In verband met enkele altijd weer inspirerende reisdagen, met te weinig tijd voor blogs, start ik een offtopic. Wie heeft wat op zijn lever? Waar moet de komende week aandacht voor komen? Maandagochtend zijn we er weer. By the way: Marcel is wat afwezig lately in verband het klimaatboek van zijn hand dat spoedig zal verschijnen. Na de deadline ergens begin mei zal Marcel weer gewoon dagelijks bloggen en hoe! Leuk idee: probeer hem in de reacties eens te triggeren wat dingetjes los te laten over zijn boek!
Belangrijk lijkt mij dat er voorbeschouwd|voorgekauwd wordt op de Hoorzitting IPCC van de VROM-commissie:
http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissie…
Een vraag die op mijn burgerlippen brandt: "In hoeverre staan de betrokkenen persoonlijk garant (qua wetenschappelijke reputatie) dat de conclusies van het IPCC juist zijn."
Daarnaast zou ik aandacht willen zien voor de basis van de experimentele wetenchap, de meetgegevens.
Zijn die lokale gegevens betrouwbaar en globaal te gebruiken?
Het zou fraai zijn als de sociaal-economische netwerken van de genodigden in kaart konden worden gebracht om belangenverstrengelingen te kunnen onderkennen.
Beter "qua wetenschappelijke reputatie" vervangen door "qua professionele reputatie".
Wel curieus; van de journalisten niet de 'usual suspects', geen Karel Knip, geen Simon Roozendaal, etc. maar drie van climategate.nl. Hoe zou dat komen?
Is het al tijd om de sensationalistische naam van de blog om te zetten naar het meer neutrale 'klimaatdebat.nl'?
@Neven: als het project waarvoor subsidie is aangevraagd doorgaat dan komt er naast Climategate.nl ook een gekoppelde site opendebat.nl/klimaat.
Goede zaak! "opendebat.nl/klimaat" komt een stuk neutraler over dan "climategate.nl"
Hmmm.. een klimaatreis naar Tahiti zoals P.Jones?
Hou maar op, schei maar uit: http://www.theaustralian.com.au/higher-education/…
Frank Fenner zegt het zelf: De mens maakt het niet lang meer. Was ik ook maar vast 90.
@woedende kok: ja, heb gezien. Weer zo'n oude gepensioneerde sok als James Lovelock die het niet kan hebben dat hij spoedig zal sterven terwijl de rest van de wereld als de konijntjes vrolijk zal door neu….. Ik schrijf spoedig een reactie (misschien morgen) mede als belangrijk element in het rugzakje. Ik zie deze doemopvatting als de allerbelangrijkste bias waarom de een een alarmist wordt en de ander een scepticus. Ik ben ervan overtuigd dat de klimaatmeningsvorming zelfs bij de meest serieuze beta-wetenschappers voor 99% hangt aan iemands inzicht mbt de overbevolking en draagkracht van de natuur. Waren we allemaal maar moderne ecologen: dan wisten we beter! Zie ook mijn: http://sync.nl/de-angst-voor-klimaatverandering-i…
LOL!
Mij valt het juist op, Hajo, dat al die klimaatsceptici (zoals de sprekers op de Heartland conference, en hier ten lande Rörsch, Tennekes en Labohm) al op zéér gevorderde leeftijd zijn.
Ik zal JOUW kwalificatie "oude gepensioneerde sok" maar niet overnemen…
Ik heb Frank Fenner ooit horen spreken op een congres in Melbourne. Hij is een getaand bioloog van de oude stempel – een asceet en totaal toegewijd, 20 uur per dag met z'n vak bezig. Honderden bekende publicaties en diverse uitgeroeide ziektes op zijn naam.
Zijn pessimisme komt voort uit metingen aan de 'extinction rate' – ik ben het trouwens niet met 'm eens, hij slaat wat door n.m.m. Maar hij weet verdomde goed waar hij 't over heeft…
@TSI: Tja, hoe lul ik me hier nu weer uit.. haha. Eerst een heel betoog dat ad hominem niet mag, en nu doe ik het zelf. Maar, er is een verschil: als je met overduidelijke ironie (=humor) zegt "pietje is X, want hij zegt Y en Z" dan moeten we in de blogosfeer niet te kinderachtig zijn ten opzichte van X mits de nadruk (de klemtóón) maar ligt op het inhoudelijke deel Y en Z. Als je echter sarcastisch komt met "Pietje is X" zonder dat je in een adem refereert aan het inhoudelijke, dan ben je m.i. verkeerd ad hominem bezig. Vermoeiend misschien deze (zelf)analyses maar ik probeer ervan te leren.
O ja, Fenner is de voornaamste drijvende kracht geweest achter het uitroeien van pokkenvirus.
Miljoenen hebben hun leven en gezondheid aan hem te danken.
Geef mij maar zo'n 'oude sok', any day of the week.
@TSI: het lijkt paradoxaal maar de mens is nu eenmaal een paradoxaal wezen. Een bekende anecdote is dat een psycholoog ooit heeft aangetoond dat chirurgen een verhoogde sadistische neiging hebben. Toen de man enige tijd later zelf onder het mes moest voreg de chirurg die de studie kende: "En beste man hoe zat dat nu met dat sadisme?" De psycholoog antwoorde: "Vergeet het alsjeblieft!". Iets dergelijks kan ik me ook bij zo'n Fenner voorstellen: dat zijn fascinatie voor epedemien hem drijft de mensheid van verschrikkelijke ziektes te bevrijden en dat hij anderzijds graag fantaseert over het uitsterven van ons soortje. Net zoals pyromanen vaak bij de brandweer zitten. Nee, ik heb liever geen Fenner everyday, waarbij ik aanteken dat ik hem nooit ontmoet heb. Scare mongering acht ik per definitie pervers. En we zullen het er allemaal over eens zijn dat één ding zeker is: wat er ook gebeurt zullen de veelzijdige omnivore plaagdieren zoals de mens, de rat en de kraai de beste overlevingskansen hebben. Waarbij ik onverlet laat dat de man ecologisch gewoon geen gelijk heeft. Er si geen enkele aanwijzing dat wij mensen ook maar ergens een grens van de groei aan het bereiken zijn. Veeleer ziet het er naar uit dat we er opmerkelijk in slagen om met miljarden op dit aardbolletje in een vruchtbare symbiose met al wat leeft aan te gaan. Maar dat is ook weer zo'n paradigma-dingetje.
Hajo,
Makkelijk gezegd, hier lekker comfortabel vanachter een computertje in één van de rijkste landen ter wereld.
Dit in tegenstelling tot Frank Fenner, die al tijdens zijn werk als legerarts en daarna tropenarts, velen van nabij heeft zien kreperen aan pokken, dengue, en vooral aan gebrek aan schoon drinkwater, hygiëne en voedsel. Hij heeft er iets aan gedaan. Zoals gezegd, miljoenen hebben hun leven aan 'm te danken.
Je makkelijke en comfortabele aannames beginnen me eigenlijk nogal te irriteren.
Voor 1/3 van de menselijke populatie is het nu één jammerklacht zonder water, eten, shelter, medicijnen en opleiding. Vooruitgang zit 'm er juist in om die mensen bestaanszekerheid te verschaffen, dan hoeven ze geen 15 kinderen meer te fokken om er misschien een handjevol over te houden. Een ontwikkeling die we hier in het Westen al lang hebben doorgemaakt (en dus is hier al geruime tijd geen bevolkingsgroei meer).
Zie bijv. Jeffrey D. Sachs hoe e.e.a. op te lossen (gelukkig zonder een catastrofe zoals die Fenner verwacht):
http://en.wikipedia.org/wiki/The_End_of_Poverty
http://www.bu.edu/buniverse/view/?v=1S3fRd6e
En een van de belangrijkste redenen waarom we betaalbare en schone energie nodig hebben… :)
Kardinaal Bob,
heel kort: het fornuis roept.
Eerst allerlei ziektes uit de wereld helpen, en dan klagen dat er te veel mensen zijn?
En ten eerste: Een congres in Melbourne? Vlieg jij niet een beetje veel. Of is het allemaal in dienst van het redden van mens en planeet dat je zo vaak met je r**t in het vliegtuig zit. De bottom line, weet je nog wel.
Je schrijft “Voor 1/3 van de menselijke populatie is het nu één jammerklacht zonder water, eten, shelter, medicijnen en opleiding. Vooruitgang zit ‘m er juist in om die mensen bestaanszekerheid te verschaffen, dan hoeven ze geen 15 kinderen meer te fokken om er misschien een handjevol over te houden. Een ontwikkeling die we hier in het Westen al lang hebben doorgemaakt (en dus is hier al geruime tijd geen bevolkingsgroei meer).”
Mooi, zou je daar eens over willen nadenken tegen de achtergrond van de waanzinnige klimaatuitgaven waar we momenteel (vooral in Europa) tegenaan kijken?
Woedende kok,
Frank Fenner klaagt niet dat er teveel mensen zijn, dan heb je hem helemaal verkeerd begrepen.
Hoe meer ziekte en armoede, hoe méér mensen er zijn. Hoe minder ziekte, hoe minder (maar gezonde en welvarende) mensen er zijn, zoals hier in het Westen al tientallen jaren de tendens is.
Lees/kijk 's een keertje Jeffrey Sachs, hij legt dat ook uit.
Kook ze! Altijd goed… :)
Koken is ook wachten.
Ik heb Fenner helemaal niet verkeerd begrepen, maar niet gelezen. Ik heb wel mijn vermoedens, maar mensen zijn geen muizen. Moet ik hem lezen? Of gaat het uiteindelijke toch voorbij aan de nijpende vragen waarmee wij ons vandaag de dag geconfronteerd zien?
Overigens bewonder ik de vaardigheid waarmee ook jij die vragen laat rusten. Werkelijk sans gêne en niet minder irritant.
Woedende Kok,
Frank Fenner verheugt zich zeker NIET in de (door hem gevreesde) decimering van de mensheid – hij heeft zijn hele leven gevochten om menselijk leed te beperken. Fenner de schuld geven is typisch 'shoot the messenger'.
Ziekten bestrijden houdt ook in beperking van bevolkingsgroei. Een wat kleiner aantal gezonde en welvarende mensen is te verkiezen boven, á la de Rooms-Katholieke kerk – gewoon het *maximale aantal* produceren, ongeacht of men al op jonge leeftijd aan gebrek en overbevolking ten onder zal gaan.
Ik vind dat Fenner wel wat pessimistisch is.
Hij is natuurlijk vertrouwd met population dynamics, en weet dat veel soorten (bijv. konijnen in Australië) doorfokken tot ze alles leegvreten, hun voedselgewassen uitsterven, ziektes uitbreken, waarna PLOTSELING van die miljoenen konijnen er maar een paar overblijven – de hele populatie stort in één keer in: het grote sterven. De populatie herstelt zich weer langzaam… en na gemiddeld 18 generaties precies dezelfde 'collapse', ad infinitum
Hij vreest hetzelfde scenario voor mensen en hun omgeving – als resources opraken gaat dat NIET geleidelijk maar als een 'systemic failure' – door gebrek enorm veel ziekten, een falende infrastructuur, geen mogelijkheden en middelen meer om bij te sturen.
En… je denkt dat dit wél voor konijnen, maar niet voor mensen opgaat?
Er zijn VELE voorbeelden van het uitsterven van menselijke civilisaties, in detail geanalyseerd en onderzocht in het vuistdikke boek "Collapse" van een andere Aussie, namelijk Jared Diamond:
– Noorse settlements op Groenland
– de Anasazi (uitgestorven door milieuvervuiling en klimaatverandering)
– Maya's
– Paaseiland (van die beelden), uitgestorven door overbevolking
– …
Lees de prima bespreking hier (3 pagina's): http://www.newyorker.com/archive/2005/01/03/05010…
Goed praatje van Jared Diamond, zeer aanbevolen: http://video.google.com/videoplay?docid=427198238… (skip de introductie)
In Australië leeft deze problematiek ENORM, en ik neem aan dat Frank Fenner ook het werk van Jared Diamond kent. Australië heeft steeds meer problemen met watergebrek, verwoestijning en de dreiging dat in de hete zomers hun steden grotendeels afbranden, vandaar dat dit er nogal de aandacht opeist.
Ik vermoed dat Fenner zo aankijkt tegen die komende ondergang – lees "Collapse" eens…
Ik heb het te druk om op je andere vragen in te gaan, drink een lekker glas wijn, en maak je niet te woedend.
Proost! :)
@TSI: we blijken ineens exact dezelfde missie te hebben: bijdragen dat ook die 1/3 van de wereldbevolking die in abjecte armoede leeft te laten delen in welvaart & welzijn(gezondheid, onderwijs, levensverwachting, vrijheid etc etc). Moet ik nu een lijst van de misschien wel tientallen blogs opstellen om je dit te laten zien?
Ik hou het op deze: http://climategate.nl/2010/04/24/sceptici-doen-on…
Is de kloof tussen twee paradigma's zo groot dat de partijen bij elkaar niet eens meer herkennen waar ze het wel eens zijn? Nu, ik zie het wel en ik ben er dankbaar voor. We willen precies hetzelfde wat ook Fenner wil. Dat wil weer niet zeggen dat Fenner goed zit met zijn inzichten over ecologie en de draagkracht van de natuur. Hij weet blijkbaar alles van ziektes, maar dat maakt je nog geen expert op dat andere gebied (wat evident is want de uitspraak dat de mens over 100 jaar uitsterft is ….).
En jij zegt:
En een van de belangrijkste redenen waarom we betaalbare en schone energie nodig hebben…
Weer zijn we het 100% eens. Alleen bedoel jij meen ik met schone energie CO2 neutrale energie? Ik bedoel gewoon wat wij hebben – de schone mix van kolen, olie, gas, kernenergie en een beetje windmolen en zon.
Daar zie ik de missie: met handelsakkoorden en barters heel Afrika en andere arme gebieden volbouwen met conventionele krachtcentrales. Maar dan wel met nette arbeidsvoorwaarden in de hele keten (morgenochtend wijd ik een blog aan de schokkende netwerk uitzending over de kolendagbouw in Columbia).
Wel grappig dat we er pas achter komen dezelfde missie te hebben op het moment dat jij je aan mij begint te irriteren.
Ik denk dat dat een andere oorzaak heeft: het blog is nu te veel een one-man-show. Het grote wachten is op het moment dat Marcel klaar is met zijn boek.
PS De traffic op climategate.nl ontwikkelt zich verder voorspoedig.
Hajo, geweldig altijd weer geef je er een positieve draai aan!
Of wij allemaal dezelfde missie hebben? Ik ben er niet van overtuigd. Ik hou graag een slag om de arm bij mensen die alsmaar roepen dat ze het beste met de wereld voor hebben en mensen die hun visie op problemen en oplossingen niet delen afschilderen als egocentrische planeetplunderaars. Twee onverenigbare wereldbeelden, daar hou ik het voorlopig even op.
Bob was laatst blij met deze link: http://www.youtube.com/watch?v=shGI-kpnMgY hij noemde het “best gaaf”. Ikzelf ben eerder diep geroerd bij het horen van Brian Cox’ vurig en optimistisch pleidooi (alles wat de mens is) tegenover de kokende pek en de apocalyptische visie van de onheilsprofeet met vlinderstrik David King.
Ik kruip maar eens lekker “onder de wol” met ‘morgen heten we allemaal Ali’, Komrijs visie op hoe het allemaal zo gekomen is.
Bob,
Groenland, Maya’s, Paaseiland? Australië?
Ook Nederland heeft een probleem dat enorm leeft, vooral bij de jongens van het PBL, maar ik denk dat als het water richting kuithoogte gaat, jij als eerste GEVLOGEN bent; toch?
@woedende kok: filmpje is zoooo goed. En toont zo dat als we Brian Cox volgen dat de sky dan the limit is zowel qua wetenschap als qua welvaart, terwijl de lijn David King gewoon de weg omlaag is in alle opzichten…. gelukkig vind de wetenschap altijd een goed huis zoals ook in de kloosters in Ierland tijdens de duisterste middeleeuwen. Tav China ben ik zeer optimistisch als het gaat om fundamentele & toegepaste wetenschap.
Iets voor de nieuwe viswijzer?
http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/2…
Uw broodrooster draait binnenkort op Deense wind:
http://nos.nl/artikel/172271-tweede-stroomverbind…