VN onderzoekt verdachte CO2-handel

3 juli 2010, 9:10 uur | FD.nl

Door: Weissink, A.M.J.

Er is ophef ontstaan over emissierechten die Westerse landen gebruiken om de vervuiling in eigen land af te kopen. Ook Nederland is betrokken.

Het klimaatbureau van de Verenigde Naties is een onderzoek gestart naar de rechtmatigheid van de emissierechten na klachten van milieukoepel CDM Watch.

Volgens CDM Watch worden die rechten kunstmatig behaald in ontwikkelingslanden door daar eerst de uitstoot van schadelijke broeikasgassen flink op te voeren en daarna met schone technologieën weer af te breken.

Broeikasreductie
De Nederlandse overheid is direct betrokken bij drie verdachte projecten in China en India. Hoeveel emissierechten Nederland hiermee heeft vergaard, wil het Ministerie voor Milieu (Vrom) niet zeggen. Maar het gaat potentieel om een grote hoeveelheid ‘Certified Emission Reductions’.

Nederland realiseert circa 15% van zijn broeikasreductie via ontwikkelingslanden. De projecten waarover nu vragen zijn gerezen, zijn goed voor de helft van de in ontwikkelingslanden gerealiseerde reductie.

Schadelijk fluoroform
‘Wij nemen de klacht buitengewoon serieus’, zegt Lex de Jonge, voorzitter van de technische commissie van het VN-klimaatbureau en tevens de hoogst verantwoordelijke ambtenaar bij Vrom voor klimaatprojecten in ontwikkelingslanden. Het uitvoerend orgaan van het VN-klimaatbureau brengt eind deze maand verslag uit.

Lees hele artikel -> fd.nl