Bart Verheggen

Je kunt zeggen van Marc Morano wat je wilt maar hij smult van mensen die een bak stront over hem uitkiepen. Als onbevreesd PR-genie weet hij precies dat je kritiek moet omarmen en transparant moet tonen.  Altijd als iemand ergens iets negatiefs over hem zegt, lees je het terug op zijn strijdwagen Climatedepot.com.

Knettergek
Dan is het extra leuk als je ziek dat een Nederlander het superlatief van besmeuring van Morano heeft gevonden. Sommige reageerders op dit blog zullen ervan smullen, want Morano is om het zacht uit te drukken niet algemeen geliefd. De atmosferische onderzoeker Bart Verheggen, die het weblog ourchangingclimate.wordpress.com bijhoudt, noemt Morano in een dubbelinterview met klimaatblogger Lucia Liljegren op collide-a-scape.com “paranoïde” en “knettergek”.

Als we dan echter kijken naar wat Verheggen over Steve McIntyre zegt, dan leren we hem toch kennen als iemand die niet zuiver omgaat met zijn kwalificaties van tegenstrevers:

Then you have someone like Steve McIntyre, who sometimes has valid criticisms, but he packages it in such a way, that it goes against all my… [searching for the right words]. It’s the hidden insinuations and accusations that he’s always putting down there. And the way he slams the climate scientists and put motives there…I don’t like it at all. It takes away from some things he might have a valid point in. Now I’m not actually interested at all in the hockey stick debate. So I’m not following things [at Climate Audit] in detail, but he might actually have some points there. I’m not saying he doesn’t.

Hoe is dit in vredesnaam te rijmen met onze waarneming op de 4th International Conference on Climate Change, dat Steve McIntyre zowat het toonbeeld is van keurigheid en dat hij zich juist niet laat verleiden tot insinuaties richting de alarmisten? Sterker nog: dat hij zich zowat vervreemde van de sceptische goegemeente met zijn oproep tot fatsoen. Lees Theo Wolters’ verslag nog eens terug: Steve McIntyre roept op tot fatsoen tijdens openingsdiner en bekijk zelf zijn toespraak.

Gelukkig verdedigt wetenschapper Lucia Liljegren, die het neutrale klimaatblog The Blackboard – Where Climate Talk gets hot bijhoudt,  McIntyre:

Keith: Lucia, what about Bart’s contention that Steve McIntyre undermines his legitimate criticism with his insinuations or the way he goes about communicating them?

Lucia: Well, I’m not sure Steve does that. I can understand why Bart thinks it’s that way. It’s difficult to judge it without looking at some of the history. It’s not at all clear to me what the cause and effect of that is. It’s not clear to me because I didn’t start reading Climate Audit when the first hockey stick wars all started. But there’s a point of view out there that when Steve was presenting these things in the tone that Bart would think is the more appropriate one, he was still getting shot down and treated badly and was on the receiving end of the snide remarks and a lot of other things. So I don’t know which is the chicken and which is the egg.

Bart: I don’t know either. I haven’t followed that from the start either. I have my suspicions, but I don’t really know, I haven’t checked it out.

Tja!