De Moorse dorpjes Bubion en Capilleira: aanrader en nu ook skigebied in Sierra Nevada

Na mijn eerdere bombastische posting over het onnut van biodiversiteit, die enkele klimaatkruisvaarders boos deed wegrennen weer eens wat luchtigs.

Rip’s vakantietip: bezoek de Sierra Nevada in Andalusie.  Prachtnatuur, 2 uurtjes vliegen op Malaga en een uurtje in de huurauto. Er komt nog een verhaaltje over in De Standaard.

In een klein gebied in de Alpujarras ..
..kun je alle Europese klimaten aantreffen op hike/mountainbike-afstand van halfwoestijn op de zonverschroeide zuidhellingen aan de Middellandse zeekant, tot alpien en ijzig toendraklimaat zo rond de top van de Mulhacen, met bijbehorende afwisseling in plantengroei. 

Het gebergte kent een endeempje of 80, onder andere soorten die op dit ijzige eilandje achterbleven nadat de laatste ijstijd het voor gezien hield. Nu was ik nooit zo van de plantjes, maar de havikarenden kon je me wel voor wakker bellen. De dorpjes op de foto waren het laatste toevluchtsoord van de Moren, voor ze definitief uit Spanje gek.. werden.

Gezien de huidige ‘extreme weather events’
..die tegen mijn raam geselen, vroeger bekend als ‘regen’ , overweeg ik om snel weer een retourtje te boeken, want deze klimaatvluchteling heeft het hier wel even gezien. Check voor de aardigheid het stabiele klimaat in Malaga. Hasta luego. Iedereen is tegenwoordig kosmopoliet, je drukt op ‘enter’op internet en een paar uur later vlieg je.

En nee, ik heb mijn vlucht niet ‘gecompenseerd’.
V0elde me niet schuldig genoeg om in een groene stoel te zitten, maar misschien komt dat nog. Daarnaast wil ik niet dat een paar arme Ugandezen van hun land gebonjourd worden door de Nederlandse koolstofcompensatiemaffia. Zelfs niet voor Floortje ‘ik vlieg de wereld rond én ben ook nog klimaatactivist, dus samen dubbel interessant’Dressing. Zou zij de voorgaande link van African Conservation kennen en net als ik huiveren van de praktijken van Green Seats en Face (dat zich nu Face the Future noemt)?

Je zou kunnen overwegen om Almere weg te vagen..
en vol te planten met bomen als compensatie voor alle vluchten van Floortje. Zou dat genoeg oppervlak zijn denk je? Of het land van een paar weerloze Zeeuwen in de Hedwigepolder. Die moet nu onder water voor de hobby van een paar fondsenwervende bedrijfjes, gesitueerd in Zeist. En in Zeist staan al zoveel bomen. Waarom geen bomen voor het klimaat in plaats van water: ook zonder zeespiegelstijging krijgen de Zeeuwen zo al natte voeten.

Ach, wat doe ik ook moeilijk
..
zulke praktijken moet je uit het zicht van de Westerse wereld verrichten bij mensen die toch al rechtenloos zijn: dat is idealisme! Kies jouw te verbannen inboorlingen, zo’n ‘witte plek op de kaart’van jouw wereldbeeld, en die je nooit gezien moet hebben, plant een virtuele boom en voel je goed!!!

Idealisme is zoo cool.