Wat wil het geval? Phil Jones heeft samen met Raphael Neukom een nieuwe klimaatreconstuctie gedaan voor Zuid-Amerika die gebaseerd is op proxies (meetseries die een maat zouden zijn voor temperatuur).
Stephen McIntyre was ook geinteresseerd in de nieuwe publicatie en vroeg de originele data bij de hoofdauteur Raphael Neukom op om de resultaten te verifieeren.
Het antwoord van Neukom was te raden: “We kunnen de data niet geven omdat ze niet van ons zijn”, waarmee de publicatie dus van wetenschap gedegradeerd is tot opinie.
Wanneer zal Jones en zijn vrienden het leren, wanneer zullen wetenschappelijke bladen eisen dat de proxies onderdeel uitmaken van een publicatie, en wanneer zal het KNMI dit soort onwetenschappelijke praktijken eens categorisch veroordelen?
ref
R. Neukom, J. Luterbacher, R. Villalba, M. Küttel, D. Frank, P.D. Jones, M. Grosjean, H. Wanner, J.-C. Aravena, D.E. Black, D.A. Christie, R. D’Arrigo, A. Lara,11, M. Morales, C. Soliz-Gamboa, A. Srur, R. Urrutia, and L. von Gunten, (2010) Multiproxy summer and winter surface air temperature field reconstructions for southern South America covering the past centuries,Climate Dynamics, Online First March 28, 2010 DOI: 10.1007/s00382-010-0793-3
http://www.springerlink.com/content/u6058kj93562ru02/
http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/pubs/neukom2010/neukom2010.html
http://climateaudit.org/2011/01/06/more-data-refusal-nothing-changes/
Tja, dat is ook een politieke kwestie. Tijdens mijn master onderzoek mocht ik de data uit de VS ook niet zomaar vrijgeven, daarvoor heb ik een contract moeten ondertekenen. Dit komt omdat de politiek en de managers vinden dat wetenschap een product is en er dus aantoonbaar geld mee moet kunnen worden verdiend. Dus het liefst zo veel mogelijk patenten aanvragen en het moeilijk/niet toegankelijk maken van data. Het onderzoek moet liefst ook zo veel mogelijk toepasbaar zijn en relevant voor de samenleving, en dit lokt u vraagt wij leveren gedrag uit. Data en wetenschappelijke resultaten zijn producten waar je dan geld mee kan verdienen. Echt het business model dus. Ik denk niet dat er veel wetenschappers zijn die hier heel blij mee zijn.
(Ps: dit is wat algemener natuurlijk, de heer Jones heeft schijnbaar terecht/onterecht? een niet al te beste reputatie opgebouwd op dit gebied.)
Jones werd eens in het verleden gevraagd hoe dat nu zat met die "peer reviews" als de data niet vrijgegeven konden worden. Zijn antwoord was onthutsend: er werd bijna nooit om gevraagd! Zover de waarde van die "peer reviews" waar de klimaat alarmisten het altijd over hebben…
Er was niets aan de hand geweest als Neukom had aangegeven hoe, waar en welke gegevens hij verkregen heeft.
Dan had McIntyre en ieder ander de gegevens op een zelfde wijze kunnen vergaren.
Kleuters.
Zou McIntyre dat niet weten?
zou Neukom dat niet weten? Als je iets publiceert en de data is niet openbaar, mag je het dan wel wetenschap noemen? Dit historisch onderzoek zonder bronvermelding is gewoon niet comnpleet. Journals zouden de verplichting moeten stellen dat als de data zelf niet beschikbaar is, de andere onderzoekers niet hetzelfde speurwerk moeten verrichten als de schrijvers van het artikel. Als de data wordt opgevraagd moet een gedetailleerde lijst beschikbaar zijn van alle exacte gebruikte bronnen.
"het zit in een database" is een uitvlucht die niet professioneel is.
Eigenlijk is het heel simpel:
P = proxies, M = Methode, R = reconstructie.
R = M(P)
als P niet volledig bekend is en M onvolledig beschreven wordt, dan is R waardeloos.
@Neven
Tuurlijk weet hij dat, maar "Ik verveel me, wie ga ik nu weer zwartmaken?".
Lijkt op de Briffa-affaire toen Stevie die proxie-data gewoon had en Briffa hem dat ook gezegd had.
@Erren
Als P van iemand anders is, dan kun je P gewoon gaan bekijken op de betreffende plek of de eigenaar van P vragen of je ze mag inzien.
Stel dat iemand iets over het gouden dodenmasker van Toetankhamon of de Lijkwade van Turijn zou hebben gepubliceerd, moet die dan het dodenmasker of de lijkwade opsturen aan eventuele auditors? De locatie aangeven (Luxor/Caïro of Turijn) is toch genoeg.
Maar we hebben dit al in den treure bediscussieerd? Is Jones nu opnieuw target? Verveel jij je ook soms?
Het zou onbehoorlijk wetenschappelijk gedrag moeten zijn als gegevens waarop een publicatie stoelt niet publiekelijk toegankelijk zijn.
Nu is het mogelijk om iets te beweren zonder verificatiemogelijkheid.
Kan niemand het verificeren? Andere wetenschappers kunnen toch ook bij de verschillende instanties een aanvraag voor de data doen en deze dan toegewezen krijgen als ze een geheimhoudingsverklaring ondertekenen?
Het heeft er inderdaad alle schijn van dat het belangrijker is om te miepen over hoe oneerlijk het is, en dat het niet netjes is, en dat er niet genoeg transparantie is (JvdLaan legt al uit dat dat ook komt omdat er met die data geld verdiend moet worden). Maar de wetenschap is toch belangrijker? Verwacht McIntyre dat hij de hele AGW-hypothese omver kan werpen als hij de data in handen heeft? Nee? Waarom dan zoveel ophef?
Misschien had McIntyre zich wat positief-constructiever op moeten stellen, en zich niet moeten laten gebruiken door jan en alleman (inclusief denktanks) die de implicaties van AGW niet kunnen verkroppen en dan maar gaan roepen dat het allemaal een scam is om de boel zo lang mogelijk te vertragen. Dan zijn mensen ook bereid moeite voor je te doen. Mensen die zaniken, insinueren en beledigen komen gewoon achteraan. Maar daar is McIntyre maar wat blij mee, volgens mij.
Dat was inderdaad behoorlijk gênant. En verhelderend.
Neven schreef:
"Kan niemand het verificeren? Andere wetenschappers kunnen toch ook bij de verschillende instanties een aanvraag voor de data doen en deze dan toegewezen krijgen als ze een geheimhoudingsverklaring ondertekenen?"
Hoe kan men peer-reviewen zonder relevante data?
Publiceer met data of publiceer niet.
Voor wie Climate Audit niet leest, het antwoord dat McIntyre kreeg was :
"Dear Steve,
Thanks for your interest in our work. Most of the non-publicly available records were provided to us for use within the PAGES LOTRED-SA initiative only and I am not authorized to further distribute them. You would need to directly contact the authors. I am sorry for that.
If you are interested in a particular record, let me know and I can provide the contact details.
Cheers,
Raphael"
Ik zou het netjes gevonden hebben als Hans Erren dat stuk mee vertaald had.
Als McIntyre die data wil, moet hij ze maar bij de juiste bron opvragen. Data vallen nog altijd onder IP, en MOGEN in veel gevallen niet door derde partijen verspreid worden. McIntyre wéét dat trouwens.
Wetenschappelijke resultaten -of het nu om experimenten, waarnemingen of modeluitkomsten gaat – dienen geverifieerd te kunnen worden. Op basis van dezelfde gegevens, experimenten en methodes dient dan namelijk hetzelfde resultaat te worden verkegen.
Het is de basis van wetenschap. Wie die basis aan zijn laars lapt of kennelijk bij herhaling werkt met gegevens die 'geheim' zijn, brengt zichzelf als wetenschapper in problemen en laadt ernstige verdenkingen op zich. En niet verifieerbaar betekent inderdaad dat het resultaat slechts de waarde van een opinie heeft.
@Arjan: Het businessmodel toegepast op wetenschap is inderdaad zorgelijk. Zeker als het onderzoek betreft dat door de overheid – wij dus – wordt betaald via universiteiten.
@Jules: Ik was mijn vorige reactie gelijk met u aan het schrijven. Dit stelt het bericht in een ander daglicht. Maar ook dan is het een vreemde zaak dat basisgegevens gebruikt worden die in het onderzoeksverslag zelf niet te vinden zijn.
Verder is het onduidelijk waarom die gegevens niet door Jones c.s. mogen worden doorgegeven. Moet er voor worden betaald? Zo ja, moeten wetenschappers die aan universiteiten werken daar aan meedoen?
Fred,
je hebt gelijk dat het geen ideale situatie is, maar wetenschap kost nu eenmaal geld, en "het systeem" is nu eenmaal zo dat de kosten om data te verzamelen vaak gerecupeerd moeten worden.
Zolang daar geen verandering in komt, ga je dit soort situaties blijven krijgen.
Journals zouden kunnen beginnen om publieke archivering van proxies verplicht te stellen bij publicatie: geen publieke bron, geen publicatie. Jammer voor de pages data, maar ik gebruik bij mijn werkgever ook meetgegevens die ik niet in een tijdschrift mag publiceren, dus publiceer ik niet.
Jules "de" data bestaat niet, er is een enorm circuit van grijze data in omloop. Dus een verwijzing naar een gesloten archief zonder details over bestandsnaam en versiedatum is net zo loos als verwijzen naar "het staat op het internet".
@JvdLaan: natuurlijk kun je de lijkwade niet opsturen. Maar wel je databestanden met meetwaarden, je statitische methode en de bouwtekening en specificaties van je meetopstelling.
@allemaal: heerlijk om de cognitieve dissonantie aan het werkt te zien. Ik zie het klimaatdebat dan ook vooral als varieté. Beide kampen weten hoe het zal eindigen…. de sceptici weten dat de hoax zal uitkomen, de alarmisten weten dat we naar de verdoemenis zullen gaan.
Hoe lang het nog gaat duren? Tot alle huidige alarmisten en sceptici overleden of tenminste dik met pensioen zijn en een nieuwe generatie onderzoekers met andere problemen, andere vragen en andere kennis, in een nieuwe tijd (met China als baas van de wereld – waarin de media niet meer het vuilputje van de korte-termijn-PR-successen-najagende parlementaire democratie zullen zijn en het superieure confucianisme het gristelijke zondebesef wereldwijd heeft verdrongen) aan de slag is…. en als de gletsjers weer flink zijn gegroeid…. (wat niets voor of tegen de CO2 hypothese zegt… maar het zijn van die leukigheden)….
Nog even geduld dus. Ondertussen vermaak ik me hier kostelijk.
Overigens, ik heb een revolutionaire nieuwe theorie die bewijst dat koude kernfusie echt mogelijk is. Data om het te verifiëren? Zoek dat zelf maar uit…
PS Wow…een rood duimpje binnen 3 minuten, moet wel een record zijn :))
@Hajo,
Mee eens, maar in het geval Jones-McIntyre vraag ik me weer af of McIntyre niet weer bezig is met lastigvallen om het lastigvallen en is het in dit geval wel degelijk mogelijk om toch aan die data te komen (zie comment van Jules).
Ik denk dat alle AGW-ers dan wel skeptici het allemaal eens zijn met wat Hans Erren zegt hoe je wetenschap moet beoefenen. Echter, in de praktijk komt het voor dat (delen van) je data niet direct zijn voor te leggen, maar dat een auditor die data bij een andere persoon of instantie moet gaan halen.
En McIntyre heeft dat bij de Yamal-data gedaan, maar bleef Briffa toch lastigvallen. Briffa had hem al naar een aantal Russische onderzoekers verwezen en McIntyre had die data ook van hen gekregen, maar bleef toch Briffa stalken met verzoeken.
JvdLaan, misschien had je er in de andere thread eroverheen gelezen, maar zou je bereid zijn om mij jouw Staatvanhetklimaat te verkopen?
Neven heeft het ook nog steeds niet begrepen.
@VdLaan, nog maar eens dan in vet: DE dataset van yamal bestaat niet er zijn tig grijze versies in omloop, hoe kon McIntyre weten welke versie Briffa gebruikt had?
Dit is wat McIntyre altijd zo treffend omschrijft als "watch the pea under the thimble". Het Hockey Team is zo bedreven in het verkondigen van halve waarheden dat eigenlijk niemand meer in de gaten heeft waar het echt om gaat.
McIntyre had de russische data maar die had hij niet nodig. Wat hij nodig had en vele malen om gevraagd heeft bij Briffa was de data die Briffa daaruit had gebruikt voor zijn onderzoek. Dit heeft Briffa vele jaren geweigerd, totdat hij, 10 jaar na publicatie, gedwongen werd door de Royal Society die te publiceren voordat ze zijn laatste onderzoek zouden vrijgeven voor publicatie. Want dat was de reden, niet omdat McIntyre het gevraagd had.
Overigens komen die Climategate emails hier weer om de hoek kijken:
En dit is wat Roger Pielke Jr. schrijft over de "halve waarheden" (Pielke noemt ze "lies") mbt McIntyre: http://rogerpielkejr.blogspot.com/2009/10/hockey-…
Watch the pea…
Nu kun je wel negatieve duimpjes er bij zetten, het blijft de verantwoordelijkheid van de auteur dat zijn artikel zo goed mogelijk begrepen wordt en dat elke mogelijke ambiguiteit wordt uitgeschakeld.
Wat moet een wetenschapper over honderd jaar met een artikel waar geen bronnen bij zitten?
Antwoord: Niet verifieerbaar, kan dus in de prullenbak.
En dan heb ik het nog niet eens over de politieke boodschap die zit in het weigeren van informatie over een politiek belangrijk wetenschappelijk onderzoek.
De maan is van oude kaas en dat heb ik laatst aangetoond op basis van de meetgegevens van Campina Nederland, helaas kan ik deze gegevens niet aan u overhandigen.
Dat onderzoek van Jones is voor mij gewoon een broodje oude kaas.
@Hans Erren
Jij zit blijkbaar niet in de ICT, maar les 1 voor de informatie analist:
Door Het Te Vragen!
Maar dat was je hier al uitgelegd:
http://ourchangingclimate.wordpress.com/2009/10/0…
Voor de zoveelste keer: dat heeft hij gedaan!.
In 2006 een direct verzoek aan Briffa: geweigerd. Daarna aan "Science" die het onderzoek had gepubliceerd: geweigerd, vraag maar aan Briffa. Daarna weer aan Briffa: geweigerd.
Zoals boven vermeld, Briffa publiceerde in 2008 opnieuw een onderzoek in een magazine van Royal Society die deze keer eindelijk, na veel aandringen, hun eigen voorschriften (publiceren van de data bij het onderzoek, niks "door het te vragen") gingen hanteren:
en Briffa verzochten de data te overhandigen. Na lange tijd kwam de data dan eindelijk, maar nu in een zeer verouderde vorm (ongeveer uit de tijd van ponskaarten, waarom?). Wat echter nog ontbrak was de metadata die aangaf waar en hoe de data vandaan kwamen. Alleen een boomring nummer en de meetgegevens.
Toen weer een hele tijd niets van Briffa en Royal Society tot uiteindelijk bijna een jaar later(!), zonder dat iemand hiervan in kennis was gesteld werd de ontbrekende data stilletjes gepubliceerd op Briffa's website.
Waarom Briffa's onderzoek verschilde van het russische onderzoek, waar de data vandaan kwam, speciaal in verband met de Hockey Stick die Briffa's onderzoek vertoonde is weer een hele andere zaak.
Ik weet nog dat ik in die tijd zo smakelijk heb gelachen om dit stuk.
Ah het blogje van het Koninklijke Konijn (Rabett praat alleen in 3e persoon over zichzelf) aka Joshua B. Halpern. Voor de zekerheid hier de rest van McIntyre's quote die Halpern "vergat" te vermelden :
Watch the pea…
Overigens heeft Briffa de data op uitdrukkelijk verzoek van de Royal Society wél, schoorvoetend, gepubliceerd. Dus McIntyre's verzoek was niet zo buitengewoon en nogmaals, wat is er tegen om de data te geven, na overleg met de auteurs die daar überhaupt geen probleem mee hadden. Het is alleen maar als uitvlucht gebruikt door Briffa, zoals gezegd in 2008/09 kon het opeens wél.
Onze eigen Marco kan het beter verwoorden dan ik:
http://deepclimate.org/2009/10/07/let-the-backped…
Michael, McIntyre said this in a much later comment, and never retracted his “CRU cherrypicking” comment. The Russians are and never were at CRU. Briffa is.
Second, McIntyre’s complaints about the data doesn’t hold. He admitted to having the data. He admitted that that data gave same/similar results as Briffa. But rather than ask Briffa (or Osborne, for that matter) whether this really was the same data, he kept on bugging several people to “give the data”. Science referred him to the original authors of the data (which was NOT Osborne and Briffa, as McIntyre claims), and he never admitted to them that he already had that data, but just wanted to be sure. No, he just kept asking them for the data.
Ja, McIntyre stond door dit hele verhaal behoorlijk in z'n hemd. Maar goed, lekker belangrijk verder.
Inderdaad Briffa stond behoorlijk in zijn hemd.
Het is toch wel saillant dat vlak voor elke IPCC deadline (of zelfs er na) er een stortvloed van alarmistische onverifieerbare publicaties veschijnt, die de journals maar wat graag publiceren. Waarna critici er vervolgens jaren mee zoet zijn om de boel te ontkrachten, en er vlak voor de volgende deadline er prompt weer een onverifeerbaar artikel verschijnt, waar de IPCC leadauthors weer parmantig mee kunnen pronken.
Gaarne een link naar het bericht waar McIntyre het woord "cherry picking" heeft gebruikt. Niet, zoals de alarmisten graag doen, anderen die dat misschien deden, nee McIntyre zelf.
Wat McIntyre wél heeft gezegd was dit:
Dat is toch wel iets heel anders, wie stond er ook al weer in z'n hemd?
Overigens wie is dan wel "Onze Eigen Marco"? (Van Basten?). Jullie zijn toch hopelijk mans genoeg een eigen comment te schrijven?
Hier heb je een paar voorbeelden, TINSTAAFL. McIntyre zegt het nooit met zoveel woorden, maar insinueert graag. Z'n volgelingen pikken dat feilloos op en komen met de forse beschuldigingen. McIntyre wast z'n handen in onschuld, maar laat alle comments vrolijk staan. Erg slim allemaal. Daar rek je de boel jaren en jaren mee.
Ook al is YamalGATE iets meer dan een jaar oud, is het toch alweer een behoorlijk oude koe. Zullen we niet wachten tot een of andere paleoklimatloog van The Team (mooi staaltje dehumanisatie) weer met een onderzoek komt waaruit blijkt dat de huidige opwarming naar alle waarschijnlijkheid ongeëvenaard is in de laatste 2000 jaar? Dan kan McIntyre zich weer in een of ander detail vastbijten en begint het riedeltje van voren af aan, terwijl de gletsjers vrolijk doorgaan met smelten.
Neven:
R=M(P)
waarin R = reconstructie, M = model en P = Proxies
Zolang klimaatwetenschappers niet alle factoren van deze zeer simpele vergelijking publiceren, zijn deze publicaties slechts niet onderbouwde opinie. Een beetje als Fermat die in de kantlijn krabbelt:"Ik heb een bewijs maar het past niet in de marge".
Geen data is geen bewijs. Als we miljarden belastinggeld moeten uitgeven aan "het klimaat", dan moeten de bewijzen waterdicht zijn. Anders blijft het ecologisch lobbyisme.
TREYG vat het treffend samen:
"Hockey Team" is bedacht op unrealclimate. Don't shoot the messenger!
@Erren
Wel de rest van de comments lezen.
Lorax (paar comments verder) vat het zeer treffend samen:
You should also note that McIntyre’s ire is almost exclusively directed at papers related to AGW. He shies away from auditing papers written by skeptics. A professional auditor would not do that.
Dat laatste geldt ook voor jou en anderen hier: waarom bekritiseren jullie nooit Watts of D'Aleo of Morano? Niet-aanvalsverdrag? (Ik zou graag julle onderlinge correspondentie hierover willen zien)!
@TINSTAAFL
Marco komt uit NL, woont meen ik in de UK, is actief op diverse klimaatdiscussies en is
een geduchte tegenstander voor 'skeptici'.