Ik kan het niet genoeg zeggen: lees ‘The Rational Optimist’ van wetenschapsjournalist Matt Ridley, voormalig redacteur van the Economist en schrijver van Genome. Hij schrijft vele zaken die ik ook al eens dacht of schreef, maar dan veel beter. Zijn verhaal ligt in lijn met withouthotair van fysicus David mc Kay, maar heeft ook Lomborgiaanse trekken.
VROM, neem de handschoen op
Ik daag bij deze het Ministerie van VROM en het Ministerie van Waarheid (Agentschap NL) uit om Ridley’s lof op menselijke inventiviteit te lezen, dat toont hoe vrijwel iedere (eco)pessimist de plank misslaat: beste donkergroene ambtenaren, leg aan Nederland uit waar Ridley feitelijke onjuistheden verkondigt als hij bij monde van energie-expert Jesse Ausubel verklaart:
‘laten we niet langer valse goden heiligen, en als ketters uitroepen: duurzame energie is niet groen’.
Als repliek bedoel ik dan
.. niet een postmoderne discussiedoder: ‘dat is zijn mening, dit is onze mening, ieder zijn eigen feestje’, maar een feitelijke repliek, die de volgende 3 stellingen inhoudelijk en logisch weerlegt in plaats van omzeilt.
- Fossiele energie heeft een veel kleinere ecologische voetafdruk wanneer je landgebruik meeneemt in de rekensom van energie.
- Zonder energie, die even goedkoop, handelbaar, betrouwbaar en overvloedig beschikbaar is als fossiele energie, vervallen we weer tot armoede, zoals de meeste van onze voorouders voor de Industriële Revolutie.
- Energievormen die grote oppervlaktes land gebruiken in een dichter bevolkte eeuw zijn destructief voor resterende natuur en een stap terug naar de Middeleeuwen.
600 slaven per huishouden van vier
Ridley werkt komisch-illustratief met een slaven-equivalent voor energie. Liet men vroeger het huishouden draaien op slaven, nu draait uw huishouden merendeels op fossiele energie. Eén gezonde menselijke slaaf levert ongeveer 50 watt vermogen, en die zou je dan in ploegendiensten van 8 uur moeten laten draaien.
De gemiddelde wereldbewoner heeft 2500 watt vermogen nodig (een Amerikaan 10.000, Al Gore 100.000), dus 50 slaven per persoon per shift. Wanneer die de klok rond werken heeft iedere gemiddelde aardbewoner dus 150 onbetaalde slaven nodig per dag om zijn comfortabele levensstijl vol te houden. Je zou wereldwijd bijna een triljoen menselijke slaven nodig hebben, om moderne mensen op huidig comfortniveau te laten leven.
‘je kunt deze reductio ad absurdum op twee manieren aannemen’, schrijft Ridley. ‘Je kunt de zondige spilzucht van de moderne wereld beklagen zoals de conventionele reactie is, of je kunt concluderen dat zonder goedkope energie als vervanger, 99 procent van de mensen in slavernij zou moeten leven voor de rest om een fatsoenlijke levenstandaard te hebben, zoals in koninkrijken in de Bronstijd het geval was’.
Biobrandstof sprokkelen
In Addis Abbeba, de hoofdstad van Ethiopie leven de Middeleeuwen voort. Hier werken klokrond nu 30.000 vrouwen om hout te sprokkelen, en zo blijft het land duurzaam ontbost, omdat het gros van Ethiopie op moeizaam bij elkaar gegriste biobrandstof draait. Dat zou niet gebeuren wanneer Ethiopiers allemaal toegang hadden tot goedkope energie in ieder huis. Goedkope fossiele energie zou alleen al in de hoofdstad 30.000 vrouwen verlossen van zinloze slavenarbeid. Bos zou herstellen, het land zou weer groener worden.
Duurzaam terug naar de Middeleeuwen
Dankzij fossiele energie, kappen wij geen hout meer voor energie, en dat spaart land, geen haver meer voor paardenkrachten. Afgezien van de verwoestende teerzandwinning in Canada die net als bij ‘duurzame’energie veel landoppervlak ruineert, vindt de meeste olie- en gaswinning op een verwaarloosbaar klein oppervlak plaats, zodat je veel natuurgrond spaart.
Om te voldoen aan de huidige Amerikaanse energiebehoefte zou je volgens Ridley:
– een landoppervlak ter grootte van Spanje vol moeten planten met zonnepanelen
– een landoppervlak ter grootte van Kazachstan met windmolens moeten volplanten
– een bos moeten planten ter grootte van India en Pakistan of hooivelden voor paarden ter grootte van Canada en Rusland gezamenlijk
Hoe kun je dus ooit beweren
..dat wind- en zonne-energie groen zijn, wanneer de onvermijdelijke consequentie is dat je zoveel land moet bebouwen. Wanneer je weet dat windmolens vijfmaal meer staal en beton per geleverde watt nodig hebben als een kernreactor. En dan moet je ook nog de duizenden extra kilometers aan asfalt toegangswegen meerekenen naar deze windfarms. Dan ga je terug naar de Middeleeuwen, toen je landoppervlak nodig had om energie te verbouwen.
Een oliemaatschappij zou aangeklaagd worden
Ridley noemt ook de bekende eerste grote windfarm bij Altamont Californie die 24 steenarenden per jaar doodt. Dat is maar één windfarm. Ridley had ook de windfarms bij de Noorse Smola archipel kunnen noemen die de populatie zeearenden verdreef/om zeep hielp. Voor biobrandstof wordt regenwoud gerooid, dat jaarlijks honderden oerang oetangs het leven kost. Wanneer een oliemaatschappij hierop werd betrapt, zouden rechtszaken worden aangespannen.
Shell legde bij het Sachalin project tenminste nog een oliepijpleiding om voor 24 miljoen dollar, om de trekroute van walvissen te sparen. Hun ecologische krediet verspelen ze wat mij betreft weer met de teerzandwinning en de tailing ponds, maar toch.. BP’s geknoei in de Golf valt op omdat het een uitzondering is, en komt vooral dankzij bezuiniging op veiligheidsbeleid, niet dankzij de olie zelf.
Toch bestaat het Agentschap NL…
…om eigenaren van landgoederen al aan te moedigen hun historische natuurlandschap vol te planten met de installaties van Kornelis Blok en consorten van Ecofys en het klimatocratisch complex. In ruil voor subsidie. Het bestaat Pieter Joop van het Ministerie van LNV om natuurbeheerders aan te moedigen om bos en natuur vol te planten met War of the Worlds-gevaartes. Voor de duurzaamheid. Toen ik Joop navroeg of die doelen wel met natuurdoelen samen gaan, kreeg ik na een muur van arrogantie slechts het postmoderne discussie ontwijkende antwoord ‘we zijn het niet eens’. Nee beste ambtenaar, zo werkt het niet: beargumenteer waarom jouw voorstel beter is.
En reken maar dat natuurclubs
in de verleiding komen, nu LNV de subsidiekraan voor beheer dichtdraait. Hank Bartelink, directeur van de Twaalf Landschappen kwam er al mee, notabene de voorzitter van de Zoogdiervereniging wil al profiteren met ‘klimaatlandschappen’. Terwijl windmolens bewezen killers zijn van de diergroep die hij zou moeten verdedigen; vleermuizen. Alles aan de kant voor de subsidie.
‘Wanneer je net als ik van wildernis houdt, dan is het laatste wat je wilt weer teruggaan naar de Middeleeuwse gewoonte om het omringende landschap te gebruiken om energie op te wekken’stelt Ridley. Nogmaals, zeg mij waar in deze redenering iets feitelijk niet klopt. Ik geloof toch werkelijk dat bij steeds meer mensen de schellen van de ogen vallen.
Leuk geprobeerd Rypke, maar wie zegt dat wij onze comfortabele levensstijl moeten, willen handhaven? Met het stellen van dit soort vragen aan leden van de VROM-bemanning ga jij er blijkbaar nog steeds vanuit dat klimatisten daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in een betere wereld. Wel; DAT IS NIET ZO! Het is een elitaire, zichzelf in stand houdende kaste die koste wat kost aan het roer wil blijven. Men is daar dus helemaal niet geïnteresseerd in feiten; slechts in verzonnen verhalen die het beleid ondersteunen.
Zoals ik al vaker schreef: met klimaatprofeten kan je alle kanten op …. maar een betere wereld?
De Klimatosoof omschreef het ooit eens als volgt: “Een van de grote bedreigingen van de klimaatverandering is volgens de alarmisten dat we straks allemaal net zo hongerig en armoedig zullen zijn als de mensen in Somalië en Haiti nu. Om dat te voorkomen moeten we nu dus allemaal gaan leven zoals de mensen in Somalië en Haiti nu.”
http://www.klimatosoof.nl/node/564
Tja, zij die zich in hun duurzaamheidsdrang moreel superieur achten zijn ziende blind. Ik heb wat Ridley probeert duidelijk te maken al vaker in mijn directe omgeving proberen uit te leggen. Maar het blijkt dat de meeste mensen hebben simpelweg te weinig kennis en inzicht hebben om dit in te zien. De harde werkelijkheid van natuurwetenschappen laat zich nou eenmaal niet vormen in wat onze groene jongens en meisjes zo graag zouden willen zie, hoe hard ze ook proberen.
Well done, Rypke …
Rypke is niet alleen. Ook Hans Labohm gelooft nog dat het om “utopische dromers” gaat: http://fp.dagelijksestandaard.nl/2010/07/wanneer-…
A “dangerous illusion” lijkt mij.
Zoals gezegd: Met klimatisten kan je alle kanten uit.
Zo lees ik zojuist in de immer alarmistische knipselkrant van de NL Wereld Omroep de redelijk neutrale passage: “De verzilting van delen van bodem in Nederland is een groot probleem aan het worden.Het komt vooral voor in de kustgebieden.
De Vos:‘Het is een combinatie van
factoren. Er zijn kustgebieden die
vroeger zee waren en waar
wij een dijk om heen hebben
gezet. Maar in het grondwater
is dat zoute water blijven zitten.
Daar is hooguit een meter
zoet water met daaronder dus
nog dat oude zoute water.
Door droogte, zeespiegelstijging
en het zakken van Nederland
in de veengebieden wordt
het probleem in de toekomst
groter.’
Deze onderzoeker De Vos van de VUA vergeet voor het gemak melding te maken van vernietiging van landbouwgronden en daarmee gepaard gaande te verwachten verzilting door grootschalige ontpoldering in Zeeland. (http://www.groenerekenkamer.nl/node/1058)
Maar er is hoop voor klimaat- en milieupapen: Sommige piepers gedijen uitstekend op verziltte grond.
Gaat u morgen eens naar een fatsoenlijke slager en bestel voor het weekend een half Texels lam of liever nog zo’n mooie jonge pré-salé http://www.granville.maville.com/of-photos/2008/1…
Voor het geld hoeft u het niet te laten; dan eet u daarna gewoon een week GEEN vlees.
@ Rypke. Dank voor deze blog.
Zo is het het ook nog eens een keer.
@ woedende kok. Paars plus is vanavond afgeketst. Groenlinks is boos.
Hopeljk gaat dit wat milieu beleid dan niet helemaal verkeerd, wellicht toch in een betere richting.
Wellicht te vroeg voor een feestmaal, maar goed en lekker eten is niet verkeerd.
Ja ik zie het nu. Ze zien er wel allemaal uit alsof er een peloton matrozen overheen geweest is … zoals Jules Deelder het zou zeggen.
Het was natuurlijk al bekend, maar de overheid buigt zich hijgend over de vraag hoe uw vrijheid te beperken, maar dan zo dat het voelt alsof u het zelf zo gewild heeft. Directeuren noch psychologen worden gespaard:
http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article3133721.e…
Iets met koeien deze keer.
@woedende kok:
Allemaal aan het infuus, dat is pas duurzaam.
Elke dag een zakje ophalen bij het lokale Stasicentrum en eens per week een reepje Soylent Green.
Tot ze er achterkomen dat ze duurzame vergrijzing nastreven en er gifzakjes verspreid moeten worden.
Hoe duurzaam is de duurzaamheidlobby eigenlijk?
Het beste antwoord op dat wat doemdenkers zeggen vind ik nog steeds het volgende.
YouTube – Futurist Raymond Kurzweil Discusses the Mind with President Shimon Peres
http://www.youtube.com/watch?v=4rQ_OMYK5Go&fe…
Ja Boels, die laatste vraag mag je nooit stellen, maar ik vrees het ergste. Als het AGW-sprookje waar zou zijn en AL die mensen die nu zo’n grote mond hebben over uitstootvermindering ‘would walk their talk’ zouden we nu wellicht al zitten te bibberen van de kou. Maar zo is het niet: het sprookje is een sprookje en het sneue AGW-volk doet alles wat het een ander wenst te verbieden. Femke Halsema en Marijke Vos voorop met mensen als Bob Brand aan de kekke handtas er achteraan. (Bob die ons momenteel wil doen geloven dat hij per waterfiets naar een tropisch en internetloos eiland is vertrokken, maar in werkelijkheid voor de zoveelste keer in een 747 z’n zoveelste Wubbo Okkels-momentje beleeft zich verbijtend over de domheid van het consumentenplebs.)
Ook in het persoonlijk gesprek met de goedgelovige klootjes-AGW-er kom je nooit ver. Daar kan ik verhalen over vertellen! Genoeg om alle komkommertijden mee te vullen, tot ver na het volgende Maunder minimum.
Rypke,
Goed verhaal, maar tikkeltje eenzijdig. Vergeet niet dat 'renewable energies' al op de agenda stonden voordat de CO2 hype begon. Het label 'duurzaam' of CO2-vrij is pas iets van de laatste decennia. Het oorspronkelijke en m.i. nog steeds geldige argument om aan hernieuwbare energiebronnen te werken is om een alternatief te bieden aan eindige energievoorraden (fossiel of nucleair). Grondgebruik is natuurlijk niet de enige factor.
Dat gezegd hebbende ben ik benieuwd naar je reactie op het Desertec initiatief. Wat ik er uit opmaak is dat een oppervlakte gelijk aan Nederland nodig is om 470 GW aan elektrisch vermogen uit thermische zonnecentrales op te wekken. Lijkt veel, zo'n 200 bij 300 km, maar als je die centrales in de dorre woestijn neerzet valt de eco-impact weer reuze mee. Wat zou er ecologisch gezien mis zijn met deze vorm van energie-winning?
Misschien het oppervlak van 60.000 km2?
Dat zal toch wel het lokale weer beïnvloeden.
Denk bijvoorbeeld aan het Aralmeer van vroeger en nu:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aralmeer
Of de inpolderingen in NL.
Desertec? Toen het project officieel werd aangekondigd stonden de Duitse media bol van de leugens, drogredenen en spin.
Zo moesten de Duitsers die zo’n beetje hun hele staatskas in dat project leegschudden (terwijl ze hier al een poosje niet meer in staat zijn voor hun eigen “minder bedeelden” te zorgen) minder afhankelijk worden van instabiele mogendheden en afknijpers. Nog geen half jaar later schoof de kameraad Schröder achterlangs een enorme Russische gaspijp bij de Duitse bevolking naar binnen.
En dan … woestijnen en stabiele, betrouwbare partners?
Een woordvoerder van Dessertec mocht vervolgens de Duitse burger – die dit moois allemaal gaat betalen – met non-valide rekensommetjes om de oren meppen. Zo beweerde hij b.v. met droge ogen dat er bij het transport van deze kamelenjus minder dan 1% energie verloren zou gaan.
Tussen neus en lippen door opperde hij nog even een idee waarmee zonnestroom best wel goedkoop gemaakt kon worden, b.v. door extra belastingen en boetes (!!) te heffen op kernenergie.
Ik was een tijdlang ook behoorlijk enthousiast over DeserTec, maar WKok heeft gelijk. Dan ben je als continent weer afhankelijk van een partij minder stabiele Noord-Afrikaanse landen. Misschien zijn de technieken interessant genoeg om dichter bij huis, bijvoorbeeld in Spanje en andere zuid-oost Europeese landen toe te passen.
De Duitsers hebben een aantal jaren geleden trouwens in Spanje al een ander interessant successvol zonneproject getest. De zonnetoren. een groot vlak met plastic afdekken. Warme lucht stijgt naar het midden door een schoorsteen naar boven, waar het een turbine aandrijft. http://www.youtube.com/watch?v=C-EvV90MeDY Helaas worden daar ook weer luchtkastelen van gebouwd, in Australie willen ze geld voor een kilometer hoge toren (Enviro Mission).
Eén van de groote struikelblokken is volgens mij, dat men nog steeds niet naar lokale initiatieven wil kijken en dat grote bedrijven en grote organisaties graag de kaarten in de hand willen houden.
Aardgas is nog steeds één van de schonere oplossingen voor de overgang naar andere energievormen. De uitstoot van meerdere kleine centrales is weer te combineren met glastuinbouw en algen-kwekerijen in de directe omgeving. Dat levert weer bio-massa en alcohol voor een volgende energie-ronde. Dat lijkt me interessant onderzoek! (Onderzoek, dat waarschijnlijk in de kiem wordt gesmoord door de kosten voor geplande ondergrondse CO2-opslag).
Wkok,
Ik moet zeggen dat ik vwb Desertec een beetje ben bevooroordeeld omdat een oude baas van me (die ik hoog heb zitten) de boel daar runt.
En die woordvoerder, tja, in de FAQ lees ik dat ze het transportverlies op 10%-15% schatten, en overigens zat ik er naast met het oppervlakte, het is (slechts) 6000 km2 inclusief 2500 km2 voor hoogspanningslijnen. En onbetrouwbare landen, we hebben al een kleine eeuw redelijk goed op de Arabische olieboeren kunnen bouwen. Maar inderdaad, Zuid-Europese landen hebben ook nog volop mogelijkheden, dus het maakt ons minder afhankelijk dan nu.
Le Qlimatique onderschrijf ik, er zijn genoeg andere veelbelovende technieken (anders dan wind of biomassa) die we in deze discussie niet met het badwater moeten weggooien. Volgens mij is de energiedichtheid van sommige algensoorten behoorlijk hoog, en zuiveren de beestjes ook nog afvalwater. En wat te denken als al het CO2-innovatiegeld naar kernfusie-onderzoek zou gaan, nu gaat er ong. 50 miljoen per jaar in NL naar kernfusie, terwijl in het neerzetten van oldskool windparken jaarlijks miljarden worden gestoken…
Wat u zegt! Er kan mij niet genoeg geld gestoken worden in ONDERZOEK. Spijtig genoeg wemelt het van de politici die dat in hun drang naar groene onsterfelijkheid, verwarren met Productie.
Wel eens in Beieren geweest?
http://www.bauiq.info/mediaserver/04/bayerischeso…
http://www.treffpunkt-kunstgalerie.de/files/image…
http://www.produktion.de/wp-content/uploads/2010/…
Ik zal de desertec faqs eens lezen; staat daar ook iets in over die kernenergieboetes?
groet W. Kok (geen familie)
Desertec (of een afgeleide daarvan) is wel degelijk een interessant voorstel.
Of het in de oorspronkelijke opzet uitgevoerd kan worden lijkt me nog wat twijfelachtig omdat het een enorme investering vereist in deels onbewezen high-tech, en anderzijds de incrementele realisatie 'in kleine stapjes' weer in de weg gestaan wordt doordat het rendement pas echt aantrekkelijk is bij grootschalige implementatie.
Het transport is tegenwoordig zeker te doen – met High Voltage Direct Current (en glasvezel/FET) techniek, mede ontwikkeld op de TU Delft, kan dat via kabels op de zeebodem. Het transportverlies bedraagt dan 10 tot 14% tot aan centraal Europa. Het Transgreen project van Électricité de France zou, om te beginnen, moeten voorzien in minstens vijf redundante 1 gigawatt kabels door de Middellandse Zee.
Rypke heeft wel een punt dat zonne-energie (en andere hernieuwbare vormen van energie) relatief veel oppervlakte vereisen. Daar staan ook voordelen tegenover, doordat de hiermee opgewekte elektriciteit nu eenmaal veel flexibeler en makkelijker te transporteren is dan fossiele brandstoffen. En… oppervlakte is er genoeg in de Sahara, daar valt 6000 km^2 amper op.
De prijs zou wel eens zeer concurrerend kunnen zijn:
Een onafhankelijke audit door het bureau McKinsey heeft bovenstaande kostencalculatie bevestigd.
Voor heel veel informatie en papers, zie verder: http://www.gezen.nl/wordpress/
Lees vooral de recente International Energy Agency rapporten:
http://www.iea.org/papers/2010/csp_roadmap.pdf, http://www.iea.org/papers/2010/pv_roadmap.pdf.
De toekomst ziet er, kortom, zonnig uit ook zonder die 'stinking fossil fuels'. Moeten we wel ff doorzetten…
Groetjes vanaf een zonnig eiland!
The Spanish Inquisition…
TSI schreef ondermeer:
"Desertec (of een afgeleide daarvan) is wel degelijk een interessant voorstel."
Wat mij betreft blijft het bij een voorstel dat zo snel mogelijk afgeschoten moet worden.
Typisch een voorstel dat uit een klimaatgeregeld kantoor komt.
Zowel in Spanje als in Californië vecht men met de natuurelementen: zandstormen|pjes schuren de panelen mat en fijnstof blijft kleven op het paneeloppervlak (minder rendement).
Het rergelmatig wassen van een oppervlak van 600 km2 vergt nogal wat water en laat dat nu toevallig niet volop aanwezig zijn in een woestijn.
Daarnaast gaat het rendement van de huidige panelen behoorlijk achteruit als de temperatuur boven de 40C uitkomt.
Een argument over de langdurige vreedzame en goedkope levering van aardolieproducten uit de arabische wereld is botte geschiedsvervalsing.
De afhankelijkheid van die olie is politiek ongewenst als je niet met een dolk op de keel die producten moet afnemen.
Onderzoek naar de ecologische effecten (ook die op het lokale weer) heeft niet plaatsgevonden (logisch, dat gebeurt ook niet bij de windmolengekte).
Beste Boels,
Dit zijn helemaal geen panelen! :)
Het gaat hier om CSP (Concentrating Solar Power), ofwel Solar THERMAL Power. Er komt geen zonnepaneel aan te pas. Temperaturen boven 40°C zijn geen enkel probleem, sterker nog, hoe heter hoe beter.
Er worden vaste aluminium spiegels gebruikt, onder een hoek van 45 graden. Het zand waait er gewoon van af, en een eventueel kapot spiegeltje kost je alleen een klein beetje rendement…
Het is verder nogal inconsequent je totaal afhankelijk te maken van olie uit de Arabische wereld, omdat je NIET (mede) afhankelijk wil zijn van zonnestroom uit Algerije, Marokko en Tunesië! Nog even afgezien van het feit dat deze landen elkaars concurrenten zijn, en zeker niet hun nieuwe lucratieve bron van deviezen zullen willen vernietigen.
Nee, allemaal ongeldige argumenten!
LEES EERST EENS de genoemde onderzoeken, voordat je meteen defensief, argwanend en wantrouwend op de toetsen begint te ratelen. Dan had je kunnen lezen dat de ecologische effecten WEL ONDERZOCHT ZIJN (door twee afzonderlijke ingenieursbureaus, en door een universiteit).
Pfffft… ongelooflijk.
Teleurstellend, en het zegt helaas veel over de vooroordelen en de 'closed minds' van de veronderstelde klimaat-sceptici.
Realist,
Er wordt wel volop geïnvesteerd in ITER, afgelopen juni is er alleen al door de EU weer €1.4 miljard extra beschikbaar gesteld.
Het EU deel van de begroting is nu verdubbeld t.o.v. de oorspronkelijke €2.7 miljard. De totale kosten zouden volgens de laatste ramingen de €12 miljard kunnen overstijgen.
Ondertussen is er zelfs nog geen gebouw, men is bezig met het grondwerk in Cadarache (ben daar vorig jaar geweest). Ga er maar van uit het nóg wel een keer zo duur gaat worden…
En of het zal gaan werken? Dit is alleen maar een experiment, daarna moet eerst DEMO volgen, minstens 1,5x zo groot. Er zijn veel vragen rondom de beschikbaarheid van lithium voor de produktie van tritium, dat is nu al schaars aan het worden.
Wordt helaas heel erg duur… :(
Klopt dat het Desertec niet over PV-panelen gaat (wel pv_roadmap.pdf) :-(
Voor de rest blijft overeind dat het onderhoud van de oppervlakken de bottleneck is.
Het is niet inconsequent om de politieke afhankelijkheid te benadrukken.
Ik ben vanzelfsprekend tegen de koop-of-ik-schietmentaliteit van de olieboeren en ben voorstander van kernenergie (liefst kernfusie).
Hoi Bob.
Ergens in een ander bericht schreef je dat het jou niet ging om punten scoren.
Misschien dat je jezelf aan die uitspraak kan houden?
Je schrijft bv: "Het is verder nogal inconsequent je totaal afhankelijk te maken van olie uit de Arabische wereld"
Kom op Bob. Alsof alle olie en gas alleen dáár vandaan komt.
Je schreef: "Daar staan ook voordelen tegenover, doordat de hiermee opgewekte elektriciteit nu eenmaal veel flexibeler en makkelijker te transporteren is dan fossiele brandstoffen."
Overal ter wereld zijn al havens waar je olie kan aanlanden. Zolang die dikke transportleidingen er niet liggen, kun je helemaal niets met die opgewekte elec beginnen.
…………
Nog een ander voordeeltje van fossiele energie wat vrijwel nooit in een rapport wordt vermeld: Fossiele brandstof kun je vrijwel overal goedkoop en simpel opslaan voor barre tijden. Wil je met nieuwe energiebronnen nét zo flexibel zijn, dan moet daar toch echt een oplossing voor worden gezocht.
Op bovenstaande kwam ik vanwege een figuur in 1 van die rapporten waarin je kunt zien dat s'winters de opbrengst van die plants dramatisch achteruit gaat.
En wanneer hebben we de meeste energie nodig? Volgens mij in de lange donkere winter.
Ik heb echt geen tijd om die ellenlange rapporten helemaal door te spitten Bob.
Maar aan al die natuurlijke energiebronnen kleeft hetzelfde nadeel: Ze zijn afhankelijk van de natuur. En die natuur wil nog wel eens grillig zijn + dat ze seizoenen kent.
Daarom lijkt mij dat onderzoek naar opslag van die "nieuwe energie" minstens even belangrijk is als het opwekken. Want een kabeltje zus en een leidinkje zo met "slechts" 14% verlies over 3000km gaat 'm wereldwijd niet worden.
Groetjes vanuit een zonnige polder.
The Spanish Inquisition schreef:
"Er zijn veel vragen rondom de beschikbaarheid van lithium voor de produktie van tritium, dat is nu al schaars aan het worden."
Tsja, dat krijg je als iedereen in een hybride/elektrische auto wil gaan rijden…
Toch wel grappig dat we door de Groene Energie Revolutie van het ene schaarse (..) goed (fossiele brandstoffen) vervallen in het andere schaarse goed.
En daarmee ook vervallen van een afhankelijkheid van de ene groep landen in een afhankelijkheid van andere landen (ben effe kwijt welk Zuid-Amerikaans land op een grote lithium-voorraad zit, maar iedereen die aan de deur klopt voor ontginning voorlopig nog wegstuurt).
Beste Bob.
Toen ik zojuist onder de koeien van de buurman zat, schoot me nog iets te binnen. Jahjah, wij op het platteland denken misschien wel niet snel, maar wel lang.. ;~)
Je schreef over dat onderzoeksgeld voor ITER:
"Er wordt wel VOLOP geïnvesteerd in ITER, afgelopen juni is er alleen al door de EU weer €1.4 miljard extra beschikbaar gesteld."
Zowzow denk ik dan bij mezelf, wel 1,4 miljard?
Is dat niet ongeveer dezelfde slok geld die onze demissionaire minister van E onlangs heeft uitgedeeld om weer een zooitje windmolens in zee te planten?
En verder: "Het EU deel van de begroting is nu verdubbeld t.o.v. de oorspronkelijke €2.7 miljard."
Jah en? 2X weinig is nog steeds niet veel Bob.
Als we het even afzetten tegen de honderden miljarden die men uitgeeft aan "ecologisch" spul wat niet bijster goed werkt [], dan vind ik het maar een bedragje van niks voor onderzoek wat ons misschien uit de brand kan helpen.
En dan te bedenken dat al deze ellende niet nodig is wanneer we gewone kernenergie gaan gebruiken..
Dan nog een laatste uitspraak van jou voordat ik weer vuile handen ga maken: "Teleurstellend, en het zegt helaas veel over de vooroordelen en de ‘closed minds’ van de veronderstelde klimaat-sceptici."
Nope vriendelijke vriend, hier ga je ff grondig de mist in.
Het zegt hoogstens iets over de hardwerkende belastingbetaler die niet de tijd heeft om alle rapporten na te pluizen.
Niet iedereen kan in de tijd van de baas (=belastingbetaler) achter een burootje zitten, rapportjes lezen en commentaar leveren op het stomme plebs wat het maar niet wil snappen.
Dat stomme plebs heeft toevallig je opleiding betaald, en ook je salaris en vliegreisjes komen uit hun zak Bob. Om dat voor elkaar te krijgen moeten ze WERKEN, en hebben niet altijd tijd genoeg voor de lettertjes-brei die je soms over ons heen stort..
Een beetje meer respect voor de gewone man zou je niet misstaan.
Met het uitzicht op 32 subsidiemolens groet ik je.
Bob,
Goed nieuws: er is weer voor miljarden grote zilveren vogels besteld!
Desertec faqs: twee minuten en ik was weer weg. Ik zal mijn RWE jaaroverzicht eens opsnorren dan kun je zien dat ik hier zo’n 40% meer betaal voor m’n kwh dan de gemiddelde Nederlander. Dat prijsverschil laat zich verklaren door allerlei sluipopslagen als gevolg van Duits wind- en zongedoe. Daar komen nog eens allerlei absolute opslagen, strafbonussen en eco-penalties bij, zodat mijn onvrijwillige bijdrage aan desertec op jaarbasis in de duizenden Euro’s loopt. Een deel van die door de burger opgebrachte subsidiecenten komt terecht bij het incestueuze leger van “Energieberaters” en andere kapers op de kust. Bijna maandelijks stuurt de overheid (“die de kosten van deze adviseur geheel voor haar rekening neemt”) zo’n lijkenpikker op mij af. Stuk voor stuk hebben ze de dode blik van de doodgraver die zelfs als hij om een broodje bij de bakker gaat onwillekeurig de maten van de nog warme bakker staat te nemen.
Deze mensen willen allemaal mijn monumentale 17e eeuwse pand inpakken met kunststof platen en het leien dak beplakken met onrendabele zonneplaten. Voor 80K ben ik klaar.
En dan kom je bij de faqs en vragen ze je of je wilt DONEREN! en de politiek een briefje schrijven “hoe belangrijk en noodzakelijk” woestijnstroom wel niet is.
Blijf waar je bent! en unplug a.j.b.
Kok,
Prijs van elektriciteit stijgt, over langere tijd, met 8.5% per jaar. Vanwege de economische dip valt het dit jaar wel mee (aardgasprijs), maar men verwacht dat het gaat versnellen naar 10 á 15% per jaar. :(
Zonnepanelen (photo-voltaïsch) zijn hier in NL al ruimschoots kostenefffectief, zelfs zónder de subsidie – kijk eens op de site van Jeroen Haringman van Eneco. Mooi is anders inderdaad op een historisch pand… is er geen naburig plat dak? schuur/garage?
Je onvrijwillige brijdrage aan ITER loopt nu al in de honderden… en niemand weet of het ooit zal gaan werken.
TSI
Bobs,
klopt, en ik leg jou net uit hoe dat komt. En misschien leg jij (ongewild) wel uit waarom de wet van vraag en aanbod niet meer werkt.
Overprojecten als ITER hadden we het dacht ik al eens gehad.
W. Kok,
ITER? Al eens over gehad? Dat betwijfel ik. Overigens is het leuk speelgoed, daar niet van.
Ik ga weer eens genieten van de GRATIS kernfusiecentrale, die hier in Griekenland de gehele dag boven je hoofd hangt (en elders ook, heb ik mij laten vertellen)…
Prettige vakantie!
@Leo Bokkum:
TSI/Bob Brand heeft wat mij persoonlijk betreft wel een beetje gelijk :-)
Ik heb als gepensioneerde wel meer tijd dan een gemiddelde belastingbetaler.
Maar zelfs uren per dag is niet voldoende om alles te volgen.
Daarom verwerp ik veronderstelde oplossingen nogal makkelijk, zeker als die de instemming hebben van TSI.
Verder besteed ik veel tijd om er achter te komen of temperatuurreeksen (de basis van de vermeende klimaatverandering) gebruikt kunnen worden om een opwarmingseffect van de aarde te kunnen vaststellen.
Kernfusie is nog maar de vraag of dat in een continue proces opgewekt kan worden. Sommige ingenieurs hebben twijfels over, of het proces in stand gehouden kan worden om energie op te wekken. Kernenergie vindt ik geen optie, zeker niet nu er genoeg gas in de omgeving is.
Voor de energie-zekerheid zou het verstandig zijn als Nederland niet meer alle aardgas voor een habbekrats verkoopt. Er wordt trouwens nog regelmatig nieuw gas gevonden:
18 jan 2009 – Groot gasveld ontdekt voor kust Palestina
3 juni 2009 – Groot top-tien-gasveld gevonden bij Noorwegen
ITER & Kernfusie.
Er wordt nu gesproken over Europese kosten die oplopen tot 7,2 miljard euro. Veel he? Totdat je realiseert dat dit bedrag geldt van 2007 – 2020 (14 jaar), dan wordt het 500 miljoen euro per jaar. Voor de hele EU. NL maakt zo'n 5% uit van de EU-begroting. Wordt het 25 miljoen per jaar. Uit een overzicht uit 2007 (van PWC) staat overigens dat kernfusieonderzoek 9,7 miljoen financiering krijgt van het rijk. Het exacte getal voor 2010 ken ik helaas niet.
Vergelijk deze getallen eens met de jaarlijkse rijksuitgaven van 200 miljoen aan energieonderzoek, of 1,8 mld totale rijksuitgaven aan energie en klimaat in 2010 (windparken en zo).
Dus dat kernfusie heel erg veel geld kost, is niet helemaal waar lijkt mij.
Peerke,
Je schrijft:
Dat klopt van geen kant.
Hybride auto's gebruiken GEEN lithium-ion batterijen, maar nikkel-metaalhydride batterijen.
Zoek maar op – de Toyota Prius en de hybride Honda's etc. Er is in 2008 wel gedacht dat de plug-in versie Li-ion batterijen zou krijgen, maar in de VS en in de EU wordt dit verboden.
Zie: http://www.thebigmoney.com/blogs/shifting-gears/2…
Voor batterijen zijn er duurzame alternatieven, zoals Zn-Air en NaNiCl. Momenteel wordt het meeste Lithium gebruikt voor laptop-batterijen, en bij huidig gebruik (!) is er nog voor 300 jaar aan reserves in de aardkorst aanwezig.
Voor de produktie van tritium (via neutron moderation) zijn er overigens geen alternatieven. Er zijn vele tonnen vloeibaar lithium nodig, die de gehele torus van de reactor omspannen.
Nou, nou ..
http://www.teslamotors.com/roadster/technology
Juist ja, een Li/on batterij.
Leonardo di Caprio (Hollywood flimster en "boegbeeld van de AGW kerk") heeft er ook een en maakt er reclame voor http://www.tagheuerreviews.com/watches/tag-heuer-…
En Toyota is geinteresseerd
http://www.teslamotors.com/about/press/releases/t…
http://pressroom.toyota.com/pr/tms/tesla-motors-a…
De reden is wellicht die batterij… http://www.businessweek.com/autos/autobeat/archiv…
En Honda is ook geinteresseerd in zo'n batterij http://www.businessweek.com/news/2010-03-18/honda…
Amadeus vindt al dat "electrische auto zweefgedoe" eigenlijk maar niets. Amadeus geeft eerlijk toe, dat ie ook wel eens wil zweven, maar dan in een voortuig van dit merk …. :-)
http://www.citroenet.org.uk/passenger-cars/michel…
Amadeus Gould
Van de site van ITER:
"Lithium is plentiful in the Earth's crust: if fusion were to provide electricity for the entire world, known reserves of Lithium would last for at least one thousand years."
En als het zo is dat "Hybride auto’s gebruiken GEEN lithium-ion batterijen, maar nikkel-metaalhydride batterijen" dan zou de slechte/non-beschikbaarheid van de massa's lithium-accu's die nodig zouden zijn voor zoveel Toyota's en Honda's wel eens de reden kunnen zijn dat die auto's dus noodgedwongen gebruik maken van NMH accu's en dat niche-merken zoals Tesla wel gebruik maken van Li-accu's…
TSI, verklaar anders deze eens:
http://paguntaka.org/2010/02/02/toyotas-cooperati…
Of deze, waarin ook een link gelegd wordt tussen lithium-mining en via Sumitomo naar Toyota:
http://www.redorbit.com/news/science/1646919/boli…