Groene revolutie in het Elysée

Gepubliceerd: 26 oktober 2007 13:47 | Gewijzigd: 26 oktober 2007 19:31

Door onze correspondent René Moerland

Parijs, 26 okt. New Deal, Marshallplan of simpelweg ‘diepgaande revolutie’. Een vertrouwd rijtje politieke krachttermen kwam gisteren in het Elysée uit de mond van president Sarkozy om te laten zien dat hij opnieuw grote plannen heeft.

Het onderwerp van zijn ambities gold nog niet zo lang geleden als verrassend voor een rechtse leider. Sarkozy plaatst voortaan de ecologie „in het hart van de politiek”, kondigde hij gisteren aan. Hij wil een ‘groene’ president zijn. Van Frankrijk „een modelland” voor ecologisch beleid maken. „Frankrijk loopt niet achter, maar voortaan wil het voorop lopen.”

Een Grote Ecologische Omslag in Frankrijk dus, en de setting was ernaar. Naast Sarkozy stond de kersverse Vredesnobelprijswinnaar en klimaat-activist Al Gore te gloeien van enthousiasme over het nieuwe Franse voorbeeld voor de wereld. De Keniase biologe Wangari Maathaï, zijn Nobelvoorganger in 2003, was er ook, en de voorzitter van de Europese Commissie, José-Manuel Barosso, beet het spits af – met groene stropdas.

In de zaal zaten honderden vertegenwoordigers van Franse milieu- en landbouworganisaties, werkgevers en vakbonden, consumentenorganisaties en politieke partijen. Allemaal praatten ze de afgelopen maanden onder leiding van minister van Ecologie Borloo mee in een brede maatschappelijke en politieke discussie over ecologie.

De Grenelle de l’Environnement, zoals de conferentie heet, was een staaltje collectieve ecotherapie van ongekende omvang: eerst overleg in werkgroepen van experts, dan publieke debatten in het hele land met soms meer dan duizend belangstellenden en tot besluit, deze week, een ronde-tafeloverleg van twee dagen om overeenstemming te bereiken over alles tegelijk: bestrijding van klimaatverandering, behoud van biodiversiteit, vervanging van fossiele brandstoffen en verandering van de landbouw.

De ‘Grenelle’ lijkt nu al uitgegroeid tot een begrip met export-potenties. Gore zag er gisteren vast een voorbeeld voor de wereld in: „We moeten tempo maken en efficiënt zijn. We hebben een mondiale Grenelle nodig.” Uit zijn mond klonk ‘Grenelle’ als ‘Green Al’.

Lees hele artikel -> nrc.nl