“Met klimaatmodellen zijn indrukwekkende resultaten behaald. Op het eerste gezicht. We moeten echter voorzichtig zijn. De beschrijving van de watercyclus (en andere belangrijke processen) in deze modellen is (nog) rudimentair. De klimaatwetenschap is jong. We begrijpen nog niet veel van het klimaat, maar we doen wel alsof. We doen alsof we het klimaat voor de komende honderd jaar kunnen voorspellen en ook menen we het klimaat te kunnen controleren. We moeten echter bescheiden zijn, en ons als wetenschappers voorlopig meer richten op waarnemen en analyseren.”

Dit fragment is afkomstig van een van de inleiders vandaag op de besloten KNAW-bijeenkomst, die als titel had Klimaatverandering, Een klimaatdebat vanuit wetenschappelijk perspectief. Ik heb een paar aanwezigen gesproken en zij omschreven het als een ‘interessante’ dag. De komende dagen zullen we er ongetwijfeld meer over horen en de KNAW liet vandaag ook weten dat er naar aanleiding van de bijeenkomst een brochure zal verschijnen.

Voor nu wil ik me beperken tot een klein raadseltje. Welke inleider stuurde bovenstaand fragment in? Ik kan een ding verklappen, het was niet Henk Tennekes, hoewel hij het had kunnen zijn.

[Update 28 april] Om het iets gemakkelijker te maken hier het definitieve programma.