Na het artikel van gisteren waarin ik het Engelse gullible heb neergezet als datgene wat een journalist niet moet zijn, is er vandaag meteen een schitterende gelegenheid om te laten zien dat sceptici en sceptische journalisten en bloggers evengoed in deze valkuil lopen. Het gaat om de wegens bevriezingsverschijnselen afgebroken noordpoolexpeditie van Tom Smitheringale.

Ongecheckt
De onemanepic getitelde expeditie is op 16 april afgebroken met een reddingsactie van de Canadese luchtmacht. En natuurlijk lachen de sceptische commentatoren zich rot nu weer een global warming noordpoolexpeditie strandt in bittere kou. Andrew Bolt doet het (hier) en Marc Morano (Climatedepot.com)  en Tom Nelson (hier) tuinen er met gullible quotes dik in. Andrew Bolt plaatst Smitheringale ongecheckt naast de inderdaad belachelijke mislukte expedities van de poolkayaker Lewis Gordon Pugh en de dames Ann Bancroft and Liv Arnesen, waarbij hij de minstens even komische dit jaar herhaalde Catlin-expeditie vergeet (zie WUWT).

Waarom is Tom Smitheringale juist een grote held die elke rechtgeaarde scepticus in zijn hart zou moeten sluiten?

Het global warming gehalte van Tom Smitheringale’s onemanepic blijkt praktisch onvindbaar. De sceptische commentatoren zijn op een enkele passage gedoken op de pagina met informatie voor scholen en scholieren van de expeditiewebsite.

Part of the reason Tom’s One Man Epic is taking place now is because of the effect that global warming is having on the polar ice caps.

Nul keer
Maar zelfs binnen die scholenpagina heeft global warming een kleine bijrol naast een hele kwak neutrale informatie over de poolregio. Je krijgt de indruk dat deze informatie niet van Smitheringale zelf komt maar van een gullible PR-persoon. In het hele weblog van de poolheld – bijgehouden sinds 25 juli 2009 – komen de begrippen climate, climate change, global warming welgeteld 0 (nul) keer voor.

En nu komt het: overal op de site  – ook op de schoolpagina is de eigenlijke cause van de expeditie van de voormalige VN-vredessoldaat overduidelijk vermeld. De hele expeditie staat in het teken van het bestrijden van The Big Three: HIV, TB and malaria. Op de aparte pagina The cause staan climate change en global warming niet vermeld. Wel staat er:

During my military service in Africa, the suffering I witnessed had a profound effect on me. I saw people enduring unimaginable poverty, hunger and the devastating effects of diseases like HIV and AIDS.

Seeing this first hand really put into context what I’d seen in the media. While I was in Africa, I vowed that one day I would find a way to help make a difference. Discovering that some of the leading research into these diseases is done right here in Australia at the Burnet Institute gave me added inspiration.

The Burnet Institute focuses on curing and preventing the spread of some of the world’s worst infectious diseases of global significance. Burnet has offices in Australia, Fiji, China (Tibet), Indonesia, Lao PDR, Burma, PNG, Mozambique and Thailand.

A big part of Burnet’s work focuses on The ‘Big Three’: HIV, Tuberculosis (TB), and malaria which cause the deaths of seven million people every year. In addition, an estimated 33 million people are living with HIV and one third of the world’s population is currently infected with TB!

Burnet’s work combines world class laboratory research and practical, frontline public health programs in some of the most disadvantaged and marginalised communities around the world.

I hope that through this expedition, I can motivate others to support the Burnet Institute’s outstanding work and help improve the lives of people living with these terrible diseases.

Op de schoolpagina vinden we nog deze tekst met droevige statistieken:

Tom’s time in Africa had a profound impact on him, as he saw the truly devastating impact of poverty, hunger and infectious diseases. Last year, almost seven million people, mostly children, died from The ‘Big Three’ which is why the Burnet Institute has taken up the challenge to find vaccines and new drugs to help improve the health of poor communities around the world.

The Burnet Institute is Australia’s leading research institute that focuses on infectious diseases of global significance. The ‘Big Three’ are preventable diseases and yet every 30 seconds a child dies from malaria, every second someone new is infected with TB and more than two million people die each year from illness caused by AIDS. Sometimes it is hard to put a personal face to the suffering endured by disadvantaged and marginalised communities overseas who are affected by these infectious diseases.

That’s why Tom is promoting the Burnet Institute’s work fighting the ‘Big Three’ at the same time as he is battling the elements.

Doneer!
En nergens wordt het wetenschappelijk onjuiste verband tussen klimaatverandering en de verspreiding van malaria gelegd. Allemaal keurig volgens het boekje – van Bjørn Lomborg zo je wilt. Op de site is te zien dat er een povere $ 14.000 is binnengekomen voor het zeer nobele doel van de expeditie. Ik zal Marc Morano dan ook een e-mail sturen waarin ik hem zal oproepen de gullible quotes te verwijderen, een link naar de Google-vertaalde versie van dit bericht te plaatsen en persoonlijk aan de Burnet Institute te doneren. En dat hij deze oproep zal doorsturen naar Andrew Bolt en Tom Nelson.

Wil je afsluitend zien hoe Tom Smitheringale eruit zag na zijn redding? Zie hier.