Beïnvloedt de zon ons weer en ons klimaat nu wel of niet? Eigenlijk een bizarre vraag. Want deze aardkloot is geen gesloten ecosysteem waarin alles eeuwig wordt gerecycled, maar een op volle toeren draaiende ronkende energieslurpende motor. Zoals een tankvliegtuig in volle vlucht een straaljager bijtankt, zo tankt de zon de planeten permanent bij met hoogwaardige energie. En netjes volgens de tweede hoofdwet van de thermodynamica straalt de aarde evenveel laagwaardige infrarode energie (hoge entropie) weer uit.
In 1810 toonde de grote astronoom William Herschel aan dat de graanprijzen in Europa (proxy voor klimaat) correleren met de zonneactiviteit. Anno nu leven we in een wereld verdeeld in een kamp wetenschappers (en activisten) dat natuurlijke variatie niet het feestje van CO2-opwarming wil laten verstoren en een kamp wetenschappers (en re-activisten) dat hoogstens een piepklein onbeduidend bijrolletje voor CO2 ziet te midden van de hoofdrollen van de grote acteurs van de natuurlijke variatie: de zon en de oceanen.
Ontkracht
De grote clichématige dooddoener voor invloed van de zon is het argument dat de total solar irradiance maar 0,1% varieert tussen minimum en maximum van de zonnevlekcyclus. Intuïtief voel je aan dat er een veel groter effect moet zijn, al was het omdat de Maunder-minima en Dalton-minima van de kleine ijstijd precies samenvielen met periodes met geen tot weinig zonnevlekken, en omdat het huidige minimum (zie video) correspondeert met een gestopte opwarming. In 2007 pakte de BBC groot uit met het verhaal dat de door Svensmark gepostuleerde link tussen zonneactiviteit en opwarming wetenschappelijk was ontkracht: “No sun link to climate change”.
Tegenspraak?
De op dit gebied zeer deskundige Professor Mike Lockwood (link, link; niet te verwarren met de gelijknamige worstelaar) deed het onderzoek destijds als reactie op de Channel 4 documentaire The Great Global Warming Swindle waarin Svensmark prominent figureerde. “This should settle the debate,” was Mike Lockwood’s commentaar voor de BBC destijds. Maar gisteren kopte de BBC “Low solar activity link to cold UK winters” vooruitlopend op een publicatie van niemand minder dan Professor Mike Lockwood in Environmental Research Letters. Is deze nieuwe studie in tegenspraak met de oudere?
Nee, er is geen tegenspraak tussen de conclusies van Lockwood toen en nu. De nieuwe studie richt zich namelijk puur op een regionaal effect veroorzaakt door afwijkende banen van de jetstream. De verklaring zou kunnen zijn zonneactiviteit kan met wisselende UV-intensiteit de equatoriale stratosfeer (boven 16km) meer of minder opwarmt. Een minimale invloed van veranderende stromingen in de stratosfeer op de hoogtestroming van de troposfeer zou voldoende zijn om afwijkende weerpatronen te genereren. Statistisch heeft Lockwood vastgesteld dat er over de laatste 350 jaar een goede correlatie is tussen de zonneactiviteit en de temperatuur in centraal-Engeland. En net als afgelopen winter kunnen die koudere Britse winters goed samengaan met een hoge mondiale temperatuur.
Maar toch doet het benadrukken van het regionale aspect wat gekunsteld aan. Daar hoor je bij alle verhalen over de “Europese” hittegolf van 2003 ook niemand over. Destijds toen de oude van dagen bij bosjes sneuvelden in Frankrijk waren Spanje, Zuid-Italië, Griekenland en Rusland juist kouder dan normaal. En wat moeten we denken van nieuwe uitspraken van Lockwood zoals:
Professor Lockwood explained that studies of activity on the Sun, which provides data stretching back over 9,000 years, showed that it tended to “ramp up quite slowly over about a 300-year period, then drop quite quickly over about a 100-year period”. He said the present decline started in 1985 and was currently about “half way back to a Maunder Minimum condition”. This allowed the team to compare recent years with what happened in the late 1600s. “We found that you could accommodate both the Maunder Minimum and the last few years into the same framework,” he told BBC News.
Afzwakkende El Ninjo
Ook dit gaat alleen over waarnemingen in Centraal-Engeland. Dus ook hier geen tegenspraak met de CO2-opwarmingshypothese. Als deze nieuwe publicatie echter in de context plaatst van de algeheel aanzwellende wetenschappelijke literatuur over natuurlijke variatie, dan zou er toch tenminste enige lichte twijfel over de CO2-opwarmingshypothese mogen binnensluipen. Het is misschien goed om juist nu te rade te gaan bij de meteoroloog die al op 16 november 2009 de afgelopen koude winter voorspelde precies op basis van de windpatronen die ook Mike Lockwood nu ook veronderstelt: Joe d’Aleo. Hier de link naar de pdf waarin hij zijn voorspelling deed. Hier de link naar zijn waarnemingen en inschatting van 30 december. En hier de link naar zijn analyse van 6 april waarin hij laat zien dat de mondiale warmte wel eens heel gauw verdwenen zou kunnen zijn als de huidige afzwakkende El Ninjo omslaat in La Ninja zoals dat ook in 2007 gebeurde.
We kunnen ons afvragen of de voorheen puur alarmistische wetenschappers die nu deelgebieden van natuurlijke variatie bevestigen (vooral ook Mojib Latif) de door sceptici bepleite paradigmawisseling inluiden, of dat dit hun epicirkels zijn waarmee ze de al dan niet juiste orthodoxie van de CO2-opwarmingshypothese juist overeind willen houden.
Afsluitend een mooie “post-normale reactie” op de Lockwood-berichten overgenomen van WUWT:
Fitzy (22:05:08) :
Ah Ha!
So the Sun, which has no effect on climate (says U.N), has an effect on climate!
I knew sooner or later science WOULD/WOULD NOT discover, the primary mechanism that DOES/DOES NOT affect the weather.
Now that we kNOW/DON’T KNOW what effect the Sun IS/ISN’Thaving on the planet, we CAN/CAN’Tset a new tax regime that WILL/WON’T save the planet from GLOBAL WARMING/COOLING.
Luckily we’vre prepared an army of useful idiots to beg the UN for a totalitarian government based on what we KNOW/DON’T KNOW, and can get down to really screwing mankind over for having such a NEGATIVE/POSITIVE effect on the CLIMATE/ARTIC ICE/UNICORNS/FAIRIES…
Ah me,….when did science get so schizophrenic? I feel terribly Post normal.
En nu worden er nota bene reacties van WUWT gecopypaste.
:-I
Schrijf dit soort dingen toch gewoon zelf, Hajo. Dan weet ik war ik je kan plaatsen en wacht ik geduldig af tot Rypke en Marcel weer eens wat schrijven.
Huh? Als ik een waardevolle reactie wil weergeven moet ik die zelf schrijven? Is dat geen contradictio in terminis? Moet ik jou dan, als jij ergens een toepasselijke quote van Shakespeare geeft, corrigeren en zeggen: schrijf dat zelf?
Is het niet juist mooi een weblog te benutten om in 1 blogartikel de visies en meningen van verschillende mensen te laten doorklinken? Zoals een dirigent een heel orkest tot klinken brengt? Je mag me eenzijdig vinden, ik stel voor dat je het ziet als een bepaalde toonsoort… omdat niemand zit te wachten op disharmonieus gewauwel.
En waarom zou je me willen plaatsen? Ik blijf liever ongrijpbaar. Ja plaats me maar in die categorie: ongrijpbaar! OK?
In wezen ben ik een natuurliefhebber en filosoof die toevallig milieuhygiëne heeft gestudeerd uit jeugdige bezorgdheid over de omgang van de mens met de natuur. Mijn droom was het een studie filosofie en ethologie te combineren, maar dit werd me in de zakelijke jaren 80 afgeraden door mijn eigen biologieleraar.
Mijn handicap is de zaken vooral uit de wetenschapsfilosofische en cultuurhistorische hoek te benaderen, terwijl ik méér verstand van klimaatwetenschap heb.
Verder zullen Rypke en Marcel je op je wenken gaan bedienen…
Ik wil graag weten of ik iemands motieven en inzichten kan vertrouwen. Dat gaat wat lastiger als iemand ongrijpbaar is. Waar staat iemand voor die ongrijpbaar is?
Iemand die geen alarmist of warmer is, valt in de categorie lukewarmer of denialist. De categorie 'ongrijpbaar' bestaat niet in het klimaatdebat. Dat zijn mensen die zich anders voordoen dat dat ze zijn, zoals Anthony Watts.
Hokjesgeest noem ik dat. Niet echt waar je op zit te wachten als je een zinvolle discussie wil voeren.
Dus als ik wil weten of ik iemands motieven en inzichten kan vertrouwen, heb ik last van hokjesgeest? Interessante opmerking.
@neven hieronder. Nee dan niet, maar wel als je iedereen in categorieen wil opdelen zoals jij toch overduidelijk doet. De categorie ongrijpbaar is de enige logische als je echt effect wilt hebben in het klimaatdebat. De rest is supporter van deze of gene vastgestelde mening en is voor de vooruitgang in het debat dus eigenlijk te verwaarlozen (zolang ze in hun hokje blijven zitten)
Gerard, 'ongrijpbaar' kan per definitie geen categorie zijn. Zodra het een categorie is, is het niet ongrijpbaar meer. Zie je de paradox? :-)
Ik zie niet in waarom een indeling in het klimaatdebat geen nut kan hebben. Iedereen in het debat is namelijk min of meer ergens van overtuigd. Die overtuiging is gestoeld op de vragen die ik hier een maand geleden in een andere discussie stelde:
Op basis van de antwoorden kun je m.i. de volgende indeling maken:
Als mensen dan ook gewoon duidelijk stellen wat hun overtuiging is, krijg je pas de mogelijkheid tot een open discussie. Die krijg je niet als mensen zich als skepticus afficheren, maar vervolgens ontkennen dat het er alle schijn van heeft dat de atmosfeer aan het opwarmen is. Dan ben je geen skepticus, maar gewoon een denialist of ontkenner. En omgekeerd geldt voor alarmisten (waar ik er een van ben) precies hetzelfde.
Hajo, ik vond je stukje, behalve dan dat blijkt uit het twijfel zaaien over AGW en het feit dat de UN (ik denk dat je (de wetenschappers achter) het IPCC bedoelt?) nog redelijk informatief en gebalanceerd vergeleken met vorige stukken.
Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan over de link tussen de stratosfeer en de circulatie op het NH, waarvoor de NAO en AO indicaties zijn. Het lijkt erop (maar dat is nog erg controversieel en onzeker) dat de zon mogelijk via verschillen in de sterkte van opwarming en via de stratosfeer enige (de correlaties zijn heel erg zwak, en de mogelijke interacties nog slecht begrepen) invloed heeft op de circulatie op het NH. Ik denk dat de komende decaden zullen uitwijzen of dit ook echt zo is, maar het is een interessante hypothese. Deze lokale effecten zijn van groot belang voor de mensen op het NH, maar hebben vrij weinig gevolgen voor AGW, zie alleen al het effect van de laatste super negatieve AO op de wereld temperatuur, het lijkt erop dat hoofdzakelijk de verdeling (warmere pool, koudere mid-latitudes en warmere tropen) verandert.
Wel een paar opmerkingen: het is total solar irradiance ipv irridiance. Trouwens, welk minimum komt overeen met het afgelopen zonneminimum? In ieder geval niet die van de GLOBALE temperatuur! (Bekijk UAH, en zie dat dit veel beter correleert met El Nino) Wel een beetje met de NAO en AO indices (en die hebben hele grote lokale effecten), maar ook weer niet helemaal de afgelopen eeuw…
Tja, de GWS en WUWT voegen dan wel weer heel weinig toe.
Trouwens wat ik gehoord en gelezen heb van 2003 was dat dit veroorzaakt werd door droogte en een standvastig hogedrukgebied boven centraal Europa (dus Z/ZW winden), maw een uitzonderlijke circulatie. Er was geloof ik ook wel een studie die beweerde dat dit voor 75 % door AGW kwam, maar ik zie niet in hoe ze dat ooit hebben kunnen bepalen.
Deze focus op weerpatronen gaat niet werken, want anders hadden we deze winter in het oosten van de VS "global cooling" want record sneeuwval en kou, en nu al weer "global warming" want het was er de afgelopen maand absurd warm.
@Arjan: dank voor je compliment… ik zal streven in deze richting door te gaan…
Slordige fout eruit gehaald. Dank voor oplettendheid.
Het is niet minimum minimum wat ik noem, maar minimum gestopte opwarming…
En ook dat is niet juist uitgedrukt want het cycle 23 minimum is alweer voorbij. Het is meer "lage zonneactiviteit" (hoewel cycle 24 aan de gang is verwachten de NASA een zeer lage piek) correspondeert mogelijk met huidige afkoeling… tijdelijk verstoord door El Ninjo…
Wat mij betreft illustreert mijn artikel en de Lockwood publicatie dat we mbt klimaat niet meer weten dan de lilliputters van Gulliver. Best mooie vergelijking: terecht zijn we bang voor Gulliver's wraak en proberen we hem met touwtjes (onderzoek van deelgebieden) vast te binden… maar dan staat Gulliver gewoon op en loopt weg… en blijkt behoorlijk goedaardig te zijn…
alt + 164 = ñ
daar moet je je niet druk om maken, dat gaat toch gebeuren. We zullen er best over mogen stemmen en een ruime meerderheid zal ook weer tegen zijn maar uiteindelijk vliegt er toch weer even snel, in het weekend, een gladjakker uit den Haag om het verdrag te tekenen. Hoewel, uit den Haag, dat hoeft niet meer, dat mag de niet door ons gekozen president, mister 20-20-20, van de Europese unie voor ons doen….
De nieuwe staatsvorm: klimatocratie
Om een aantal redenen zeer interessant. Ten eerste natuurlijk door het irritante Lockwood en Frohlich artikel dat altijd weer wordt aangehaald door de opwarmers om zogenaamd aan te tonen dat de zon nauwelijks een rol heeft gespeeld bij de opwarming van eind vorige eeuw. Waarbij dezelfde Lockwood nu toch een heel ander geluid laat horen. Het schermen met een regionaal effect is leuk en aardig maar je kunt nu nog niet weten of dat effect zich niet uitbreid naar het hele Noordelijk halfrond en wellicht verder door albedo effecten oscillaties etc, etc.
Ten tweede zouden alle discussie over de effecten van het klimaat op allerlei beestjes en plantjes etc. op het Noordelijk halfrond weer terug kunnen naar de basis: het effect van enkele warme winters door natuurlijke variatie op de betreffende plantjes beestjes etc.
Tenslotte is het in Nederland leuk voor de discussie rond zonnevlekken en elfstedentochten/strenge winters. Eerder door het KNMI afgedaan als niet bestaand.
Hajo, hoe verklaar je dat ondanks de lage zonneactiviteit en een gemiddelde El Niño, de globale temperaturen desondanks bijzonder hoog zijn geweest de afgelopen paar maanden? Sterker nog, als ik me niet vergis, is de periode van de afgelopen 12 maanden de warmste ooit gemeten (een record waarvan verwacht wordt dat het de komende 2-3 maanden aangescherpt zal worden).
Verwacht je dat de globale temperaturen bij een volgende gemiddelde El Niño en een actievere zon lager zullen zijn dan nu?
Als El Nino (Southern Oscillation Index) afhankelijk is van de zonneaktiviteit vergelijkbaar met het verband dat er lijkt te zijn met de zonneaktiviteit en de Northern Atlantic Oscillation dan wordt het al gauw onmogelijk om dit soort vragen te beantwoorden.
Overigens is EL Nino nu wel ongeveer afgelopen en met enige vertraging (twee weken) is ook de temperatuur nu aan het dalen. Bij de huidige ontwikkeling van EL Nino zal eind mei de wereldtemperatuur weer rond normaal liggen en komen er dus geen jaarrecords in beeld.
Ik verwacht niets! En zeker geen actievere zon. De experts verwachten nog een lange periode van relatieve inactiviteit (11 jaar cyclus gaat door maar op lager niveau)…