Groenland in de NYT


Op realclimate is Stefan Rahmstorf (ons bekend van de Deltacommissie) vol lof over een alarmistisch stukje over de groenlandse gletsjers in de New York Times van 12 november

Onderzoeker Ian Joughin van de University of Washington heeft een nieuwe kaart gepubliceerd van gletjersnelheden van het Groenlandse ijs aan de hand van radarmeting met satellieten. Het toont een prachtig beeld hoe het ijs van Groenland vanuit het midden naar de randen stroomt, en vlakbij de rand stroomversnellingen ondergaat, vergelijkbaar met de watervallen aan de zuidkand van de Eyjafjallajökull in IJsland. Niet echt iets om je zorgen over te maken dus: Panta Rhei.

De New York Times luidt echter de noodklok:

Researchers studying Greenland note that its massive ice sheet appears to have become less stable. The movement of some glaciers has doubled or tripled in speed recently, possibly because of human-induced climate change. If the trend worsens, melting ice and icebergs falling into the ocean could raise global sea levels substantially.

Göran Ekström and Meredith Nettles van de Columbia University hebben daarnaast ook ijsbevingsdata gepubliceerd. Deze bevingen zijn pas recentelijk meetbaar omdat ze zeer zwak zijn, speciaal voor dit doel is een netwerk van gevoelige seismometers op Groenland geplaatst.

Nu lijkt er een trend te zijn waargenomen in de periode 2001-2005, maar als we dit tijdperk afzetten op metingen over een langere periode dan is te zien dat smelt in Groenland een grillig karakter vertoond en dat de periode 2001-2005 niet maatgevend is voor de lange-termijntrend die veel vlakker loopt.


De claim van Rahmstorf dat “The science presented is correct and up-to-date” is dus onjuist, het is alarmisme en bovendien beperkt tot een korte periode.

Het wachten is op de geactualiseerde data van Steffen en Huff van 2010, maar deze auteurs publiceren blijkbaar alleen na pieksmeltjaren, heel effectief.