Gisteravond heb ik al urenlang zitten kijken naar de climate change hearing van het Environment Committee van het Amerikaanse Congres. Dat staat ook allemaal op mijn harde schijf. Pogingen om de ruwe tape in bruikbare stukken te hakken en via Youtube op deze site te zetten zijn mislukt.

Daarom maar zo:

Klik op de bovenstaande televisie en ga zitten voor avondvullende web-TV. Een apetrotse Judith Curry geeft op haar weblog Climate Etc. het programma en de volgorde van de sprekers weer (link). Drie panels van elk 4 personen en ik elk panel 1 scepticus – een rechtstreeks gevolg van de Republikeinse “machtsovername”. De volledige informatie en alle ingediende testimonials zwart op wit zie je op deze overheidspaginaWattsupwiththat.com staat er vooraf, tijdens en achteraf vol mee. Anthony Watts brengt de beruchte climategate e-mail van Ben Santer in herinnering waarin hij over Pat Michaels schreef:

Next time I see Pat Michaels at a scientific meeting, I’ll be tempted to beat the crap out of him. Very tempted.

Santer zat naast Michaels  in het panel 2 maar ging niet op de vuist. In het eerste panel waren de slagenwisselingen tussen Lindzen en Cicerone amusant. De altijd bedeesde Lindzen maakt gehakt van Cicerone als hij stelt dat het gedrag van waterdamp in de atmosfeer op een simpele wijze de Clausius–Clapeyron relatie zou volgen.

Voorzitter Brian Baird is als democratisch congreslid wat mij betreft de evenknie van Diederik Samsom. Joviaal. Gevat. Welbespraakt. Nooit om een (half) treffende anekdote verlegen. Als Judith Curry hem vertelt dat in klimaatmodellen gebruikte satellietdata nog wel eens afwijkingen vertonen zoals ijs in de Middellandse Zee, slaat hij steil achterover. Onhandig grapt hij “great for skiing”. De man die in de Rocky Mountains psychologie studeerde sluit de 15 kwartier durende sessie af met een belachelijk haardvuurverhaal waarin hij vertelt hoe hij ooit in een white-out vanuit een berghut… dichte mist… 1500 voet diepe kloof… kompas…. Bah!

Dat dit soort padvinders in hun latere leven ooit nog eens op posities komen waar zij de deuren voor ongebreidelde financiering van deels stompzinnig klimaatonderzoek kunnen openen!

Graag vraag ik jullie – aan beide kanten van het debat – om de video af te struinen naar passages waarop je commentaar wilt geven. Open de reactie dan met een soort format als:

Start 26.02 – Einde – 33.17 | Volledige testimony Richard Lindzen | [je commentaar]

Suc6!

PS Serieuze grondige input ook op de schriftelijke testimony’s die natuurlijk makkelijker na te pluizen zijn kan tot een aparte blog worden gepromoveerd.