Het bovenstaande videofragment van de als groen bekende staande Duitse TV-zender ZDF komt terug op een studie van vooraanstaande Duitse economen over het Europese klimaatbeleid in opdracht van het Finanzministerium. De resultaten daarvan waren zo schokkend, dat de link naar het document ijlings van de website van het ministerie werd verwijderd. Het document staat er nog wel: zie hier.

Neanderthaler
De vanuit Duitsland Engelstalig bloggende P Gosselin viste de uitzending op van een korte post van Hans von Storch op Die Klimazwiebel. Hij geeft een Engelstalig transcript van de uitzending en een erg fraaie uitsmijter: “waneer zullen wij net zo slim worden als de Neaderthaler en kiezen voor adaptatie?”. De spreker in het video-item is de econoom Prof. Dr. Kai Konrad van het Max Planck Instituut in München. De uitzending sluit mooi aan bij de tegenstrijdige berichten uit Brussel momenteel rondom de invoering van een CO2-belasting: op 25 juni lezen we dat de commissie het plan op de lange baan heeft geschoven (link). Op 28 juni lezen we dat klimaatcommissaris Connie Hedegaard de Europese Alleingang onverdroten wil voortzetten (link).

We moeten hier bedenken dat de CO2-tax nog bovenop het reeds bestaande maffioze Emission Trading System (ETS) zou komen. Denk er dan nog even de bepleitte Europese bankentaks bij (de US Senate heeft Obama’s bankentax net gekilld) en je weet dat Europa als decadent continent hard opweg is de Untergang des Abendlandes realiteit te maken. Hoera voor de USA, voor China en de rest van de wereld waar nog of weer een VOC-mentaliteit heerst. Of zullen de aan bovenstaande studie gekoppelde nieuwe krachten in Duitsland ons nog tijdig wakker schudden?

In Nederland is het sinds de verkiezingen trouwens stil rondom de kolenwet Duyvendak-Vendrik, waarover ik eerder heb bericht (link). Lees hieronder waarom en hoe dit wetsinitiatief op koud ijs is gesteld….

Energeia Energienieuws

Kolentakswet van Groenlinks niet op de agenda van de ‘oude’ Kamer

——————————————————————————–

15 juni 2010

DEN HAAG (Energeia) – De kolentakswet van Groenlinks wordt niet meer behandeld door de in 2006 gekozen Tweede Kamer. Het spoedadvies van de Raad van State dat nodig was voor de behandeling van de initiatiefwet is weliswaar nog wel binnengekomen, maar te laat om het onderwerp op de agenda van woensdag te krijgen -en woensdag is de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer in zijn oude samenstelling. Dat zegt Groenlinks-woordvoerder Anita de Horde.

Groenlinks wist zich voor de verkiezingen verzekerd van een nipte meerderheid voor het wetsvoorstel ter invoering van een kolentaks, die door de eigen (oud-)Kamerleden Wijnand Duijvendak en Kees Vendrik is opgesteld. Behalve Groenlinks zijn de SP, PVDA, D66, Christenunie en de Partij voor de Dieren voorstander van de wet. In de ‘oude’ Kamer bezat dit blok 76 van de 150 zetels, maar de verkiezingen van 9 juni zijn dit er nog maar 72. Daarom wilde Groenlinks de kolentakswet op de laatste vergaderdag van de oude Kamer op de agenda hebben.

Het wetsvoorstel werd in mei van dit jaar voor het eerst plenair door de Tweede Kamer behandeld. Met het voorstel gaat het uitstoten van een ton CO2 een kolencentrale hoe dan ook EUR 50 kosten. PVDA, de Christenunie en Groenlinks wilden naar aanleiding van de behandeling in mei nog een belangrijke wijziging doorvoeren: behalve de kolenbelasting zou er ook nog een CO2-norm moeten worden ingevoerd. Er werd afgesproken de Raad van State om een spoedadvies te vragen over deze wijziging alvorens het wetsvoorstel opnieuw op de Kameragenda zou komen.

Dat advies is inmiddels binnen, zegt De Horde tegen Energeia, maar het viel te laat op de mat om het onderwerp woensdag op de agenda te zetten. “Heel erg jammer”, noemt de zegsvrouw dat. Wanneer de kolentakswet nu behandeld gaat worden is onduidelijk. Waarschijnlijk wacht Groenlinks eerst de verdere kabinetsformatie af. Mocht de partij plaatsnemen aan de onderhandelingstafel over een nieuwe regeringscoalitie, dan zal de wet waarschijnlijk in die besprekingen worden meegenomen.