Hoe een koe een haas vangt. Amper 5 dagen geleden zag ik op Tom Nelson Blogspot dat het gerenommeerde nieuwsbedrijf Reuters het Noorse Point Carbon – gespecialiseerd in informatie over de CO2-markten – heeft ingelijfd. Lees het artikel Why Reuters’ Acquisition of Point Carbon Is a Smart Move om beter te snappen waar het hier om gaat.

Kort samengevat kunnen we stellen dat Reuters samen met onder meer CNN tot die internationale mediagiganten behoort die de klimaatcrisis promoten waar en hoe ze kunnen (zie overzicht). Reuters is zelf gekocht door Thomson, die weer grossiert in wetenschappelijke tijdschriften (zie lijst) waaronder vele op het gebied van environment en earth sciences. Als het zo is zoals Glenn Beck met verve vertelt in deze video’s dat cap & trade of ETS neerkomt op pure windhandel, dan is Point Carbon een prachtige speler: de windhandel met propaganda (Reuters) en gekleurde analyses (Point Carbon) aanjagen en er met dure consultancy en aanvullende producten (Point Carbon) in adviseren.

Allemaal goed en prima. Alleen frons ik natuurlijk wel mijn wenkbrauwen als ik vervolgens in de Volkskrant een spread tegenkom op pagina 2 en 3 van de economiebijlage van zaterdag 19 juni, die druipt van het ETS-optimisme van ene meneer Stig Schjølset van jawel… Point Carbon die tevens werkzaam blijkt voor het Zweedse milieuministerie (link). Het artikel is ook nog eens geflankeerd door een column van Frank Kalshoven over de steun van de FNV aan een Paars Plus kabinet, maar dit letterlijk terzijde. Online is alleen de aanjager van pagina 2 van het hoofdkatern te vinden: Nederlandse concerns stoten minder CO2 uit eveneens van Wouter Keuning en Michael Persson.

Steeds duurder
Zo beroerd is het artikel van beide heren nog niet eens. Hoor en wederhoor is absoluut toegepast. De wederhoor komt van de woordvoerder van DSM, de chemiegigant die er geen doekjes om windt dat verplaatsing naar het buitenland een optie is als Europa doorgaat met zijn ETS-alleingang. Maar nee, Schjølset weet: “Grappig genoeg heeft een onderzoeksinstituut in een land als China onlangs voorgesteld een CO2-heffing in te voeren. Dat zou het speelveld weer wat gelijker maken. Klimaatvervuiling lijkt op steeds meer plekken duurder te worden.” Wat een statement zeg: … een onderzoeksinstituut….   ….een land als China (zijn er nog meer landen als China dan?) …. ….weer wat gelijker (onze economie is geen potje pingpong!)…. ….klimaatvervuiling (hoe moet ik me dat voorstellen?)… ….steeds duurder (jaaahhhh! als Reuters het zegt! kassa!)……

CO2-reductie = economische crisis
Ja ik heb geblunderd met de hoax rondom het klimaatonderzoekstertje Julisa Castillo. Mag ik desalniettemin aan De Volkskrant vragen in het belang van het behoud van de (veer)kracht van de Europese economie niet zo gullible te zijn ten aanzien van de propaganda en het eigenbelang van Reuters? En laat iedereen door de hosanna-VK-nieuwskoppen heen de eerlijke kern van de Volkskrant-artikelen ter harte nemen: grosso modo geldt de wet CO2-reductie = economische crisis. Wat weer mooi aansluit bij het recente betoog van Bjørn Lomborg in NRC Next: “Europa leidt wereld in recessie”.

PS Spoedig start ik met de serie over de fysica van CO2 in het klimaatsysteem