Windmolens maken meer kapot dan ons lief is

Zondagavond 19 december 2010. Puike journalistiek van Sven Kockelmann in KRO Brandpunt. Windmolens is windhandel en maakt zoals deze video laat zien meer kapot dan ons lief is. En ooohh wat is die Maxime Verhagen een ….

Hieronder deel 2 van het item

En nu snel allemaal ons abonnement bij Greenchoice opzeggen!

Door |2010-12-20T23:28:24+00:0021 december 2010|56 Reacties

56 Comments

 1. roelof 27 december 2010 om 17:10 - Antwoorden

  @ matthijs:

  "Als de vraag groter is dan het aanbod, stort de spanning op het net in elkaar"

  ik heb niet meer natuurkunde dan de derde klas gehad, wellicht kun je me dit nog even uitleggen?

 2. Ook Boos 28 december 2010 om 17:04 - Antwoorden

  @Roelof,

  Je moet stroom net zien als water, als er veel gebruikt wordt, gaat de waterdruk omlaag. Stroom heeft in het transport echter wat bijkomende nadelen ten opzichte van water en daarom is een vrij nauwkeurige regulatie van de elektrische spanning essentieel.

 3. roelof 28 december 2010 om 18:58 - Antwoorden

  @ Ook boos

  in een artikel in trouw las ik dit:

  "In de tussentijd gaat Eneco door met het verduurzamen van de energievoorziening. Rameau: „Wij willen dat vooral doen met windmolens op zee. Dat is in onze contreien het meest kansrijk. Wind waait echter niet altijd zodat je bij gebrek aan wind, en dus energie, een back-up moet hebben. Dat is deze gascentrale. Dit is een flexibele gascentrale die je naar believen aan en uit kunt zetten. Dat kan met kolen- of kerncentrales niet.”

  http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article3355274.e

  is een beetje in tegenspraak met wat eerder gezegd is;

 4. Ook Boos 29 december 2010 om 02:06 - Antwoorden

  Beste Roelof,

  Die flexibele gascentrale is de hele essentie van windmolenenergie. Zonder die snel opschakelbare gascentrales zijn windmolens al direct verdoemd. Verdiep je er zelf wat meer in en je komt tot de conclusie dat deze gascentrales inefficiënt zijn in vergelijking tot kolen- en kerncentrales. Ze zijn echter wel nodig om de onbalans in de elektriciteitsleverantie te voorkomen. Door die windmolens moeten echter meer van die kostbare en inefficiënte gascentrales gebouwd worden.

 5. Vlieggek 29 december 2010 om 22:40 - Antwoorden

  Die flexibele gasturbine-centrales in combinatie met windturbines werken averechts.

  Ik ken een van de hoofdtechnici van de nieuwe "flexibele" gasturbine-centrale, net noordelijk van Lelystad, heel goed. Deze vertelde mij dat deze "flexibele" centrale er 2 uur 30 minuten voor nodig heeft om op 60% vermogen te komen, en 5 uur om op 100% vermogen te komen. Daarom draait deze centrale bijna constant op 60%. Windturbines vallen regelmatig terug van 70 tot 100% capaciteit naar bijna 0 % in een tijdsspanne van 30 minuten, niet alleen door wind-afname, maar ook door plotseling draaien van de wind (bij buien-lijnen). Dit is door de beste meteo-dienst niet te voorspellen (dat kan ik uit ervaring zeggen omdat ik al bijna 30 jaar vanaf vliegveld Lelystad vlieg), dus kan de centrale daar nauwelijks op anticiperen.

Geef een reactie

Solve : *
20 + 3 =


Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK