Vandaag is de dag van de grote 10:10 campagne met een spetterende evangeliserende sjo op TV vanavond, om de twijfelaars over de streep te krijgen van het ware geloof.  Een bijgeloof kun je herkennen aan het gegeven dat het je een prettig gevoel geeft, maar dat het in de praktijk niets uitmaakt: een beetje als niet onder een ladder doorlopen op vrijdag de dertiende.

Het valt op dat het meerendeel van de adviezen van de 10:10 campagne gaat over electriciteitsbesparing. Nu heb ik al een paar jaar zo’n handige schakelaar bij mijn hifi-apparatuur waarmee in een keer alle rode lampje uit gaan.  Altijd een nobel streven om je uitgaven te beperken, zij het dat in het regeerakkoord staat dat er een extra heffing op de energierekening gaat komen. Dus die stroomrekening blijft gewoon stijgen.

Als het om de CO2-uitstoot gaat kun je beter gewoon een atoomstroom-abonnement nemen, dan weet je zeker dat het geld goed terecht komt, en dan kun je ook nog zonder schuldgevoel dat extra electrische kacheltje in de winter bijzetten als er weer een elfstedentocht wordt gereden.