De lobbytrein onder leiding van Prof. Pier Vellinga heeft een stokpaardje van Jim Hansen overgenomen: Een open brief tegen nieuwe kolencentrales in Nederland

In de open brief schrijven de 16 professoren:

De noodzaak van verandering wordt steeds duidelijker zichtbaar. Nu al zorgt klimaatverandering volgens het Global Humanitarian Forum voor 125 miljard dollar aan schade per jaar. Zij voorspellen dat door hittegolven, overstromingen, stormen en bosbranden in 2030 mogelijk een half miljoen slachtoffers per jaar zullen vallen. Terwijl de rijke landen de klimaatcrisis hebben veroorzaakt, vallen bijna alle slachtoffers in ontwikkelingslanden, omdat mensen daar veel kwetsbaarder zijn.

Oeps, hier hebben de professoren toch de peer reviewed literature niet gelezen. Er is namelijk nog steeds geen klimaatsignaal zichtbaar in de weergerelateerde schade. (zie o.a. Pielke Jr.:)

Di Baldassarre, G., A. Montanari, H. Lins, D. Koutsoyiannis, L. Brandimarte, and G. Blöschl (2010), Flood fatalities in Africa: From diagnosis to mitigation, Geophys. Res. Lett., 37, L22402, doi:10.1029/2010GL045467.

Based on the results of both continental and at‐site analyses, we find that the magnitude of African floods has not significantly increased during the Twentieth Century (Figures 2 and 3), and that climate has not been a consequential factor in the observed increase in flood damage. This is consistent with the results previously obtained [Kundzewicz et al., 2005; Bates et al., 2008; Petrow and Merz, 2009; Lins and Slack, 1999; Mudelsee et al., 2003] in different areas, such as North America, Europe, and Australia.

Op het ogenblik is er dus helemaal geen “klimaatcrisis”. Alle opwinding gaat over toekomstige CO2 uitstoot, die ironisch genoeg voornamelijk door de ontwikkelingslanden zelf zal worden uitgestoten. Een macabere Catch-22 dus.

Toch is de keuze voor de ontwikkelingslanden niet zo moeilijk:
– Arm blijven en zeker geen opwarming door CO2, maar dan zeker doden door armoede.
– Rijk worden, kolen stoken (de goedkoopste energie voor de massa) en een mogelijke toekomstige opwarming gewoon voor lief nemen.

Kortom:De ontwikkelingslanden moeten wel kolen stoken, juist om levens te redden. Daarnaast zijn rijke landen veel robuuster voor extreme weersomstandigheden. Vergelijk het effect van een tropische orkaan in het rijke St. Maarten en het arme Haiti.

De enige “vervuiling” van kolencentrales is tegenwoordig CO2, alle andere zaken worden afgevangen. Een kolencentrale is dus net zo schoon als een gascentrale. Overigens geeft de terloopse categorische afwijzing van kernenergie door de professoren aan dat het de briefschrijvers niet om het klimaat gaat. Die paar kolencentrales vallen trouwens ook in het niet bij wat China bouwt en in de planning heeft.