekent dat de inhoudelijke behandeling van deze wet pas na de verkiezingen plaatsvindt. “Om Nederland goed te beschermen tegen het water, moeten we doorpakken. We mogen zaken niet op hun beloop laten, want de waterschappen merken in het werk van alledag dat de zeespiegelstijging een feit is. De overstromingen in Frankrijk maken pijnlijk duidelijk wat er gebeurt als je maatregelen op de lange baan schuift”, aldus Glas.

Iedereen weet dat het compleet onzinnig is een link te leggen tussen de storm in West-Frankrijk en klimaatverandering. En toch gebeurt het weer. Er is achterstallig dijkonderhoud, maar voor de financiering daarvan hoeven we ons niet gek te laten maken door alarmistische praatjes. Hieronder ten overvloede nog eens het veelbesproken RTL Nieuws item over de commissie Veerman van 4 oktober 2008…