Vandaag heeft de Volkskrant op pagina 12 en 13 een schitterende spread met 7 “woordwolken” weergegeven zoals de typische internet tag clouds. Maurice de Hond liet flinke aantallen kiezers die al weten waarop ze gaan stemmen, aangeven waarom ze voor die partij kiezen. De woordwolken geven weer hoe vaak bepaalde thema’s, begrippen en namen worden genoemd: hoe vaker, hoe groter de woordweergave. De woorden ‘klimaat’,  ‘klimaatverandering’ en ‘global warming’ worden in het geheel niet genoemd.

Grappig is het te zien welk woord de kiezers op de zeven partijen het meest noemen (volgorde van Volkskrant):

  • VVD – Beste Programma
  • PVV – Nederland
  • PvdA – Cohen
  • SP – Mensen, sociaal
  • CDA – Meest stabiele
  • Groenlinks – Standpunten
  • D66 – Onderwijs

Klik op bovenstaande afbeelding voor een grotere versie waarop je de belangrijkste kreten per partij ziet. Opmerkelijk is dat Rutte door de VVD-stemmers niet wordt genoemd. Bovenop de totale afwezigheid  van ‘klimaat’,  ‘klimaatverandering’ en ‘global warming’ komen bij zes partijen ook milieu en duurzaamheid niet voor. Alleen bij Groenlinks vind je naast het middelgroot weergegeven ‘milieu’ nog piepklein weergegeven de termen duurzaam, duurzaamheid, groene idealen. Nog iets kleiner dan ‘economie’. Die laatste term is bij alle andere partijen prominent aanwezig, maar bij D66 weer afwezig. Jammer is dat de Partij van de Dieren en de Christen Unie niet zijn betrokken in dit onderzoek. Dan hadden we kunnen zien of wellicht de PvdD in wezen de “nieuwe groenen” zijn en of de CU nu wellicht de fanatiekere groene moraalridder is.

Lees verder over het “Volkskrant handboek voor de strategische kiezer”

Jammer
Als aanvulling op de erg fraaie woordwolken maakte De Volkskrant het “handboek voor de strategische kiezer”. De tekst daarvan is online integraal beschikbaar via deze link. In deze zeven teksten samen nul treffers op ‘klimaat’, ‘duurzaam’, ‘duurzaamheid’ en zelfs nul treffers op ‘milieu’. Dat is toch wat magertjes voor een situatie met een mogelijk dreigende snelle ondergang van onze planeet of toch tenminste van onze soort of toch tenminste een totale ecologische collaps van onze samenleving. Deze studie is het spiegelbeeld van de partijprogramma’s in de Nederlandse ziel. Men geeft niet om het klimaat, men denkt niet aan het milieu en duurzaamheid kan eigenlijk niemand boeien. Dat is jammer. En daarom heb ik op deze website een drieledig stemadvies afgegeven voor alle mensen – sceptici en alarmisten – die samen wél cruciaal vinden hoe we naar onze planeet kijken en hoe we ermee omgaan.