Vandaag verdwenen alle oesterbanken weer uit de wereld in onze massamedia, zodat we ons zilte blubbermaal wel kunnen schudden. De bron was een wereldwijd geplaatst persbericht, van de studie van Michael Beck van de Nature Conservancy. Hij stuurde even zijn paper in Bioscience op. Die kun je hier downloaden.
Oesterbanken in Waddenzee weg?
Beck heeft ook de Waddenzee in zijn studie meegenomen. Hij stelt:
When sources indicated that it was difficult to find reefs, or that no reefs remained in bays where annual catch records were high (usually > 10,000 metric tons) but historical observations indicated that reefs had once been extensive, we estimated that more than 99% of the habitat was lost, and classified the condition as functionally extinct (Jackson 2001). Such was the case, for example, in the Wadden Sea.
Toch is er een levende oestervisserij op het Wad
Wil je weten hoe dat kan lees dan verder!
Het gaat om de vangst op de Japanse Oester. Die verovert, na ontsnapping uit Zeeland zelf het Wad en verdwijnt nu onder het merk Waddengoud in de pan. Dat is een andere soort dan de ‘oorspronkelijke’ platte oester Ostrea odealis, die na de strenge winter van 1962/63 verdween. Lees over die verdwijning en herkolonisatie in De Levende Natuur.
De Oester kan namelijk niet tegen kou
Ons land zit aan de noordrand van zijn verspreidingsgebied (al zou hij eerder al doodgaan door opwarming). Daarnaast speelt een oesterziekte, Bonamiasis een rol. Zijn vervanger heeft van die ziekte geen last van en is ‘alive and kicking’. De Zeeuwen noemen de Jap al gewoon Zeeuwse oester. Je kunt uit de verdwijning van de oorspronkelijke oester dus niet beslist negatieve milieucondities afleiden. De meeste chemicalien op het Wad als PCB’s zijn snel in concentratie afgenomen ná 1962.
Het gaat Beck dus om de oorspronkelijke toestand
Daar is hij natuurbeschermer voor. Die is vervangen door een andere toestand, mede door menselijke invloed, en of die toestand de zelfde natuurwaarde heeft is maar de vraag. Vanuit die invalshoek bekeken is er dus niets verkeerd aan deze studie. ’t is ook een prima vent. Nou ja, zo kan ik wel doorgaan. Voor 1170 was er nog geen Waddenzee, en dus geen oesterbanken. Dus al te oorsponkelijk is ook weer niet goed.
Natuurbescherming is van nature een melancholisch bedrijf: het is toch altijd jammer dat niets blijft zoals ’t was. Toch? En in sommige gevallen, zou je best wat beschermde gebieden kunnen uitroepen, zoals de Nature Conservancy wil. Hoe dan ook, ik ga snel eens wat nieuwe Waddenoesters bij Jan de Visjesman halen.
@Rypke: waar zouden we zijn zonder jou? Je leest zo'n artikel en denkt…. da kan niet kloppen! Da kan gewoon niet. Dat moet weer zo'n onzin verhaal zijn. En jawel hoor Rypke heeft het allemaal paraat. Kent de mensen en geeft duiding! Ik broed nog op het beste podium dat we voor jou zouden moeten bouwen…. je verdient wat mij betreft per direct een eredoctoraat en bijzondere leerstoel!
Je bent nogal mild in je commentaar Rypke. ;~)
De Japanse oester is zo langzamerhand een plaag aan het worden op het Wad. Ze overwoekeren mossel- en kokkelbanken met een nog nooit vertoonde snelheid. Vanzelfsprekend mogen die oesters niet worden weggevangen door onze groen-ingelichte machthebbers op het Ministerie. Die wachten eerst tot het onomkeerbaar is.
Ik had het stukje ook gelezen. Man man wat een slap gel*l van een eikel die echt niet weet waar hij het over heeft. Neem nou de opmerking dat de oesterbanken worden beschadigd door visnetten. Whoeha, 20 meter met je net over een oesterbank en je doet dat nooit never meer. Simpelweg omdat dan je hele net is verwoest door de vlijmscherpe oesters.
Zou die gup eigenlijk wel eens een echte oester gezien hebben vraag je jezelf dan af.
Leo, zo'n stukje als dit vind ik niet te mild. Gedegen informatie die waarschijnlijk ook een natuurliefhebber tot nadenken zal aansporen, even stilstaan bij wat er nu echt speelt. Vergelijk: Engelse humor versus Andre van Duin.
Quote van de week: "Voor 1170 was er nog geen Waddenzee, en dus geen oesterbanken. Dus al te [ver terug naar] oorsponkelijk [sic] is ook weer niet goed."
Haha, Dit is echt een mooie analyse!
Ik meende mij al een uitzending te herinneren van 2 vandaag. Volgens mij 3 of 4 jaar geleden. Verslaggever en onderzoeker liepen het wad op en stelden vast dat ze temidden van een zeebanket stonden, vol heerlijke vette oesters. Nadeel is meen ik dat ze ten koste van de mossel gaan?
Wikipedia excerpts:
"De Japanse oester is in staat om zich zowel op een harde ondergrond als op een zachte ondergrond te vestigen."
"Hij wordt daarbij geholpen doordat hij het 'zaad' van de mossel, de kokkel en de platte oester uit het water filtert en consumeert."
In de vakantietijd zijn de Japanse oesters melkig omdat ze in augustus zaad lozen.
Als je ze in de magnetron op hoge stand doet dan gaan ze snel open en kun je ze makkelijk zonder bloedende handen eruit halen. Een beetje opgestijfd door de hitte zijn ze evengoed ook nog smakelijk.
Ook lekker alsje ze nog even grillt met een kaas of kruidenkruimel korstje.
Eet ze zoveel mogelijk!!
Laat voedsel niet van ouderdom sterven. Dat noem ik zonde.
De Japanse oester smaakt net zo goed, maar dat is dan weer 'faunavervalsing'en hij is qua tekstuur van de oude niet te onderscheiden. Alleen die schelp, daar kan de scholekster niets mee. Dus vis er op zoveel je kunt!
Want ze eten inderdaad mosselzaad. Aan de andere kant schijnen mosselen zich toch gewoon op oesterbanken te vestigen, volgens het Levende Natuur-artikel dat de moeite van lezen waard is
Lc, toch wel. Ik zal ff uitleggen waarom.
Ten eerste hebben we hier te maken met een exoot die pas vrij recent aanwezig is. Dat zijn dus beestjes die niet in het nieuwe denken over biologische diversiteit passen.
Je zou ze dus moeten uitroeien -of op zijn minst onder de duim moeten houden- wil je niet een hele Waddenzee vol met Japanse oesters krijgen.
Want idd, ze overwoekeren mossel- en kokkelbanken.
Dat doen ze met een zodanige snelheid en agressie dat er maar 1 manier is om ze tegen te houden: Mechanische visserij.
Maar nu komt het dilemma van onze Groene vrienden om de hoek kijken, want die willen totaal geen mechanische visserij op het Wad.
Vandaar dat de kokkelvisserij al de nek is omgedraaid en de mosselvissers binnenkort ook hun schepen naar de sloop kunnen brengen.
Problemas problemas voor onze Groene vrienden.
Zoals Rypke al schreef wordt er wel op die oesters gevist, maar dat moet handmatig.
Ik weet niet of jij ooit Japanse oesters handmatig hebt bevist, maar dat is dus beulswerk.
Je moet die krengen loshakken, -steken en dan jezelf nog uit de naad trekken.
Laat ik het zo zeggen; de gemiddelde Randstedeling ligt na een ochtend oestersteken een week in de ziektewet.
En dan heeft ie misschien 100kg geoogst..
De Japanse oester wint het dan ook op alle fronten van deze handmatige visserij en verspreid zich als een olievlek over het Wad.
Het eindresultaat van het beleid der ecologische blunderbende die zich "de beschermers van onze natuur" noemen:
Dag kokkelbanken.
Dag mosselbanken.
Dag vogels die daar van leven.
En waarom moesten die kokkelvissers en mosselvissers ook al weer stoppen met hun werk?
Oh jah, dan bleef er meer voedsel over voor de vogeltjes.
En omdat ik nu toch bezig ben nog even de volgende info:
Het ging bij die vogeltjes vooral om de eidereend. Een soort waarvan oude Wadvissers zeggen dat die beestjes vóór 1960 nergens te bekennen waren.
En nu maar hopen dat onze Kruisvaarders der Biodiversiteit hun heilige datum prikken na 1960, anders moeten we die eidereenden ook nog gaan afschieten. Als ze dan nog niet van de honger zijn omgekomen natuurlijk..
Misschien is het nu duidelijker waarom ik dat stukje van Rypke (met een knipoog) mild noem?
Natuurlijk doen ze dat.
Alleen is de vraag of de vogels ze daar nog tussenuit krijgen.
Ga zelf eens kijken op zo'n oesterbank Rypke.
Er zit inderdaad van alles tussen die oesters, echt heel mooi om te zien.
Maar een kolonie eidereenden die zich vol vreet aan gemakkelijk te pakken mosselen zul je er niet spotten.
In de Mokbaai op Texel heb ik mijn voeten opengelopen aan die krengen. Er rest maar één goede oplossing: degelijke intensieve mechanische visserij. Overigens is de platte oester niet volledig uitgestorven
Maar resumerend is de Japanner dus niet welkom want niet in staat zelf de grote oversteek te maken. Dat wil zeggen dat de mens verwijtbaar is voor zijn introductie en dat is niet 'natuurlijk'.
Volgens wikipedia zou het alleen net zo goed de Portugese oester kunnen zijn, want amper onderscheid te maken. En waar heeft deze zijn verspreiding aan te danken?
Hoe dan ook; wanneer het onwenselijk is dat de mens aan de bron van een dergelijke 'ramp' staat, dan is de enige consequente oplossing om hem ook aan het einde te plaatsen, om zijn 'fout' goed te kunnen maken.
Maar ik heb het idee dat de milieubeweging deze morele last ons liever van de schouders neemt, wel voor een geldelijke vergoeding uiteraard. De milieubeweging redt, alle mensen opgelet!
T2000:
Om daar het antwoord op te krijgen moeten we eens logisch gaan denken.
Als sinds de mensheid zich met schepen op zee waagt worden er dieren en planten over de aardbol verspreid.
Zodra een schip ergens stil ligt wordt het bestormt door levende wezens die zich vasthechten aan de scheepshuid.
Dat kan verschrikkelijk snel gaan. Als je bijvoorbeeld in de Waddenhaven van Den Oever ligt en het is de voortplantingstijd van zeepokken, dan is je onderwaterschip binnen een paar dagen wit uitgeslagen van het neergeslagen broed.
Tegenwoordig met de moderne verfsystemen of electrische bescherming vaar je die pokken er wel weer af, maar nog niet zo lang geleden gingen die beestjes gewoon mee op wereldreis.
Zo ook de Portugese oester.
Ik weet nog dat we tijdens een dokbeurt vol zaten met die beesten. In die tijd was men nog niet zo moeilijk, dus werd de aangroei van het schip geschraapt en verdween gewoon in de haven. Ook liet men zijn schip wel op het Wad droogvallen en ging zelf aan de schoonmaak.
De Portugees heeft dus meer dan duizend jaar de tijd gehad om zich hier onder ideale omstandigheden te vestigen.
Alleen… Dat deed hij niet, althans niet in de exceptionele hoeveelheden waarover we nu spreken.
Ergens moet dus een factor zijn waardoor de Portugees zich hier niet fatsoenlijk kan vermenigvuldigen.
Wat mij betreft klopt die conclusie van Wiki dus niet.
Over de Japanse manier van verspreiding wil ik morgen wel wat schrijven, vermits je daar interesse in hebt natuurlijk.
"Over de Japanse manier van verspreiding wil ik morgen wel wat schrijven, vermits je daar interesse in hebt natuurlijk."
Ja, daar zeg ik geen nee tegen. Wat is het geheime wapen van de Japanner, dat hem ogenschijnlijk niet onderscheidt van de Portugees?
Ik zie de menselijke factor als schuldbewuste bron van deze ellende ook niet zo. Men mag niet meer met schepen over de oceaan varen of zo? Want dan meng je de natuur alleen maar nodeloos door elkaar….
Google: “portugese ships in Japan” : anno 1543.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nanban_trade