Windmolens maken meer kapot dan ons lief is

Zondagavond 19 december 2010. Puike journalistiek van Sven Kockelmann in KRO Brandpunt. Windmolens is windhandel en maakt zoals deze video laat zien meer kapot dan ons lief is. En ooohh wat is die Maxime Verhagen een ….

Hieronder deel 2 van het item

En nu snel allemaal ons abonnement bij Greenchoice opzeggen!

Door |2010-12-20T23:28:24+00:0021 december 2010|56 Reacties

56 Comments

 1. LeClimatique 24 december 2010 om 14:43 - Antwoorden

  @Jan Groen, het is helemaal geen natuurlijke overgangsfase naar windenergie. In bijna alle gevallen uit de geschiedenis was er een alternatief dat aantrekkelijker, eenvoudiger of goedkoper was. De overgang van paard en wagen naar auto, van stoom en kolen naar olie, van kaars naar gloeilamp. Windenergie is niet zo'n natuurlijke overgang. Het wordt op allerlei mogelijke manieren doorgedrukt en gesubsidieerd. Net als het verbieden van de gloeilamp terwijl de aangeboden opgedrongen alternatieven nog allerlei problemen hebben. LED en spaarlampen hebben nogal eens last van blind vermogen en laatsgenoemde zorgt ook nog eens voor kwik in het milieu.

  In het filmpje wordt ook genoemd dat de subsidie vooral naar de projectontwikkelaars gaat, die verdienen er wel bij. Het verschil in stroomprijs krijgt de producent uit de belastingruif en dat wordt op de gehele samenleving afgewenteld. Kijk maar eens op uw energienota hoe hoog het aandeel milieu- en energiebelasting inmiddels is geworden.

  Aangezien windenergie gemiddeld twee keer zo duur is als andere stroom, wordt de helft van de subsidies nooit meer terugverdiend. Er waait dus elk jaar ongeveer € 3 miljard weg.
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=10291

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/25181
  De gemiddelde energie-rekening zal per jaar met enkele honderden euro's gaan stijgen, met name om de windmolen subsidies te kunnen bekostigen.

 2. Rypke Zeilmaker 24 december 2010 om 17:46 - Antwoorden

  Verhagen:Domheid is niet links of rechts maar universeel

  Hier rest voor de bewoners van Urk alleen nog gewapend verzet tegen de subsidietirannie en botte machtspolitiek

  Complimenten voor KRO. HEt windpark in de NO-polder levert weer een tiental subsidiemiljonairs op, zoals die ook al in Noord Holland bestaan.

  Ook aardig dat de overheid boeren onder het mom van Natura 2000 terroriseert vanwege vermeende natuurschade, maar wel windmolens plaatst in Natura 2000-gebied, en dan ook nog in een belangrijk vogelgebied. Als de overheid iets wil, verdampen de natuurregels. Men heeft slechts een paar molentjes er af gehaald, om onder de norm te duiken van een theoretische vogelaanvaringsindex. Zo van, er vallen 50 slachtoffers per molen per jaar. Een heel park levert dus 5000 dode vogels. De maximaal toegestane norm is bv 4000, dus verplaatsen we een paar molens en plotseling voldoen we weer aan de regels. En natuurclubs (VZZ, Sovon enz) houdt men binnenboord via consultingopdrachten, die dan 'monitoren'wat de schade is aan vogels, vleermuizen, omdan naar de wens van de opdrachtgever te rapporterenb dat we ons vooral geen zorgen moeten maken, maar 'dat er meer onderzoek nodig is'

 3. LeClimatique 24 december 2010 om 18:33 - Antwoorden

  Wanneer komt dit soort beerputten nu eens verder en meer uitgebreid in de mainstream-media. Zo'n enkele eenzame documentaire is veel te gauw weer vergeten. Dit moet zo groot en omvattend in het nieuws totdat men schamend met de staart tussen de benen afdruipt. Het gaat om honderden euro's per gezin naar de windmolens.

 4. Alex B 25 december 2010 om 12:32 - Antwoorden

  Het plan Lievense uit de jaren '80, kent u het nog? Rond het IJsselmeer (of een deel ervan)de dijken flink verhogen, waterturbines plaatsen, overdag het water gebuiken om stroom op te wekken, 's nachts de overcapaciteit van de conventionele centrales gebruiken om het water weer terug te pompen, eventueel aangevuld met windmolens op de dijken. Op die manier kan je de grilligheid van de stroomleverantie weer een stuk egaliseren. Maar een plan van een dergelijke infrastructurele omvang zal in Nederland voorlopig wel niet van de grond kunnen komen.

 5. roelof 27 december 2010 om 16:53 - Antwoorden

  @ subsidie-miljonairs

  als ik het goed begrijp zit het zo: om windenergie te promoten heeft de regering een subsidieregeling in het leven geroepen, maar die is kennelijk zo riant dat geld als het ware vanuit de belastingpot rechtstreeks wordt geschoven naar de zakken van boeren in de NO-poder;

  als we het dan over die subsidiemiljonairs hebben, waarom gaan we daar dan niks aan doen? waarom moet de hele regeling dan worden afgeschaft? waarom kan er geen betere regeling komen?

  er zijn wel meer miljonairs, het zaken doen en het kapitalisme worden toch ook niet afgeschaft?

 6. roelof 27 december 2010 om 17:10 - Antwoorden

  @ matthijs:

  "Als de vraag groter is dan het aanbod, stort de spanning op het net in elkaar"

  ik heb niet meer natuurkunde dan de derde klas gehad, wellicht kun je me dit nog even uitleggen?

 7. Ook Boos 28 december 2010 om 17:04 - Antwoorden

  @Roelof,

  Je moet stroom net zien als water, als er veel gebruikt wordt, gaat de waterdruk omlaag. Stroom heeft in het transport echter wat bijkomende nadelen ten opzichte van water en daarom is een vrij nauwkeurige regulatie van de elektrische spanning essentieel.

 8. roelof 28 december 2010 om 18:58 - Antwoorden

  @ Ook boos

  in een artikel in trouw las ik dit:

  "In de tussentijd gaat Eneco door met het verduurzamen van de energievoorziening. Rameau: „Wij willen dat vooral doen met windmolens op zee. Dat is in onze contreien het meest kansrijk. Wind waait echter niet altijd zodat je bij gebrek aan wind, en dus energie, een back-up moet hebben. Dat is deze gascentrale. Dit is een flexibele gascentrale die je naar believen aan en uit kunt zetten. Dat kan met kolen- of kerncentrales niet.”

  http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article3355274.e

  is een beetje in tegenspraak met wat eerder gezegd is;

 9. Ook Boos 29 december 2010 om 02:06 - Antwoorden

  Beste Roelof,

  Die flexibele gascentrale is de hele essentie van windmolenenergie. Zonder die snel opschakelbare gascentrales zijn windmolens al direct verdoemd. Verdiep je er zelf wat meer in en je komt tot de conclusie dat deze gascentrales inefficiënt zijn in vergelijking tot kolen- en kerncentrales. Ze zijn echter wel nodig om de onbalans in de elektriciteitsleverantie te voorkomen. Door die windmolens moeten echter meer van die kostbare en inefficiënte gascentrales gebouwd worden.

 10. Vlieggek 29 december 2010 om 22:40 - Antwoorden

  Die flexibele gasturbine-centrales in combinatie met windturbines werken averechts.

  Ik ken een van de hoofdtechnici van de nieuwe "flexibele" gasturbine-centrale, net noordelijk van Lelystad, heel goed. Deze vertelde mij dat deze "flexibele" centrale er 2 uur 30 minuten voor nodig heeft om op 60% vermogen te komen, en 5 uur om op 100% vermogen te komen. Daarom draait deze centrale bijna constant op 60%. Windturbines vallen regelmatig terug van 70 tot 100% capaciteit naar bijna 0 % in een tijdsspanne van 30 minuten, niet alleen door wind-afname, maar ook door plotseling draaien van de wind (bij buien-lijnen). Dit is door de beste meteo-dienst niet te voorspellen (dat kan ik uit ervaring zeggen omdat ik al bijna 30 jaar vanaf vliegveld Lelystad vlieg), dus kan de centrale daar nauwelijks op anticiperen.

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK