Erg genoeglijke video met een journalist van CFACT die IPCC-voorman Pachauri verbluft met een interessante vraag aangaande een statement van zijn nu getroubleerde wetenschappelijke souffleur. De interviewer verwijst naar dit artikel in de Daily Mail van 14 februari 2010. De CFACT bron is hier. Zie ook nog even mijn artikel van diezelfde datum U-turn Phil Jones is einde klimaatalarm.

Wat me brengt bij het in Cancun door de WMO bekend gemaakte “nieuws” dat 2010 tenminste bij de top 3 warmste jaren zit (zie ANP).  Samen met een hele lijst papers gepubliceerd in de twee weken voor Cancun over hoe erg een vier graden warmere wereld is plus de bonusstudie naar dreigende compostbommen, zijn we dan allemaal toch weer goed bezorgd. Maar help: zelfs Barbara Boxer, de Amerikaanse evenknie van onze Liesbeth van Tongeren, is niet afgereisd naar Cancun, stuurt niet eens een medewerker, maar volstaat met een statement. En niet eens uit overwegingen van “minder vliegen is beter”, maar puur omdat de zogenaamde “lame duck session” in US Congress interessanter zou zijn.

Kortom: in Europa niet uit het raam kijkend of in Cancun tequila’s nippend is het toch praktisch zeker dat we naar de mallemoer gaan met weer zo’n warmste jaar ooit. Of toch niet?

Voor ik iets inbreng tegen het warmste-jaar-verhaal moeten we twee dingen vasthouden:

Dit gezegd hebbende. Hoe zit dat nu met dat warmste jaar? Heel eenvoudig: het is een jaar geweest met een stevige El Ninjo. Voeg daaraan toe het Urban Heat Island effect en de foefjes met de datasets en je hebt weer een record warm jaar. Maar zelfs Roy Spencers (hij is met Lord Monckton in Cancun!) UHA-satellietwaarnemingen komen op een top warm jaar uit. Zie wattsupwiththat.com. Geen speld tussen te krijgen.

Waar ook geen speld tussen te krijgen is, is het feit dat we momenteel met hulp van een zeer diepe La Ninja ook weer heel diep omlaag duikelen met de sea surface temperatures: zie Roy Spencer’s recente artikel Bottom falling out of Global Ocean Surface Temperatures. Daarmee gaat zoals ook het WMO erkent 2010 het record van het Super-El-Ninjo-jaar 1998 waarschijnlijk net niet breken.

Zonder gekheid
Ja dus 2010 was een warm jaar. Een close call met 1998 zelfs. Moet ons dat boeien? Ja, want warmer is beter voor mens en dier en plant. Zegt dit iets over CO2 en global warming? Nee niks nada. En geloof me. Ik heb een beetje verstand van PR. Dat WMO-ANP-tje komt met de huidige weersomstandigheden op de meute (waarvan de politiek uiteindelijk toch afhankelijk is) over als Saeed al Sahaf. En daarbij was 2010 dus echt warm! Geloof me nu toe. Echt waar. Ongelogen. Het was echt bijna het warmste jaar. Nee zonder gekheid. Ik meen het.