.....wat moet ik meer zeggen: 14 mei, doe gezellibelli mee!

Er is afgelopen jaren veel geld geroofd van mensen die daarvoor werken, om het uit te delen aan mensen die dat niet doen. Of die slechts doen alsof. Ook boven mijn bureau hangt nu zo’n spookachtig paars biljet dat een bedrag eist, waarvan ik me in godesnaam afvraag hoe ik dat voor 31 maart nu weer moet betalen.

Klimaatneutrale sigaar uit eigen doos
Maar vandaag kreeg ik een brief binnen, die mijn belastingmoraal meteen op peil bracht: van het gezellige Klimaatstraatfeest. De overheid deelt gezellige subsidies uit, oplopend tot 400 euro per straat in liefst 347 gemeentes. Aan bewoners in straten die de meeste Klimaatpunten hebben gespaard. Om een lekker klimaatfeestje te bouwen op 14 mei. Kijk, daar dóe je het dan toch wel weer voor!

Oppersubsidiespons Sible Schone
(ex-Milieudefensie, ex-Wereldnatuurleger) heeft het bedacht met zijn subsidiesponsjes van de klimaatcampagne Hier. En 347 gemeentes doen lekker gezellibelli mee. Dat ze moesten bezuinigen, dat was maar een grapje, de gekkerds. Andere sponsor van dit feest, naast uw gemeente: de dependance van Ecofys en energiebedrijven, bekend als Agentschap.nl (U dus).

Energiebesparing heet de motivatie. Dat klinkt goed, maar als binnenklimaatactivist maak ik mij ernstig zorgen, kijkt u maar..

Redt het binnenklimaat
Helaas voor alle saamhorigheid. Er is een grens aan de mate waarin je woningen kunt dichtsealen onder het mom van energiebesparing, zonder de gezondheid van bewoners geweld aan te doen. Let wel, meer dan 90 procent van de tijd leeft u binnen. Annelies van Bronswijk van de TU Eindhoven kan u daar meer over vertellen.Frisse lucht, huisstofmijt, allergie enzo.

Je zou mij wat dat betreft binnenklimaatactivist kunnen noemen. (waar blijft mijn subsidie?)
Wat wilt u doen, wanneer uw hele gezin een kop snert heeft gegeten en die beginnen dat te verteren? Het raam open doen, maar dat is straks een klimaatmisdaad. Komt de klimaatpolitie van Schone langs om u te bekeuren.

Een bedrijf dat leeft van energieverkoop wil minder verkopen?
Mensen worden ook lekker gemaakt met kostenbesparing. Betere isolatie zou theoretisch tot een lagere rekening moeten leiden. Ware het niet dat zowel energiebedrijven als de overheid daar geen enkele behoefte aan hebben. Let wel: energiebedrijven leven van de verkoop van zoveel mogelijk energie: geen speld tussen te krijgen. Die willen méér energie verkopen, en dat heeft onze overheid in de jaren negentig zo gewild.

Klimaatmakers
Daar komt nu op mijn adres ook nog een netwerkbedrijf overheen. Die schrijven een eigen rekeningetje om hun eigen aparte overhead te betalen, en de bonus van amateurbestuurders die CEOtje willen spelen: transportkosten heet dat nu. Omdat ik kan kiezen tussen Enexis, Enexis en, eeh, Enexis verwacht ik dat die kosten voorlopig niet omlaag gaan. De elektrapoot van het netwerkbedrijf, Energie Service Friesland noemt zich trouwens ‘Klimaatmakers’.

Als grootste klapper hebben we daar nog, onze goeie ouwe overheid.
Meer dan de helft van de energiefactuur inclusief BTW is belasting.

Besparing is niet in het redelijke belang van de overheid..
omdat zo belastinginkomsten dalen. En minder gas verbruiken, daar heeft ons land sinds Slochteren al helemaal geen behoefte aan. Hoe kan de overheid plotseling 20 procent minder inkomsten (het doel va 20, 20 20 va de EU) uit aardgasbaten opvangen?

Energiebesparing is zo vooral de dekmantel
.. waarmee we de donkergroene klimaatideologie door de spouwmuren geboord krijgen. Dat is jammer. Wanneer we energie en klimaat voor de rest van de eeuwigheid loskoppelen, ben ik enkel voorstander. Zuinig omgaan met hulpbronnen, dan kun je er langer mee toe. Een waarheid als een koe. Maar verder: energiebesparing heeft evenveel te maken met het klimaat, als Kaapse klipdassen met een afscheidstoernee van U2 in Oostenrijk. En iets in mij zegt dat je energiebesparing niet aan de overheid moet overlaten, maar gewoon zelf ter hand moet nemen als dat winst oplevert.

Maar Sible, wees niet ongerust.
Ik zal het bedrag gauw naar je schaduwrekening overmaken. Je hebt me weer gemotiveerd. Als ik mijn auto daarvoor moet verkopen, heb ik je vast blij gemaakt.