Beroemd omdat hij na 30 jaar nog dacht dat het oorlog was

Ik sprak op een foto-expositie in Amsterdam met Wijnand Duijvendak, de klimaatkraker van Groen Links die van demonstratie naar conferentie vloog, zoals in Nairobi.

Banzaai
Hij was heilig overtuigd van zijn zaak en vertelde met een bijna erotische opwinding over de malaria-epidemie die de Afrikanen zou treffen dankzij ‘De Klimaatverandering’. En dus was Duijvendak weer even strijdvaardig als tijdens de rellen bij Beatrix haar trouwerij. Banzaai!

Dat die claim feitelijk gezien onwaar is, zie hier, is minder van belang dan de wellust waarmee mensen als Duijvendak vertellen over rampen. Het klinkt bijna als de vervulling van hun diepste verlangens, de vervulling van een doel. En nog belangrijker, ze weten met hun passie mensen te winnen en dus geld (Duijvendak ontving een half miljoen euro van VROM voor klimaatdemonstratie Beat the Heat )

Groene Week
Ik bezocht ook de jaarlijks terugkerende Greenweek, het groene feest van fondswervende bedrijven (NGO’s) die hier als bijen zwermen rond de rijke subsidieruif die Brussel heet. Waar dat geld naar toe gaat? Bij groene conferenties valt het me op hoeveel afval je krijgt geserveerd in de vorm van glossy papier, brochures, plastic gadgets.

En nergens kun je als journalist zo heerlijk gratis eten als bij de EU: en dan ben ik op persreizen al heel wat gewend: ‘alweer zalm….’ Het EU-menu is kortom afgestemd op mensen die al wat gewend zijn. Het organiseren en bezoeken van groene conferenties is een levensstijl, en je kunt er zo je beroep van maken.

Lees hele artikel op natuurondervuur.nl…