Alarmisten nemen voorsprong op iPhone

Als je de komende tijd als scepticus – denk bijvoorbeeld aan Rochard de Mos in een kamerdebat – ineens overdonderd wordt met alarmistisch feitenmateriaal, dan zou dit kunnen liggen aan de gratis iPhone app van Skeptical Science – Getting Sceptical about Climate Scepticism. Uitgebreide weerleggingen van alle kwesties die door sceptici te berde worden gebracht zijn nu met en paar kliks op je iPhone scherm (sinds 2 weken heb ik hem) tevoorschijn te toveren.

Heb je geen iPhone? Bekijk de lijst dan eens ouderwets via je browser op een PC (wat was dat ook al weer?). Knap werk van de Australiër John Cooks, die verder gaat waar Grist ophoudt (zie: How to talk to a skeptic). Hoe staat het met de kwaliteit of betrouwbaarheid van de overdonderende antwoorden? Begin eens bij de weerlegging van de weerlegging van de hockeystick. Dan heb je een beeld.

Help mee de top 10 climate iPhone Apps op te stellen!

Een beetje zorgelijk is dat als je in de App Store zoekt op climate er wel 50 alarmistische apps langskomen, terwijl ik geen sceptische apps tegenkom. App ontwikkelaars met hart voor de zaak mogen zich dus bij mij melden!

Afsluitend een oproep aan alle lezers van dit blog om relevante apps (milieu, klimaat, duurzaamheid) in de reacties op dit topic met elkaar te delen. Als er flink wat binnen is maak ik een top 10.

Door | 2010-06-29T03:07:36+00:00 29 juni 2010|10 Reacties

10 Reacties

 1. TINSTAAFL 29 juni 2010 om 11:41- Antwoorden

  Het bewijst maar weer eens dat het klimaatdebat eigenlijk alleen maar uit "sound bytes" bestaat…

 2. Amadeus Gould 29 juni 2010 om 13:19- Antwoorden

  Amadeus maakt van de gelegenheid gebruik om zijn diepe bezorgdheid uit te spreken over het zeer sterk toenemend „gadget-tisme“ (Amadeus staat meer een jaren 50/60/70/80 model voor met minder „consumerism“ 🙂 ) en vraagt zich af of de vele climate apps voor de Iphone/Android niet bedoeld zijn om het geweten van klimaat-activistische Iphone(Android) gebruikers (er zijn natuurlijk ook klimaat-relativistische en klimaat-non-activistische Iphone/Android gebruikers – maar die sluit Amadeus hier even uit) te sussen.

  Als bijdrage voor de door de moderator gevraagde top 10 apps, stelt Amadeus the "personal carbon footprint calculator" voor.

  Amadeus Gould

  • Hajo Smit 29 juni 2010 om 13:38- Antwoorden

   Over gadgetisme gesproken: check dit duurzame windmolentje om je mobiel mee op te laden http://www.mobilyz.com/nieuws/aankondigingen/5319…. Heb vorig jaar iemand serieus op BNR radio horen beweren dat dit de oplossing voor het klimaatprobleem is. Tja, amadeus: het is allemaal lifestyle…. climatism is een religieus elemement van de moderne lifestyle. Toch wil ik niet terug naar de tijd (jaren 50) waarin religie nog boven lifestyle ging. En gelukkig zorgt de financiële crisis dat we het na de boom van de jaren 90 psychologisch niet meer nodig hebben om een straffende klimaatgod te projecteren. Het kaartenhuis zakt in. En die gadgets? Die waren er altijd al. Je kent de bedelkettingkjes, de sigaret, de jojo en al die andere items waarmee de mens de tijd dood. Enige remedie toen en nu: dagelijks mediteren. Wat ik probeer te doen. Er is niets in de tijdstroom waar we ons zorgen over hoeven maken. We hebben ons leven altijd zelf in de hand. Als je met de massa mee gaat ben je altijd verloren (en ook daar is niets mis mee). Maatschappijkritiek is een zinloze bezigheid. Het is al moeilijk genoeg zelf van je eigen leven iets moois en waardevols te brouwen.

 3. Amadeus Gould 29 juni 2010 om 14:00- Antwoorden

  Geachte moderator,

  Amadeus trekt als een 21st eeuwse Don Quichotte ten strijden tegen windmolens, dat geeft hij grif toe 🙂

  Amadeus sprak over een zeer sterk toenemend gadget-tisme en meent een punt te hebben dat hiermee de afvalberg van niet meer actuele gadgets sterk toeneemt :-).

  Deed men in vroeger jaren met een camera zonder autofocus gemiddeld 15 jaar :-), tegenwoordig is de levensverwachting van een digicam (die allemaal een verschillende accu hebben) hooguit 2 jaar 🙂

 4. TINSTAAFL 29 juni 2010 om 14:49- Antwoorden

  "Deed men in vroeger jaren met een camera zonder autofocus gemiddeld 15 jaar"

  Nou, dát noem ik nog eens duurzaam.

 5. LeClimatique 29 juni 2010 om 20:09- Antwoorden

  Ik heb veel liever een goede pagina met enkele van de hoofdpunten, en waarom dat (bijvoorbeeld de hockystick) wel degelijk bezwaar oplevert. Dat met die hockystick begrijp ik nu bijvoorbeeld al lang niet meer. Is dat nu weerlegd, rechtgepraat en opnieuw weerlegd? Wat is de huidige hockystick status????

 6. Peter 29 juni 2010 om 23:00- Antwoorden

  'Help mee de top 10 climate iPhone Apps op te stellen!'

  De bewijslast ligt bij partijen die de AGW-hypothese aanhangen ('er is iets bijzonders aan de hand'), niet bij de sceptici ('kunt u aantonen dat er iets bijzonders aan de hand is?')

  Laat de alarmistische gemeenschap bijvoorbeeld met een model komen dat aan de hand van de CO2-concentraties adequaat temperaturen voorspelt, waarbij CO2 leidt en temperatuur volgt.

  Neem geen genoegen met een argument als: 'we weten niet hoe we de temperatuurstijging op een andere manier kunnen verklaren dan door CO2', want dat even goed betekenen dat men nog te weinig van het klimaat weet.

  En oh, er is consensus? Niet zo relevant. Wel kunnen we kijken naar datgene waar consensus over bestaat, voorzover de argumentatie daarachter enigszins op een lijn zit. Ook dan geldt weer: bewijslast ligt bij de aanhangers van de AGW-theorie.

  Kies je rol: ben je (bijvoorbeeld) scepticus, dan moet je een AGW'er niet willen overtuigen van zijn ongelijk, want dan val je uit je natuurlijke rol en beweeg je meer in de richting van die van een 'ontkenner'.

  Als ontkenner heb je meer te bewijzen, dan verdedig je immers een hypothese in de geest van: 'Er is niets bijzonders aan de hand.' Ontkennen is meer iets voor specialisten 🙂

 7. Boels069 30 juni 2010 om 11:04- Antwoorden

  "Als je de komende tijd als scepticus – denk bijvoorbeeld aan Rochard de Mos in een kamerdebat – ineens overdonderd wordt met alarmistisch feitenmateriaal, … "

  Het gebruik van PDA's tijdens vergaderingen en in gezelschap is onbeschoft.

  Ook als alarmisten er gebruik van maken 🙂

 8. Peerke 30 juni 2010 om 13:53- Antwoorden

  "Deed men in vroeger jaren met een camera zonder autofocus gemiddeld 15 jaar , tegenwoordig is de levensverwachting van een digicam (die allemaal een verschillende accu hebben) hooguit 2 jaar"

  Hoeveel chemicalien werden er tijdens die 15 jaar verbruikt in de vorm van filmrolletjes, ontwikkelbaden etc.?

  Ik geloof niet dat de mensheid gebaat is bij het terugdraaien van de klok…

 9. Amadeus Gould 1 juli 2010 om 07:55- Antwoorden

  @peerke: Natuurlijk heb je gelijk wat betreft de chemicalien etc. (de Achilleshiel van de analoge, oude fotografie!) Amadeus' statement ging meer over levensduur.

  Amadeus vreest dat de moderator gaat ingrijpen als ie teveel off-topic wordt, dus nog maar een paar suggesties voor Iphone climate apps:

  – create your own (climate change) “hockey stick” app, using recorded voice mail messages, music etc. as input

  – bed time climate change fairy storyteller app (so the kids can get to sleep with the lights off)

  – arctic and ant-arctic ice monitor app

  – Chicago Climate Exchange index monitor app

  – Al Gore’s energy use and energy bill app (http://www.elsevier.nl/web/10194386/Nieuws/Wetenschap/Energierekening-groene-Al-Gore-weer-torenhoog.htm?rss=true)

  Amadeus Gould

Geef een reactie