Met alle extreme weergebeurtenissen van de laatste weken zit je te wachten op alarmistische geluiden over CO2 en het op handen zijnde Armageddon.  Niets! De alarmisten laten het net als bij de “gefundenes fressen”  BP-olieramp steeds meer afweten. Of de media beginnen eindelijk eens te filteren. Gisteren publiceerde het NRC een soort overzichtspagina van al het natuurgeweld… met keurig in het midden onderstaand berichtje van de wetenschapsredactie…

Kudos voor Karel Knip cum suis. Alleen die laatste zin “Het helderst blijkt….”, die slaat natuurlijk weer als een tang op een varken. Er had moeten staan:

Klimaatverandering laat zich het beste aflezen aan de gemiddelde luchttemperatuur op aarde (momenteel stabiel), de temperatuur van de bovenste laag van de oceanen (momenteel afkoelend), de lengte van de gletjsers (deels krimpend, deels groeiend) en de zeeijsbedekking van de noordpool (weer toenemend). Zelfs deze verschijnselen bewijzen nog niets voor of tegen het vermeende broeikaseffect. Dit kan alleen worden bewezen door een sluitend theoretisch natuurkundig model (wordt nog aan gewerkt) in combinatie met een aanhoudende positieve correlatie tussen de concentratie van broeikasgassen en de temperatuur (ontbreekt geheel, behalve in de periode 1975-1998).