Denk je redelijk internet savvy te zijn, kom je pas in een reactie op WUWT de 10 jaar geleden door Mike Godwin geformuleerde Wet van Godwin tegen. En laten we die nu net nodig hebben in onze rugzakjes als we samen op pad gaan om het klimaat en de wereld beter te begrijpen.

As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1

Ben je net zo onwetend en en zo beschaamd als ik, lees jezelf dan heel snel bij. De Nederlandse Wikipedia is wat lauw over de Wet van Godwin. De Engelse Wikipedia is mooi volledig over Godwin’s Law. Wil je echt scoren aan de borreltafel lees dan over de Usenet-legende in How to post about Nazis and get away with it – the Godwin’s Law FAQ. Wil je echt lachen neem je meteen Godwin’s Law of Time Travel mee. En verder verwacht ik natuurlijk dat iedereen gaat Googelen en dan in de reacties de meest waardevolle Godwin-links spuit.

Het is zeer van belang dat iedereen snapt waarom ik graag zie dat iedereen Godwin in zijn rugzakje stopt. Ten eerste omdat de man op bovenstaande foto zowat de vriendelijkst kijkende mens is die je je  kunt voorstellen. Boy, die man zal veel vrienden hebben! De Wet van Godwin heeft dan ook een humoristische ondertoon en is zeker niet bedoeld als stok om mee te slaan. Ik heb me nog wel eens bezondigd door te slaan met cognitieve dissonantie. Hans Erren vond het nodig een tweetal auteurs crackpot te noemen. Neven haalde het psychologische begrip victim bullies erbij – grappig bedoeld, maar als je dan leest waar die term voor staat is het toch kwetsend.

Voor Climategate.nl zou de wet eigenlijk willen herformuleren:

Als een online discussie voortschrijdt, is de waarschijnlijkheid dat de ene of de andere reageerder er analogieën uit de psychiatrie bijhaalt 1

Stop deze afgeleide wet ook in je rugzakje. Ik heb besloten dat het van belang is dat voor ik wat dan ook over de fysica van CO2 en het klimaatsysteem ga zeggen, ik eerst een stuk of 10 blogs nodig heb om een paar randvoorwaarden te stellen om later niet met de allerflauwste en ondoordachtste reacties te worden doodgeslagen. Ik zal de komende dagen dan ook het rugzakje gaan vullen en vervolgens iedereen een kompas meegeven. En dan gaan we op pad.

PS Wat gaat het goed met het debat op Climategate.nl! Het overtreft mijn stoutste verwachtingen. Applaus voor jezelf!

Hieronder om verder na te denken over Godwin’s Law een video van Fox News’ Bill O’Reilly…

Bill O’Reilly

En ook Glenn Beck kan er wat van (link).