nusoortencrop

Afgelopen zondag 28 maart 2010 verscheen op NU.nl ineens bovenstaande kop. Hier de link naar de plek waar het artikel stond, want de redactie heeft het bericht inmiddels verwijderd naar aanleiding van een e-mail van de schrijver dezes. Hier de link naar waar het artikel nog wel staat: netjes in het nieuwsarchief van de klimaatcampagnesite HIER.nu gedateerd op 28 september 2009!

Het mooiste van alles is dat de redacteur die het stuk dus 1-op-1 overnam van de op het platform verzamelde milieubeweging zelfs de tijdgebonden passages liet staan:

  • “het onderzoek dat werd gepubliceerd aan de start van een klimaatconferentie aan de Universiteit van Oxford” – die conferentie was van 28 tot 30 september 2009 (link)
  • ” tijdens de aanstaande klimaattop in Kopenhagen” – die top was dus in december

Twee e-mails van de vandaag dienstdoende NU.nl redacteur over de misser:

Beste Hajo, bedankt voor je e-mail. We hebben het artikel nu verwijderd. Het ging hier inderdaad om een oud artikel wat opnieuw online is verschenen. Een technische storing waar we nu naar gaan kijken.

Beste Hajo, het bericht is afkomstig van hier.nu. Het bericht is op nog onverklaarbare wijze opnieuw terecht gekomen in de RSS-feed, en is door een van mijn collega’s gepubliceerd. De desbetreffende redacteur was niet kwaadgezind en ziet zijn verkeerde inschatting in. We hopen dat dit in de toekomst niet weer gebeurd.

Marianne Thieme
De spelfout “gebeurd” in de laatste zin is origineel, maar laten we niet flauw doen op een dag dat NU.nl zo pijnlijk op een misser is gewezen. Een misser die gevolgen had kunnen hebben. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Marianne Thieme van de Partij van de Dieren verzocht om tijdens het vragenuur vandaag een vraag over het schokkende dierennieuws aan de minister te mogen stellen. Dit verzoek is gelukkig voor alle betrokkenen afgewezen.

Schrik niet: NU.nl heeft recent tenminste nog 1 stokoud artikel van Hier.nu overgenomen…

Tweede misser gevonden
Is het niet bizar dat NU.nl automatisch de RSS-feed van een klimaatcampagne in haar CMS binnenkrijgt, waarbij een luie redacteur alleen nog op een knop hoeft te drukken om het artikel te publiceren. Deze luie redacteur merkte niets van het feit dat er een archiefbericht in de actuele RSS was geslopen. Zal het komen door de gelijke dag in de maand: de 28e? Dat laatste is te vermoeden omdat het nog eens is misgegaan: op 17 maart 2010 kopte NU.nl “Klimaatverandering kan tsunami’s veroorzaken” (link) en dit keer was de bron het artikel “Noorzeekust bedreigd door tsunami’s” op Hier.nu van 17 september 2009 (link). De dienstdoende redacteur van NU.nl veranderde alleen de inderdaad onjuiste kop en nam de rest integraal over.

Tijdsbeeld
Inhoudelijk zijn beide berichten uit september 2009 al bijna een soort tijdsbeeld van het tijdperk voor climategate: 15 graden opwarming op de noordpool alsof het niets is. Het kwam allemaal voort uit een  modelstudie van het Britse MetOffice (link). Hierin staat echter helemaal niets over het uitsterven van soorten waar Hier.nu destijds en Nu.nl eergisteren mee kopten. Dit verband met het uitsterven van soorten is klakkeloos overgenomen van een artikel op Treehugger, natuurlijk ook uit september 2009. Rypke Zeilmaker heeft de uitsterfmythe op deze site enkele keren aan de kaak gesteld. MetOffice zou zich in het post-climategate tijdperk ook niet weer bezondigen aan zo’n schril klimaatverhaal. Op 9 maart is bekend geworden dat de Britse tegenhanger van ons KNMI na een reeks totale blamages met mislukte warme seizoensvoorspellingen toekomstig helemaal geen seizoensverwachtingen meer doet (bron). Ook het idee van een tsunami door een in de oceaan stortende Groenlandse ijskap is zó 2009!

Bewijs geleverd
Dit mooie voor-en-na-contrast is dan weer de winst van de technische storing in het RSS-systeem van HIER.nu. Plus het proefondervindelijke bewijs dat professionele redacties gemakkelijk te foppen zijn met serieus ogende alarmistische klimaatpersberichten. Die experimentele 1 aprilgrap kunnen we ons dus weer besparen. Natuurlijk heb ik de redacteur van NU.nl verzocht om de Climategate.nl-RSS feed voortaan ook automatisch in het CMS van NU.nl binnen te sluizen.

nusoorten