Typische klimaat'wetenschap':De consumptie van hamburgers in de wereld groeide, toen de temperatuur afgelopen eeuw steeg: dus groeit de consumptie door Global Warming

Ik vind deze kop leuk klinken, hij komt goed van pas dus is het waar. Reageerder Timo gaf de link door naar het volgende nieuws: we moeten geloven dat Eskimo’s meer naar de Mc Donald’s en de supermarkt gaan door Global Warming. Echt alle media namen dit over omdat het zo leuk klinkt:  van Telegraaf tot de krant die gratis maar niet goedkoop pretendeert te zijn.

Barry Smit helpt geloofwaardigheid IPCC verder om zeep
Dit ‘nieuws’ is via nieuwszender CNN de wereld in geholpen door de Canadese politiek consultant Barry Smit, VN-adviseur en lead author van WG3 van het IPCC bij zowel AR4 als AR3. Naast zijn politieke werk noemt hij zich ook  (sociaal) geograaf: kortom een archetypische Klimaatdokterklavan, waarvan je bij ons exponenten hebt als Pier Vellinga, en in Vlaanderen Peter Tom Jones.

Tussen het politiek bedrijven door
..houdt Smit zich bezig met arme volkjes over de hele wereld, die ons een trieste mededeling te geven hebben. Waaronder Bangladesh en hij komt ook incidenteel bij eskimo’s op bezoek. Dat doet hij ‘al 5 jaar’, wat al een indicatie is over de reikwijdte van ’trends’in zijn ‘onderzoek’.

Zucht…Laten wij dan maar weer de logische vragen stellen, die onze pers steeds nalaat..

Rousseau is springlevend
Allereerst de probleemstelling: veranderende levensstijlen van ‘authentieke oorspronkelijke’volken, die vooral in de afgelopen halve eeuw in stroomversnelling raakten. Niet alleen boven de poolcirkel, maar overal waar de Westerse gemakken en techniek hun weg vinden.

Als basisaanname bij veel sociaal ‘wetenschappers’geldt nog steeds het romantisch esthetische ideaal dat Rousseau 250 jaar geleden bedacht in ‘Discours sur l’inegalité, en als verhaal uitwerkte in La Nouvelle Heloise (volgens Annie Jourdan in ‘Op zoek naar oorspronkelijke eenheid’) : de zuiverende natuurlijke/oorspronkelijke levensstijl die de ‘natuurlijke mens’zou leiden, en de ‘vervuilende’werking van de beschaving daarop, die het authentieke zelf zou aantasten. Die voorgekookte ideologie vindt je meestal in de probleemstelling terug bij sociaal academici. De ‘oorspronkelijkheid’is bedreigd, en moet ‘hersteld’worden. Dat ter info.

Liever traditioneel doodhongeren en bibberen
Er is tegenwoordig ook boven de poolcirkel een supermarkt te vinden, en volgens Smit is eten daar alleen maar ‘kunstmatig’ en dus ongezond. Slechts in één citaat kom je al 3 anecdotische beweringen tegen die als impliciete aanname hanteren dat oorspronkelijkheid de norm ‘hoort’ te zijn, versus dat verdorven welvaartsvoer.

Vanwege de nieuwe problemen met de jacht, passen de mensen hun dieet aan op wat er in de winkel ligt”, aldus Smit, die al vijf jaar onderzoek naar de Inuït leidt. De Inuït moeten vaak ver reizen naar een winkel en komen daarom meestal met lang houdbare spullen thuis. „Vooral jongeren eten steeds vaker ernstig bewerkt junkfood.”

Volgen wij zijn logica even
 De meeste ‘traditionele’volken willen dus achter een walrus aan blijven rennen over een ijsschots, als ratten in de iglo ’s winters doodhongeren omdat de gedroogde zeehonddarm op is. Oftewel de traditionele levensstijl vasthouden. Nee, ik wil u niet sturen hoor, ik neem u hooguit serieus als lezer.

Of onze Climategate-logica
Dat traditioneel leven was geen bal aan, maar alternatieven waren er niet. Nu wel. Wie kan trekt dus naar de stad, of neemt de Westerse levensstijl aan, voorzien van alle gemakken (en nukken). Zo belandt ook de supermarkt boven de Noordpool, en verrek, daar halen ze eten vandaan. En ja, zelfs een Big Mac is altijd nog lekkerder dan een rotte zeehondendarm.
Die trend, meer gemak, minder traditie vindt wereldwijd al meer dan een halve eeuw plaats, ook in Europa. En ja, vooruit, er is op sommige plekken wat minder ijs, en dat vraagt om AANPASSING, zoals dat al eeuwen gebeurde. Nu iets sneller, maar in de warme jaren veertig lag dat al net zo. Wist u trouwens dat die traditionele natuurvolken in Canada en op Groenland jaarlijks honderden ijsberen neerknallen?

U mag dus kiezen wie u gelooft..