Lijsttrekkers beloven CO2-reductie

HILVERSUM – André Rouvoet (ChristenUnie), Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Kees van der Staaij (SGP), Femke Halsema (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) hebben beloofd binnen een jaar hun CO2-uitstoot met 10 procent te verminderen. De lijsttrekkers hebben dat toegezegd aan het Vara-programma Vroege Vogels in het kader van de internationale campagne 10:10. Ze doen dat op persoonlijke titel, zo liet het programma zondag weten.

Rouvoet zei in de uitzending minder vlees te gaan eten. Roemer gaat in zijn huis kritischer kijken of de elektrische apparaten wel allemaal aan moeten blijven staan. Halsema beloofde haar zolder te isoleren en haar wasgoed aan de waslijn te drogen, in plaats van de droogtrommel.

Geert Wilders (PVV), Jan Peter Balkenende (CDA), Mark Rutte (VVD) en Rita Verdonk (TON) hebben nog niet gereageerd op het verzoek van Vroege Vogels om mee te doen aan 10:10.

10:10 wil zeggen 10 procent minder CO2-uitstoot in 2010. Het is een Brits initiatief van Franny Amstrong, regisseur van het Britse docudrama ‘The age of stupid’ en de krant The Guardian. Al snel verspreidde het concept zich over de hele wereld.

In Nederland beloofden al eerder de steden Nijmegen, Hoorn en Breda, en onder anderen Jan Pronk, Doekle Terpstra, Ed Nijpels, Sanne Wallis de Vries, en Dolf Jansen dit jaar 10 procent minder CO2 te zullen produceren.

Bron: telegraaf.nl