Het moest een keer gaan gebeuren natuurlijk, het in verband brengen van recent natuurgeweld met klimaatverandering. Gisteren stond een groot deel van het 8 uur Journaal in het teken van de overstromingen in Pakistan, China en Oost-Europa en de bosbranden in Rusland. De kou in Zuid-Amerika ontsnapte blijkbaar aan de aandacht van de redactie.

Is het allemaal toeval of niet, vraagt nieuwslezer Rob Trip zich af (12’15”).

Voor het antwoord gaat de NOS te rade bij… onze nationale ‘klimaatdeskundige’ Pier Vellinga. De Wageningse hoogleraar kopt de voorzet vervolgens prachtig in de kruising. De aarde wordt warmer en daardoor krijgen we meer verdamping en dus meer droogte op sommige plekken, maar ook meer regen op andere plekken. Hij voegt er nog aan toe dat we in een El Niño-jaar zitten en dat dat fenomeen voor extra warmte zorgt. Hij suggereert vervolgens dat de El Niño’s steeds sterker worden. Ik heb geen tijd om het interview uit te typen, maar als een lezer een transcriptie kan maken, dan plaats ik hem graag.

Ik ben benieuwd hoe onze ‘huisalarmisten’ Neven en TSI tegen het interview aankijken. Vinden zij dat Vellinga hier de wetenschap recht doet?

Nieuwe taboe
Een andere kwestie is natuurlijk de kwaliteit van de journalistiek van de NOS. Ik vind het terecht dat ze de vraag stellen ‘of het nog wel toeval kan zijn’. Dat deden ze ook afgelopen winter toen er een record aan sneeuw viel. De vraag is alleen of het verantwoord is om alleen de bekendste alarmist van Nederland hierover aan het woord te laten. Het was interessant geweest als er een tweede quote van een KNMI’er achteraan was gekomen.

Overigens vraag ik me af of de NOS-uitzending geïnspireerd was op dit bericht op de HIER-campagne website van Sible Schöne. Dat bericht verscheen gisterochtend. Is klimaatverandering de nieuwe taboe vroeg Schöne zich af. Geen enkel medium durfde de recente weerrampen in verband te brengen met klimaatverandering en hij vroeg zich af of dat iets met climategate e.d. te maken had. Nou hij werd ’s avonds op zijn wenken bediend.