In het op 2 januari om 18.55u (NL2) uitgezonden tranentrekkende EO drama “Arctic tale” wordt alles duidelijk: het einde van de ijsberen is nog slechts een kwestie van tijd, als gevolg van klimaatverandering.

Toegesproken door Queen Latifah herself moet je als kind AD2011 toch wel onder de indruk raken van zoveel dreigend onheil…

Nu gaat de film over de samenleving van ijsberen, walrussen en robben op een stukje poolzee. Dat dit per definitie een wreed drama is, werd handig omzeild in de beelden. Zoals ook hoort op dat tijdstip: ook bij het A-team worden in elke aflevering kisten munitie leeggeschoten en arsenalen bommen tot ontploffing gebracht, maar in de hele serie komt geen druppel bloed in beeld.

Gelukkig maar, rond Fabeltjeskranttijd hoort de wereld op tv gezellig en spannend en vooral niet bedreigend te zijn.  Kinderen verdienen een zorgeloze jeugd.

EO commentaar

Maar daar denkt de EO toch anders over. Bij deze mijn notities van de commentaarstem bij de uitzending.

Door klimaatverandering:

 • Is het zeeijs is tegenwoordig dunner
 • Is het pas 3 maanden later sterk genoeg voor een ijsbeer om erover te kunnen lopen
 • Is de sneeuw te dun voor een ijsberenhol
 • Zijn de windvlagen sterker dan vroeger
 • Is er geen beschermende ijswal meer
 • Gaat het broertje van de hoofdpersoon dood van de honger
 • Wordt de hoofdpersoon eerder verstoten
 • Valt de lente eerder
 • Is het ijs nog nooit zo vroeg afgebroken waardoor er door de ijsberen niet meer gejaagd kon worden
 • Riskeert de hoofdpersoon om te overleven alles!
 • Wordt het ritme van de seizoenen verstoord en worden de rechtmatige bewoners vluchtelingen
 • Is er 20% minder zeeijs. Wat als die trend doorzet en in 2040 de zee praktisch ijsvrij is?
 • Wat moeten de kinderen van de ijsberen doen als het zeeijs verdwijnt?
 • En de onze?……

Een realistische bloedige kill van een rob door een ijsbeer is dus onverantwoord om aan kinderen te laten zien, maar een hele reeks doemgedachten over de toekomst worden blijkbaar als gezonde opvoeding gezien….

Opvallend was dat er ook gezegd werd: “De ijsbeer nadert de prooi met de wind mee”. Dat is dan wel een erg domme ijsbeer. Of zou het klimaat ook invloed hebben op ijsberenintelligentie?

Klimaatpropaganda

Ik kreeg hierdoor even het idee dat de EO een mooie natuurfilm had gekocht en daar een eigen alarmistische tekst bij had geschreven. Maar nee hoor, er zit een hele propagandamachine achter deze film. Met uiteraard een”Take action” menu erbij, waar je onder invloed van golven sociale muzak geacht wordt het Polar Fund en het Arctic Exploration Fund financieel te steunen

Dit geld (plus een deel van de recette) blijkt terecht te komen bij “The National Wildlife Federation and three other conservation groups working to protect the Arctic and its inhabitants” en verder gebruikt te worden “to be part of helping us to continue to film polar bears and walrus as they respond to climate change in the arctic.”

De National Wildlife Federation is een extreem alarmistisch dramgroepje dat de ijsbeer in 2050 met 50% gereduceerd ziet worden.

Er gaat dus geen cent naar de ijsberen, alles gaat naar de propagandamachine. De peperdure hobby van de heren moet per slot van rekening betaald worden!

IJsberenplaag

In werkelijkheid is de ijsberenpopulatie al 50 jaar groeiend, van 5 à 10.000 in 1960 tot 22.000 à 25.000 op dit moment. Op veel plaatsen zijn er duidelijk overpopulatieverschijnselen, zoals gewichtsverlies,  kannibalisme tussen volwassen dieren, en lastig vallen van mensen in hun dorpjes.

Wie hierover uitstekende eerstehands informatie wil horen, moet even dit korte seminar van de Groene Rekenkamer beluisteren met de ervaren Canadese ijsberenexpert Mitchell Taylor . Zijn conclusie is dat er bij de voorspelde daling van de hoeveelheid poolijs, een afname van de ijsberenpopulatie te verwachten is van 20%, wat prima past binnen de normale fluctuaties van deze soort.

Dit geeft een leuke wending aan de stelling op de NWF website:

“The polar bear is the proverbial “canary in the coal mine” of the serious threat global warming poses to wildlife species around the world, unless we take immediate and significant action to reduce global warming pollution.”

We kunnen gezien de huidige ijsberenplaag dus blijkbaar rustig ogenblikkelijk stoppen met klimaatbeleid!