WISE stelt in haar persbericht: ( http://www.tegenstroom.nl/files/PERSBERICHT%2016januari2011uraniuminzeeland.pdf )
Sinds 1969 is bekend dat er in Zeeland – op minstens drie locaties uranium in de grond zit (1). Het gaat om winbare hoeveelheden van een rijkheid (2) die vergelijkbaar is met wat in veel mijnen in Afrikaanse landen en Kazakstan wordt gewonnen.
Laten we de literatuur er eens bij halen. Harsveldt concludeert in zijn review van de uraanafzettingen in Zeeland in 1973 dat er drie lagen zijn (dus niet locaties) van glauconitisch zand waar fosfaatknollen in voorkomen die tot 300 ppm uranium bevatten. Recente boringen (Slupik et al 2007, 2008) hebben een gedetailleerde beschrijving opgeleverd van deze lagen, die van Mioceen-Pliocene ouderdom zijn en tot de Bredaformatie horen. De Bredaformatie ligt onder Zeeland hellend naar het noordoosten, de formatie komt aan de oppervlakte in Zeeuws-Vlaanderen en heeft onder Schouwen-Duiveland een diepte van 150 m.
De makers van Vroege Vogels hadden dus gewoon naar Zeeuws-Vlaanderen kunnen afreizen, de Westerscheldetunnel gaat trouwens dwars door de uraniumafzetting.
Hoe groot is nu de uraniumvoorraad? Met de getallen uit de literatuur kunnen we een maximum berekenen voor Zeeland: De Bredaformatie heeft een oppervlakte van 2113 km2 in Zeeland, er zijn drie fosfaatlagen, elk van 1 meter dik, in de lagen komen 5% fosfaatknollen voor en in de knollen zit gemiddeld 150 ppm Uranium. Dat resulteert in 11413 Mt erts met 86000 ton zuiver Uranium. Ter vergelijking: de Rossing uraniummijn in Namibie heeft een bewezen reserve van 65000 ton zuiver Uranium. Echter die mijn heeft een oppervlakte van slechts 20 km2, 100 keer zo klein als Zeeland. En dat verklaart ook gelijk waarom de voorraden in Zeeland niet economisch winbaar zijn. In Rossing liggen de voorraden compact bij elkaar met een gemiddelde waarde van 300 ppm Uranium voor het gehele gedolven gesteente. In Zeeland is er een maximum van 300 ppm U in knollen.
Bij een verkoopprijs van $59 per pond vertegenwoordigd het Zeeuwse Uraan een handelswaarde van 11 miljard dollar, met de huidige mijnwet is 5.5 miljard direct voor de nederlandse schatkist. Dan moet je dus als ondernemer voor 5.5 miljard dollar een gebied van 2113 km2 afgraven en ook nog winst maken, waarbij dus alle mogelijke mijnschade aan huizen en deltawerken ook voor de rekening van het mijnbedrijf zijn.
Harsveldt oppert zwavelzuurleaching als winningsmethode. Onder de uraniumlagen ligt de Boomse klei die niet waterdoorlatend is en boven de uraniumlagen zitten schelpenhorizonten die zwavelzuur neutraliseren tot gips. Omdat de Bredaformatie doorloopt onder de Noordzee zou een testboring/leaching op zee een veilige testomgeving opleveren. In de toekomst zal mechanisch mijnen onder land met behulp van molrobots zeker tot de mogelijkheden horen (EZAU NV, Eerste Zeeuwse Automatische Uraniummijn). Ik ben benieuwd wanneer de concessie wordt aangevraagd.
Goed plan van WISE, bedankt!
ref:
Harsveldt, HM, 1973, The discovery of uranium at Haamstede (Netherlands): Verhandelingen Koninklijk Nederlands Geologisch Mijnbouwkundig Genootschap, v. 29, p. 63-72
Slupik A.A., F.P. Wesselingh, A.C. Janse & J.W.F. Reumer, 2007, The stratigraphy of the Neogene-Quaternary succession in the southwest Netherlands from the Schelphoek borehole (42G4-11/42G0022) a sequence-stratigraphic approach Netherlands Journal of Geosciences – Geologie en Mijnbouw | 86 – 4 | 317 – 332
Slupik, A.A. & Janse, A.C., 2008 – The geological record of the Breda Formation in the subsurface of the Island of Noord-Beveland (Province of Zeeland, The Netherlands) from the Colijnsplaat borehole (42G24-1): A sequence-stratigraphic approach – DEINSEA 12: 37 – 52 [ISSN 0923-9308]. Published online 9 December 2008
Interessante stukken over shale gas en Zeeuwse Klei uranium.
Meanwhile back at the ranch propagandeert de propaganda machine door door 2010 weer tot het Warmste Jaar Sinds 1853?? te verklaren.
Moet een indrukwekkende hoeveelheid statistische gegevens zijn geweest in de 19e eeuw, misschien hebben ze toen wel de Russische data meegenomen.
Ondertussen in 2011 moest ik door een weerextreem (dat vroeger winter heette) vanochtend weer krabben aan de autoruit.
WISE, dat is toch die club van Anti-kernenergiefanaat Peer de Rijk?
Dank voor de zinvolle info Hans.
Die Boomse klei is ook erg bruikbaar om kernafval te bergen
Mijnbouw is in Nederland pier dood gemaakt.
Nieuwe mijnbouw (welke vorm dan ook) zal door de milieuwetgeving en door juridische acties vanuit de milieubeweging stevig worden tegengewerkt en worden getraineerd (ze willen wel windmolentjes en zonnepaneeltjes die nauwelijks stroom leveren!), nog meer zelfs in het geval van grondstoffen in Nederland voor kernenergie toepassingen dan voor gas, olie of zout winning. Dit staat dan nog los van de politieke aversie van eventuele mijnschade vanwege bodemverzakking door de uranium winning in Zeeland.
Vandaar, dat als we uranium nodig hebben (dat is thans overigens maar een schijtbeetje in Nederland voor de helaas maar anderhalve kerncentrale in Nederland), we dit betrekken van de landen waar uranium wordt gevonden zoals Namibië, Australië, Niger, Canada, Rusland, de VS en Zuid-Afrika. Ook Tsjechië levert binnen Europa nu uranium.
Uranium uit Zeeland? Een nieuwe fata morgana dus.
Extra kerncentrales dus heel graag, een 5-tal in de komende 30 jaar te plaatsen in Nederland. Uranium winning in Nederland? Nee dank u! Zonde van de enorme effort dit politiek te willen realiseren! Bovendien zal het contraproductief werken voor de 5 extra kerncentrales die we wel hard nodig gaan hebben.
Goed stukje opgediept door Hans!
Gisteravond zeker niet naar film van Madsen gekeken: Onkalo. Kernenergie is en blijft een heikel item. Zeker voor toekomstige generaties waarvan we nu niet kunnen weten wat hun technologisch niveau zal zijn, enfin aanrader deze film.
@Groeniskoel: inspelen op toekomstige generaties sentiment alert!!!
Dus uw punt is dat de verTokkiesering van de maatschappij doorzet "we" straks te dom zijn om een kerncentrale te bedienen? Interessant punt.
Nu ja, men kan niet ontkennen dat er krachten aan het werk zijn die dol zijn op peperdure energie.
Armere en dus slechter opgeleide en minder gezonde mensen zijn daarvan dan een direct gevolg een handje vol uitzonderingen daargelaten.
Drie keer raden wie dat zullen zijn.
Groeniskoel schreef over kernenergie:
"Zeker voor toekomstige generaties waarvan we nu niet kunnen weten wat hun technologisch niveau zal zijn, enfin aanrader deze film."
Ik ben meer bezorgd over het gemiddelde technologisch niveau van de bevolking.
Met name van die van het pers- en politiekewezen.
Hoppa daar komt men ook nog eens met een bericht over de Groenlandse ijskap, onderzoek gesponsord door het WNF, ijskap is nog nooit zoveel geslonken als nu, inclusief het smelten na de laatste ijstijd…….misschien komen nu eindelijk de resten van die Viking nederzettingen boven….het is een goede dag voor Alarmisme, de NOS teletekst redactie heeft vandaag letterlijk een dagtaak aan het tikken van doom en gloom berichten, wie zei ook weer dat Alarmisme dood is?
Jan Waalwijk,
in dat bericht staat niet dat de ijskap nog nooit zoveel geslonken is.
Natuurlijk is het wel de bedoeling dat Jan en Truus het op die manier lezen zodat ze weer goed bang worden, maar er wordt slechts melding gemaakt van een LANGER smeltseizoen.
Over hoeveelheid zwijgt men in alle talen.
Doorslaggevend zal de EROEI zijn.
Als het meer energie kost om het uranium op te graven, te winnen en te verrijken, dan we eruit kunnen halen, is het een oefening in futiliteit.
Over kern-'afval': http://www.groenerekenkamer.nl/node/1490
Hoe hooghartig en ignorant kun je zijn door te denken dat onze beschaving nooit zou kunnen vergaan. Begrijpen mensen over 500 jaar nog onze denkwijze, symboliek etc. Daar gaat Onkalo over….
Voor mij is Onkalo al 40 jaar geleden langs geweest.
Ik snapte toen niet het ophemelen van het oostduitse politieke bestel.
En ik snap nu niets van de alarmistische denkwijze en symboliek.
Zou het met elkaar te maken hebben?
De vraag aan klimaatalarmisten is dan altijd:
"Wat ga je eraan doen om effectief het klimaat te beheersen?"
* CO2 reduceren? :-)
* Windmolentjes plaatsen? :-)
* Kerncentrales tegenhouden? :-)
* Zonnepaneeltjes subsidiëren? :-)
* Kolencentrales bouwen? :-)
* Bio-brandstoffen propageren die tot oerwoudkap leidt? :-)
* CO2 ondergronds "tijdelijk" opslaan? :-)
* Schuldbosjes aanplanten? :-)
* Gebruik van spaarlampjes verplicht stellen? :-)
* Belasting heffen op mooi weer? :-)
Hans, enig idee waar het voor de tunnel afgegraven materiaal heen is gebracht, waar het gebruikt is ? Daar zou dan toch onderzoek in mogelijk moeten zijn naar de knollen en (de hoeveelheid en rijkheid van) het uranium? Of is het naar de COVRA afgevoerd…..:)
@peer
google "glauconiet westerschelde"
dan krijg je een hit op een MER van het boorgruis, met een kaartje op bladzijde 2 (en nog eens op blz 138) van de "stortvakken MER Boorspecie Westerscheldetunnel" in de Westerschelde (overigens geen woord over uranium in deze "milieu-effect rapportage" , in bijlage 3, blz 164 wordt niet eens op uranium geanalyseerd! :-D ), en een hit naar leuk verslag van een onderzoek aan buitendijkse versterking van de westkapelse zeedijk dmv een glauconietdeponie.
De effecten van het storten van Boorspecie in de Westerschelde
Geulwandsuppletie Oostgat Westerschelde
Apretanply this is what the esteemed Willis was talkin’ ‘bout.
Nieuwe link voor Geulwandsuppletie Oostgat Westerschelde
https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid%3A5f2caf90-51c5-4295-812a-28d7df0210e3