Een must read: uit 1995 en overlopend van Deja Vu

Al bij mijn bezoek aan de linkse hippies van Benificio in Andalusie afgelopen najaar viel me op dat écht links de opgeblazen retoriek wantrouwt rond Man Made Global Warming. Bij Echt Links bedoel ik niet de gesubsidieerde elitaire Joop-hypocrieten. Maar het tegendeel daarvan, integere mensen met principes die ze naleven. Zij zien hierin, net als veel sceptici, dat vooral financiele en politieke belangen de hoofdmoot vormen, niet werkelijke zorg voor de leefomgeving.

Ik kreeg vandaag een mail van Denis Rancourt
Deze fysicus werd ontslagen om zijn politieke standpunten bij de Universiteit van Ottawa . Hij publiceerde ruim 80 peer-reviewed papers, de laatste rij onder andere over analyse van sedimenten in boreale meren. (die zogenaamd levenloos werden door ‘zure regen’)

Rancourt wees mij nog eens op zijn essay ‘Some Big Lies of Science’op zijn blog activist teacher, en gaf ook nog wat andere leestips mee, waaronder bovenstaande titel, die perfect past in het werk van Jaap Hanekamp van de Groene Rekenkamer.

Rancourt ziet Man Global Warming, net als Zure Regen en de inmiddels sterk betwijfelde theorie over gaten in de Ozonlaag als manieren om wetenschappers bezig te houden met non-issues en theoretische risico’s die statistisch nauwelijks significant zijn.

Terwijl verwoestende corporate belangen ondertussen vrolijk doorgaan met natuurvernietiging kijkt de wetenschap de andere kant op, door decennia te stoeien met opgeblazen theoretische risico’s. Ook blijven bij normale mensen de lasten maar stijgen, terwijl een donkergroene elite zich verrijkt.

Rancourt ziet een duidelijk verband, wat de ‘kijkmijscherpzinnigers’ meesmuilend het woord ‘complot’zal ontlokken. Lees zijn blogs en tussen de rebelse retoriek las ik veel aanstekelijke zaken die je tot denken dwingen. Op de moderne universiteit is zelf nadenken tegenwoordig onmogelijk als je ooit nog een vaste aanstelling wilt.

But is it True?
Een klassieker van de sociale wetenschapper Aaron Wildaavsky uit 1995 over de precautionary culture, Jaap Hanekamp’s specialiteit die je een sterk deja vu gevoel geeft. Hier een excerpt:

“We should be guided by the probability and extent of harm, not by its mere possibility. The search for possibilities is endless and it trivializes the subject. There is bound to be great diversion of resources without reducing substantial sources of harm. Consternation is created but health is not enhanced…. Weak causes are likely to have weak effects. Our search should be for strong causes with palpable effects, like cigarette smoking. They are easier to find and their effects are much more important to control…. The past necessity of proving harm has been replaced by a reversal of causality: now the individuals and businesses must prove that they will do no harm. My objection to this…is profound: our liberties are curbed and our health is harmed.”

En lees ook dit essay, in de linkse actiekrant counterpunch.

The press, which thrives on fearmongering, promotes the nonexistent threat as vigorously as it did the imminence of Soviet attack during the cold war, in concert with the arms industry. There’s money to be made, and so, as Talleyrand said, “Enrich yourselves!” I just bought two roundtrip British Airways ticket to Spain from Seattle and a BA online passenger advisory promptly instructed me that the CO2 “offset” cost would be $7.90 on each ticket, which I might care to contribute to Climate Care. It won’t be long before utility bills will carry similar, albeit mandatory and much larger charges.

Dat schreef hij 3 jaar geleden, en inderdaad gaan nu onze energierekeningen omhoog om de subsidiemiljonairs in de Noordoostpolder aan hun miljarden te helpen. Dat is nog maar het begin.

Hear hear!
Wie echt links is, komt in opstand tegen het bureaucratisch academisch complex dat volgens mij verantwoordelijk is voor de substantiele lastenstijging waaronder wij loonslaven gebukt gaan. Vooral door de andere kant op te kijken. En wij maar dokken voor bonussen, bankmanagers, belastingen in een web van schuld waar een donkergroene elite zich verrijkt over de ruggen van gewone mensen. Zoiets.. dan klink ik toch wel lekker links?