Interview Salomon Kroonenberg Delft integraal

Gastblog door Amadeus Gould

Voor het weekeinde viel bij mij de nieuwste editie van Delft Integraal (dat je als Delfts ingenieur ontvangt) op de deurmat. Daarin een interview met Salle Kroonenberg.

Aanleiding? Op 19 maart 2010 nam prof. dr. Salomon Kroonenberg afscheid van de TU. Hij is bekend geworden om zijn boek “De menselijke maat“. De reden om wat eerder met pensioen te gaan is dat hij meer tijd wil hebben voor zijn nieuwe boek (over de ondergrond), waarvan de titel luidt- en dat zal TSI moeten aanspreken 🙂 – “Waarom de hel naar zwavel stinkt”. Hij kwam dit jaar 3 maal in de uitzending bij Pauw en Witteman om te vertellen over de uitbarsting van de vulkaan Eyafjallajokull op IJsland.

Door zijn boek “De menselijke maat”, kreeg Salle Kroonenberg gauw het etiket van klimaatscepticus opgeplakt, zelf noemt hij zich liever klimaatrelativist.

Een paar citaten uit het interview:

“Veel mensen weten na het lezen van mijn boek: het klimaat verandert altijd.”

“Want ik vind wel dat het klimaat verandert, maar ik betwijfel of wij mensen daar nu de belangrijkste oorzaak van zijn.”

“Misschien ziten we met die fixatie op CO2 wel helemaal naar het verkeerde ding te kijken en moeten we eerder rekening houden met een afkoeling dan met een opwarming.”

“Ik vind het goed om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen om de reden dat ze opraken, niet om de CO2 uitstoot te verminderen.”

“Als je CO2 in de grond gaat pompen om het kwijt te raken, vind ik dat onzinnig. Als je de CO2 van vier centrales wilt opslaan, heb je een vijfde centrale nodig om dat voor elkaar te krijgen. CO2-opslag is geen besparing van energie maar juist extra gebruik. Dan ben je voormijn gevoel op de verkeerde weg. Gebruik je geld liever om nieuwe zonnecellen te ontwikkelen of om dijken te bouwen in Bangladesh waar het land van boeren iedere drie jaar onderwater staat. Dan doe je iets waarvan je zeker weet dat het helpt”

Ik denk toch dat we heel voorzichtig mogen concluderen, dat het klimaat in de media wel iets aan het veranderen is m.b.t. de klimaatverandering.

Hieronder het volledige interview in 3 jpg-bestanden….

Klik elke pagina voor een grotere weergave…

Door |2010-10-05T22:14:03+00:005 oktober 2010|6 Reacties

6
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
6 Reacties
0 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
5 Auteur reacties
baksteenboogRené BrioulTheo Wolters (Admin)LeClimatique Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
LeClimatique
Gast
LeClimatique
Offline

Goed stuk, ook al proef je dat de interviewer zelf naar klimaat zit te hengelen. Amadeus, dat van die bijdraaiende media neemt nog niet zo'n vaart. Zoals je al zegt, het is een blad voor ingenieurs. We'll see… in Cancun.

René Brioul
Gast

Quote: “Ik vind het goed om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen om de reden dat ze opraken, niet om de CO2 uitstoot te verminderen.” Met het laatste ben ik het absoluut eens, met de reden dat ze opraken absoluut niet. Het is een slimme tactiek van de oliemaatschappijen om hun zogenaamde reserves zo laag mogelijk te houden. Dat is veel "beter" voor het prijsniveau van de ruwe olie. Ik ben bekend met een interne en strikt geheime notitie… Lees verder »

René Brioul
Gast

@Theo Wolters

Ik begrijp goed wat je bedoelt.

Nee, in dit geval ging het om aantoonbare hoeveelheden olie die 100 tot 150 maal groter waren dan publiekelijk werd en wordt toegegeven.

Als meegeteld wordt wat jij bedoelt Theo dan is er nog voorraad voor minimaal de komende 1000 jaar.

Maar op die informatie zit echt niemand te wachten.

Als je het naar buiten probeert te brengen wordt je als knettergek afgeschilderd, immers iedereen is zowat gehersenspoeld dat de voorraden aan het opraken zijn….

boog
Gast
boog
Offline

Kroonenberg is een uitmuntend geoloog en ik mag hem graag (hij zat in mijn promotiecomissie) maar met zijn klimaats'relativisme' begeeft hij zich op gevaarlijk speculatief ijs.

En hij weet het, want op de vraag "Na 1980 gaat dat [de correlatie tussen zon en klimaat] niet meer op" geeft hij geen antwoord…

baksteen
Gast
baksteen
Offline

Na 1980 gaat de relatie tussen zon en klimaat (temperatuur) niet meer op, daarvoor voor honderden jaren wel. Dat probleem hadden we toch ook al met de boomringen? Pas las ik nog van een derde geval, helaas weet ik die niet meer.

Je zou haast gaan denken…….

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK