vrijdag 23 april 2010 door Paul Luttikhuis

Een link tussen vulkanen en klimaat

De vulkaanuitbarsting op IJsland – met een CO2 productie van 150.000 tot 300.000 ton per dag vergelijkbaar met die van een niet al te grote Europese economie – heeft, zo lijkt het, amper gevolgen voor het klimaat. Wetenschappers stellen zich intussen wel de vraag of klimaatverandering gevolgen heeft voor vulkaanuitbarstingen. (lees ook hier over klimaat en geologie).

Vulkanoloog Freysteinn Sigmundsson van de Universiteit van IJsland stelt dat de hoeveelheid ijs die nu nog op de vulkaan duwt door de druk het magma beter op zijn plek houdt. Twee jaar geleden schreef hij in Geophysical Research Letters een artikel over de relatie tussen klimaatverandering en IJslandse vulkanen.

Lees hele artikel -> weblogs.nrc.nl/klimaatblog