Een Drents Heideschaap maar dan groter: de muskusos, die mogelijk wél uitsterft want nu al smalle genetische basis

Collega Hajo constateerde vandaag al dat onze strategie verkeerd is. Wij verkopen geen zielige verhaaltjes, maar kritische berichtgeving en dus komt er geen druppel uit de subsidiekraan. Toch kunnen we best pathetisch zijn. Om dat te bewijzen, komt hier vandaag een arm dier dat wél zielig wordt, mocht opwarming doorzetten. De Muskusos. We denken even mee met onze alarmistische vrinden.

Ken de Ontkenner….
Ik heb even in het archief van mijn onvolprezen biologenkrant Bionieuws gekeken, en stuitte op het opiniestuk van Ken Kraaijeveld, Leids geneticus met eigen website. Hij is ook meer van de muskusos. Hij kraakt het ijsbeerverhaal op basis van genetica. 8000 jaar geleden was het 2 graden warmer, toch leidde al dat terugtrekkende zeeijs niet tot een genetische bottleneck in de ijsberenpopulatie, de variatie is nog ruim. Conclusie, die opwarming had zo’n impact niet. Dat wisten we al, maar er zijn dus ook in Nederland meer van die vreselijke ‘ontkenners’. Me dunkt dat Ken nu zijn subsidie wel kan vergeten.

Redt…de muskusos
Sorry. Daar schoot ik weer even in de oude reflex van kritische berichtgeving. We gaan verder met een nieuw posterdier als waardige opvolger van de ijsbeer: de muskusos. Die kan wel uitsterven, zo schrijft Kraaijeveld. Wat vinden jullie van dit alternatief? In de IJstijd leefde hij ook bij ons, en Katwijker vissers hebben ‘m nog opgevist.

De musksusos is een beest dat op de toendra leeft. Die toendra zal bij opwarming langzaam overwoekeren met bos. En uit genetische analyse blijkt dat dit beest in die warmteperiode wel een opdonder kreeg, doordat de toendra verregaand inkromp (al kan jacht door mens en dier ook een rol spelen bij zijn Werdegang). Vinden jullie ‘m lief en zielepietie?