Hierboven een temperatuurgrafiek op basis van Meteosat/MSG voor een plek even ten zuidwesten van  Tamanrasset in de Sahara. Deze plaats is bewust gekozen omdat je juist hier een fingerprint van het CO2-broeikaseffect zou verwachten:

  1. het gebied is natuurlijk (geen UHI) en heeft geen (veranderende) vegetatie;
  2. er zijn geen sinks voor  CO2;
  3. door de droogte is er praktisch geen verdamping.

Wat zien we? Tussen 1983 en 2010 een licht dalende lijn voor alle gegeven temperaturen (aardoppervlaktetemperatuur = rood, grenslaagtemperatuur = licht blauw; 2m temperatuur = donkerblauw). De bron van dit verhaal is het Delftse bedrijf EARS (struin maar eens rond op de bedrijfswebsite). Al een paar decennia levert directeur Ir. Andries Rosema en zijn kleine team wereldwijd korte termijn voorspellingen van droogte, waterafvoer en oogsten aan regeringen en verzekeringsmaatschappijen in Oost-Afrika, en Oost-Azië. Ingenieurs van de Chinese regering hebben het bedrijf ingedeeld in het hoogste kwaliteitsniveau.

Op theoretische gronden heeft Andries Rosema nooit veel fiducie in het verhaal van global warming gehad (zijn input neem ik mee in mijn serie over de fysica van CO2), maar pas onlangs achtte hij de tijd rijp om eens met zijn eigen data te gaan rekenen. Het resultaat is onlangs gepubliceerd op http://ears.nl/global-warming.php. Ik zou zeggen: go check it out. De bevindingen van Rosema passen mooi in het gekrakeel rondom de Julisa Castillo hoax. Alarmisten vieren een feestje in verband met deze hoax, maar gaan voorbij aan het feit dat er veel te zeggen valt voor het focussen op een select aantal rurale meetsites om zicht te krijgen op een eventueel temperatuursignaal van CO2 boven de natuurlijke variatie en de ruis.

Hieronder enkele links die het aanhoudende probleem van de geaggregeerde bewerkte datasets versus locale rurale sites onderstrepen:

The Smoking Gun At Darwin Zero – Willis Eschenbach – WUWT

Picking out the UHI in climatic temperature records – so easy a 6th grader can do it! – WUWT (video hieronder)

Uh, oh – raw data in New Zealand tells a different story than the “official” one – WUWT

Graag jullie reacties – ook op het verhaal van EARS – en verdere links die voor of tegen het Urban Heat Island (UHI)-effect spreken