Gelukkig zijn alleen de meest dweepzieke AGW-believers aan de haal gegaan met de beelden uit Moskou waar elke milieuactivist alleen maar van kan dromen. Dat de hittegolf een natuurlijk fenomeen is, is door verschillende slimme koppen overtuigend aangetoond (hier en hier). Vandaag lezen we op de dagelijkse Wall Street Journal Pagina van De Telegraaf dat de smog in Moskou – net als de veelvuldige overstromingen in Bangladesh en de huidige noodtoestand in Pakistan – niets meer en niets minder is dan een gevolg van abject mismanagement:

Smog Moskou gevolg van wanbestuur

Moskou – De giftige smog die al bijna de hele zomer boven Moskou hangt, is niet afkomstig van bosbranden, zoals elders in Rusland. De oorzaak is gedroogd laagveen ten oosten van de Russische hoofdstad dat in brand is gevlogen. De brandweer heeft er een zware klus aan, want de branden woeden ondergronds. Er zijn nauwelijks vlammen te zien, er is alleen een enorme rookontwikkeling. Is de brand op één plek onder controle, dan blijken de vlammen zich ondergronds al weer verder te hebben gevreten.

De overheid zegt dat de enige manier om de branden te stoppen is het land weer onder water te zetten, er weer moerassen van te maken zoals het landschap er ooit uitzag. Ook president Poetin heeft zich voor deze oplossing uitgesproken; het probleem is alleen dat er inmiddels een half miljoen mensen in het gebied wonen, die je niet zomaar kunt wegjagen.

Volgens deskundigen zijn de veenbranden het resultaat van tientallen jaren mismanagement bij natuurbeheer. Vanaf 1918 werden de moerassen drooggelegd om de turf te gebruiken om elektriciteit op te wekken. Eind jaren vijftig bleek dit niet meer nodig door de ontdekking van enorme hoeveelheden aardgas in Siberië. De turfindustrie stierf een stille dood, maar niemand bekommerde zich erom het laagveen weer onder water te zetten.

In droge periodes is dit laagveen uiterst brandbaar zoals de Russen nu merken. Ook in de VS en Canada komen dergelijke veenbranden veel voor, alleen daar bijna ongemerkt in afgelegen gebieden. In Moskou is het echter om de hoek, reden voor het stadsbestuur plannen uit 2002 om het laagveen weer onder water te zetten andermaal op de agenda te zetten.