Gastblog van Leo Bokkum

Multinational Greenpeace is een actie begonnen tegen de komst van nieuwe kolencentrales in het Eemshavengebied. Bij kolencentrales denken wij natuurlijk meteen aan de enorme hoeveelheden CO2 die deze stroomopwekkers uitbraken.

Je zou dan ook verwachten dat Greenpeace CO2 zou gebruiken als hét argument tegen de komst van nieuwe centrales. Enigszins geïnformeerde en goedbedoelende alarmisten én sceptici blijven na het zien van het bovenstaande professioneel gemaakte Essent-bashing filmpje ontredderd achter.

Want zie wat er gebeurt: Greenpeace verspilt in dit spotje geen woord meer aan CO2, helemaal niks noppes nada!! En dat bij een onderwerp wat gewoonweg schreeuwt om tonnen CO2-aandacht! Wat doet Greenpeace dan wél? Vanaf 0.26 van het filmpje leggen ze energiereus Essent sarcastisch bedoeld de volgende woorden in de mond:

Dus ondanks dat wij zeggen dat we staan voor groene stroom, verontreinigen wij straks 1 van de meest unieke natuurgebieden van Nederland.

Huh?? Say what?? Een hypermoderne kolencentrale die de Waddenzee verontreinigt?? Hoe wil Greenpeace dat voor elkaar krijgen dan? Waar weten onze groene multinationale strijders een Nederlandse kolencentrale te staan die zijn omgeving zodanig verpest dat een soorgelijke centrale de Waddenzee zou kunnen verontreinigen? Worden jullie ooit wel eens gehinderd door enige kennis van zaken? Dat de Brent Spar-leugen Greenpeace veel leden heeft gekost, is men blijkbaar al vergeten. Ze blijven in leugen en bedrog grossieren. Zucht, wat word ik moe van die lui…

Toevoeging Hajo Smit


Vanochtend ook het voorspelbare nieuws dat NUON nog dit jaar wil stoppen met zonnecellen (zie Volkskrant). Ik voeg daar aan toe dat ik degene ken die bij NUON verantwoordelijk was voor het opkopen van gronden voor windmolens in de periode voor de overname door Vattenfall. Op mijn vraag of hij persoonlijk meende dat CO2 een boosdoener was, antwoordde hij: “Nee, ik denk ook dat dat onzin is, maar als we niet meedoen met duurzaamheid zijn we niet meer interessant als fusiekandidaat!”

Laf
Zien we hier dus weer een
battle tussen big business en underdog milieu? Nee, het is een battle tussen big environment aangemoedigd door big governement en gesteund door corrupt science tegen grote bedrijven die dé peiler onder onze welvaart realiseren (goedkope stroom uit de muur) die (nog) te laf zijn om publiekelijk te zeggen waar het op staat met de klimaatwaan. Lafheid is een trieste zaak, maar altijd nog liever laffe doen-alsof greenwash dan doldrieste domme green politics die onze economie even snel (lees: traag) zou ruïneren als de Soviets dat met een heel werelddeel hebben gedaan.