Arm klimaatnegertje wordt opgevangen door Poolse non

Het ‘Klimaatprobleem’ is vaak een probleem van journalistieke degradatie, niet ecologische degradatie. Dat blijkt opnieuw met de claim dat er in 2020 alweer 50 miljoen klimaatvluchtelingen zullen zijn, ook De Telegaaf geeft blijk van gebrek aan redactionele visie.

‘De Experts zeggen, dus dan zal het vast waar zijn’
Er is een zelfbenoemde autoriteit die iets dramatisch claimt, je begint met ‘experts zeggen’ en dan mag je leeglopen met een keur aan emotioneel geladen onwaarschijnlijkheden. Ja, zelfs Mubarak vertrok alweer door Global Warming en de sensatiepers loopt dit gretig op te tekenen. Is journalistiek verworden tot prikkels geven, zodat genoeg lezers je advertenties lezen en spullen blijven kopen?

Toshka, plucheplakken en megalomaan machtsvertoon
Wat is in Egypte een probleem? Wel, daar heb ik over geschreven voor ingenieursvakblad De Ingenieur. In vakbladen krijg je namelijk nog de ruimte om echt onderzoek te doen. De oude garde plakt aan het pluche (vast van het zweet door Global Warming), en houdt intellectuele vernieuwing tegen. Zo blijven megalomane projecten uit de tijd van Sadat doorgang vinden met waterverspilling tot gevolg als Toshka. Kritiek is onmogelijk.
Dat slurpt 10 procent van alle Nijlwater op door verdamping in de woestijn, terwijl er nu al waterschaarste is in Egypte. Kortom, in vergelijking met ‘de opwarming’ zijn er issues die veel urgenter zijn, zoals wanbeheer van watervoorraden en overbevolking. Maar zolang de klimaathysterie alle aandacht opvraagt, blijft men met de verkeerde probleemanalyse pseudoproblemen bestrijden.

Wat je dan krijgt is een selffulfilling prophesy

Zuid-Europa heeft op dit moment al te maken met een grote toestroom van migranten uit Afrika, van wie velen hun leven riskeren om over zee naar landen als Spanje of Italië te gaan. De volksopstanden in landen als Tunesië en Egypte hebben de vluchtelingenstroom nog verder gestimuleerd.

„Wat we onlangs in Tunesië zagen, een machtswisseling en plotseling een heleboel mensen die naar Italië gaan, zal een patroon worden”, aldus professor Ewen Todd van de Michigan State University. De volksopstanden waren volgens hem vooral het gevolg van voedseltekorten, wijdverbreide werkloosheid en armoede.

In die omstandigheid zijn het de armste mensen die zeggen „ik moet eten, ik moet overleven” en het besluit nemen naar Europa te trekken, aldus Todd. Daarnaast zijn er de ‘klassieke’ vluchtelingen uit ‘zwart’ Afrika die het continent ontvluchten omdat ze niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Door onder meer droogte, ontbossing en woestijnvorming als gevolg van de klimaatverandering kan er niet meer genoeg voedsel geproduceerd worden. Ook toegenomen regenval op andere plekken als gevolg van de klimaatverandering heeft vaak desastreuze gevolgen voor de landbouw.

Wat me wel verbaast. Onder het artikel in De Morgen, waarin ik werd geportretterd als ‘ontkenner’ stond het louter op modellen gebaseerde ‘bewijs’ van Francis Zwiers (Marcel, blog jij daar nog over?)dat er dankzij opwarming meer neerslag kwam. Dus er komt meer regen. Dan worden de oogsten dus beter in Egypte. Dat is ook wat de autoriteiten in Tunesie bijvoorbeeld verwachten, zo blijkt uit FAO-rapporten: meer neerslag en meer oogst.